Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 28°C Még több cikk.

Csongrádi túrák a tanár úrral

Csongrád - A Tátrába és a Mátrába, a Tisza-gáton és a nagyréti földutakon egyaránt szervez túrákat Sebő László. A Csongrádon közismert földrajz szakos tanár 1965 óta sok ezer gyerekkel és felnőttel szerettette meg a sátortáborozást, a természetjárást. Legutóbb nyugdíjasokat vitt biciklitúrára a Tisza és a Körösök gátjain, hogy bizonyítsa: a vizek városának is nevezhető Csongrád és környéke ideális kirándulóhely.
– Szabadidős programok szervezése, ez volt az egyik feltétele az alkalmazásomnak, amikor 1965-ben Csongrádra, az akkor „új iskolának" is nevezett Széchenyi Úti Általános Iskolába kerültem – emlékszik Sebő László. A földrajz szakos tanár az iskolai osztálykirándulások, a városi váltótáborok és különböző túrák szervezésében olyan gyakorlatot szerzett, hogy máig szaktekintély: nyugdíjasként volt iskolájától kezdve a cserkészeken át a baráti társaságokig nagyon sokan kérik segítségét, mielőtt útnak indulnak.

A Börzsönyben, Kisirtáspusztán, 1966-ban kezdődött a táborok sora. Minden évben más és más hazai tájon barangolhattak a csongrádi gyerekek Sebő tanár úr vezetésével a 90-es évek végéig. Egy-egy táborban 30–60 gyerek programját és ellátását szervezte meg: kényelmes, vaságyas-matracos-ágyneműs sátrakban, saját konyhával. Hosszú éveken át a városi váltótábort is rá alapozták: az általa javasolt helyszínen, a helyi üzemek támogatásával verték föl a sátorvárost, ahol 10-10 napos turnusokban váltották egymást a csongrádi iskolák diákjai.

Szinte elválaszthatatlan Sebő László és a kerékpárja. A szerző felvétele
Szinte elválaszthatatlan Sebő László és a kerékpárja.
A szerző felvétele

– Társadalmi összefogással építettük és bontottuk a tábort. Az akkori vállalatok támogatásának és a különböző pályázati sikereknek köszönhető, hogy 80 személyes tábori felszerelést, több kölcsönözhető kerékpárt is nyertünk. Ezeket a Széchenyi-iskolában tároljuk, és használják a mai napig – büszkélkedik Sebő tanár úr, aki a Tátrába és a Mátrába is szervezett kirándulásokat. A nyugdíjas tanár aktvitása töretlen: találkozásunkkor éppen két kerékpártúrát készített elő. Az Öregszőlőkbe nyugdíjas pedagógusokat és vasutasokat kísér, míg egy másik csoportnak a 6 pihenőhelyes, 27 kilométeres nagyréti gyalogtúrát ajánlotta.

Táborhelyet is létrehoztak a mámairéti Holt-Tisza partján Sebő tanár úr ösztönzésére és közreműködésével. A 2 hektáros területet az iskola a gyerekek támogatásával, kárpótlási jegyekből vásárolta meg, majd artézi kutat fúrtak, villanyt vezettek be. Sebő László a falusi turizmust kedvelőknek is tud Csongrád környékén ajánlani olyan tanyát, ahol a vendégek megélhetik, mit jelent az ember és a természet harmóniája.

8×2 keréken

Csongrád környékén nagyszülők, szülők és gyerekek számára kínál márciustól októberig havi egyszeri nagyszerű kirándulási lehetőséget Sebő László túrasorozata. Az önkormányzat, illetve a helyi baleset-megelőzési bizottság támogatását is élvező program része a július 31-én, 9 órakor a csongrádi ifjúsági ház elől induló gyalogtúra: a rövidebb, 16 kilométeres útvonalon az Ellés monostori ásatást nézhetik meg a résztvevők, míg a 30 kilométeres távot választók bebarangolják a Tisza és Körösök élő és holtágainak környékét. Hagyományosan szeptember elejére időzítik az Ember a gáton elnevezésű éjszakai bicikli- és gyalogtúrát Csongrádtól a szegedi vízügyi múzeumig, 72 kilométeren át.

Olvasóink írták

 • 5. kicsen 2011. július 20. 08:05
  „Igazi jó fej,ezer éve Pro Urbe díjt érdemelne”
 • 4. tromi 2011. július 19. 17:10
  „Jó egészséget a tanár úrnak. A 8*2 keréken túra pedig már évek óta megy! Tessék utána nézni, és elmenni!”
 • 3. spagetti 2