Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

Csongrádi tetűügy - Most a szülők fejét mossák meg

Csongrád - Alapos fejmosásra lenne szükség a szülők körében az óvodai és iskolai tetvesség visszaszorítása érdekében, mert a hatóság már tehetetlen.
Csongrádon az egyik szülői munkaközösség levelet írt a tisztiorvosi szolgálatnak, mert az egyik osztályban 21 gyerekből csak 3-nál nem találtak élősködőt. Szentesen és Makón is gondot okoznak a hajlakók, de amíg a Maros-parton elég az ütemezett tetvetlenítés, máshol kéthetente kurkásznak a védőnők. A kezelés költségét az iskola állja.

A gyermekvédelmi ellátásokról készült tájékoztató megtárgyalásakor egyes csongrádi képviselők megdöbbentőnek nevezték, hogy szinte mindegyik helyi óvodában és iskolában problémát jelent a tetvesség. A helyi védőnői szolgálattól kapott információk szerint hetente vagy kéthetente kell járni a tagintézményekbe, ahol legtöbbször ugyanazokat a gyerekeket kell lekezelni. De a sűrű beavatkozás sem vezet eredményre, ha a családoknál nem ügyelnek a tisztaságra. Az iskolai fejmosás sem magától értetődő: a szülőknek nyilatkozatot kell aláírniuk, hogy beleegyeznek a kezelésbe, szignóját azonban nem mindenki kanyarítja oda készségesen.

– Minden iskolánkban van hajszárító és törülköző erre a feladatra, a tetűirtó szert is az intézmény vásárolja – mondta Cseri Gábor. A csongrádi iskolák igazgatója szerint roppant nehéz ügyről van szó, amit a szülők közreműködése nélkül képtelenség megoldani.

Néhol elég, ha ütemterv szerint kurkásznak a védőnők, máshová viszont hetente, kéthetente járnak. Fotó: Tésik Attila
Néhol elég, ha ütemterv szerint kurkásznak a védőnők, máshová viszont hetente, kéthetente járnak. Fotó: Tésik Attila

– Mi levelet is írtunk a tisztiorvosi szolgálatnak, mert a fiam osztályában előfordult, hogy a 21 gyermekből csak háromnál nem találtak élősködőt – nyilatkozta lapunknak Kódor Mónika. A Gróf Széchenyi István tagiskola szülői munkaközösségének vezetője úgy véli, hatósági fellépéssel kellene hatni az érintett családokra, ha szép szóval nem megy, úgy ugyanis hiába próbálták. – Legyen következménye, ha nem tartják be a legalapvetőbb higiéniai szabályokat, mert az nem működik, hogy az iskolában vagy az oviban lekezelik a gyerekeket, hiszen otthon ugyanúgy összeszedi a tetvet a pici, és kezdődik minden elölről, immár évek óta – tette hozzá az anyuka.

– Nincsen jogi lehetőség kényszerintézkedésre – mondta lapunknak Tóth Gábor. Az ÁNTSZ szentesi és csongrádi kirendeltségének vezetője szerint megfeledkeztek a jogalkotók erről a tényleg mindennapos problémáról. Csak egy módszertani levél foglalkozik a témával. A legfrissebb változás csupán annyi, hogy most már a háziorvos és a védőnő is kiadhat arról igazolást, hogy letetvetlenítették a gyereket, eddig ugyanis csak a tisztiorvosi szolgálattól lehetett ilyet kérni. Tóth Gábor elmesélte, korábban Szentesen odáig fajult a helyzet, hogy a szülők kezdeményezték, csapják ki a tetves tanulót az iskolából, de ők sem értek célt. A szülői felelősség számonkérése nem megoldott, így valódi eredményt sem lehet elérni a tetvetlenítés terén.

Bárki megfertőződhet

Makón és Vásárhelyen többnyire eseti jelleggel, általában 1-2 évente alakul ki olyan góc, aminek felszámolása azonnali beavatkozást igényel. Tavaly nem volt ilyen méretű tetvességre példa, 2007-ben ütemterv szerint járták a védőnők az oktatási és nevelési intézményeket – tájékoztatta lapunkat dr. Bugyi Györgyi, kistérségi tiszti főorvos. Hozzátette, a védőnők a szülőértekezleteken is ott vannak, hogy felhívják a figyelmet a problémára, mert azt nem szabad elfelejteni, hogy a legjobban ellátott gyermek is megfertőződhet.

Olvasóink írták

 • 6. móni 2008. július 05. 11:52
  „honnan veszitek,hogy a segélyért járók a hordozók?az én lányom olyantól kapta el aki nem jár segélyért és a szülei tudták hogy,tetves a gyerek és mégse szoltak róla senkinek,titkolnia kellet a gyereknek,ja és hozzá teszem magyarok,nem cigányok.ne csináljunk ebből is cigány kérdés ha vagytok annyira inteligensek.köszönöm.”
 • 5. zolika 2008. április 09. 09:56
  „De EMBEREK!! NE KEVERJÜK MÁR EZT A PROBLÉMÁT A VÁROS VEZETÉSSEL! TUDOM,HOGY ŐK IS TETVEK,DE MINDEGY!!

  SAJNOS AZ ÉN GYERMEKEM IS BELE KEVEREDETT EBBE A TETÜ DOLOGBA... MI ITTHON KIKEZELTÜK,NAPOKON ÁT,ÉS AZ A BAJ,HOGY AMIKOR MENT UTÁNNA ISKOLÁBA,AKKOR A TÖBBI PÁR GYERMEK HAJÁBAN UGYANUGY OTT VOLT A TETÜ....ÉS A SZÜLEI NEM FOGLALKOZTAK EZZEL A GONDDAL!!!EZ ITT A PROBLÉMA!! ÉN SZEMÉLY SZERINT A SZÜLÖKET BÜNTETNÉM MEG MIVEL ,HA A SEGÉLYÉRT(AKI IGÉNYEL) BEMEGY,AZ TUDJON MÁR A GYOGYSZERTÁRBAN KÉRNI 1 ÜVEGIRTOSZERT IS!!! EZ NEM CIKI DOLOG...NEM OLYAN MINT PL: A VAZELIN:d ÉS NEM AZ ISKOLÁNAK KELLENE ÁLLNI A TETÜIRTOSZERT SEM,MIVEL A GYEREKEKNEK VANNAK SZÜLEI,ÉS AKKOR GONDOSKODJONAK A GYERMEKÜKRÖL.... LEGALÁBB ENNYIT TEGYEN MEG MINDENKI A SAJÁT GYERMEKÉÉRT!!!!!! EZ A LEGESLEGKEVESEBB!!!”
 • 4. jpjkh8 2008. április 07. 16:59
  „Az a gond, hogy a normálisan gondolkodó szülők odafigyelnek erre a dologra. Nem elég csak egyszer lekenni a gyerek fejét, a tetű már olyan ellenálló, hogy túléli ezut is. Egyenként szedegedtem én a gyerek hajáról, mert az atetű és serke a döglött ami már nincs a hajon. Hosszú folyamat, és ráadásul az ágyneműt is minden este mosni, forró vasalóval vasalni. Nem beszélve a sapkáról, amit szintén le kell kezelni. Az a baj, hogy aki ezt mind megteszi akkor is újrafertőződik, mert minden osztályban van egy-két gazada akinek a szülei tesznek nagyívben ezekre a dolgokra.”
 • 3. komcsika 2008. április 06. 17:10
  „Az igénytelenség, és a szutyok, mint a vezetésben.”
 • 2. dodó 2008. április 05. 16:56
  „Éljen Magyar Bálint, Fodor Gábor és a jogvédők, éljenek a liberálisok és a deszegreráció! Örüljünk, ezzel is a beilleszkedésüket segítjük, hiszen legalább tetűben hasonlítanak ránk, vagy mi őrájuk! Előbb- utóbb egyformák leszünk!”
 • 1. utopia 2008. április 05. 07:53
  „Igen a legjobban ellátott gyermek is megfertőzödhet, de ott a szülő kezeli a heyezetet és nem ezek a családok a gócpontok. Azon szülőktől meg megvonni, minden segélyt amig nem hajlandók a problémával foglalkozni. A segélyből egyébként futhatná tetűírtóra is, ne az iskola vegye!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkényen jártunk

Tömörkény - Megyejáró körutunkat kedden Tömörkényen folytattuk: olvasóinkkal találkoztunk a művelődési házban. Tovább olvasom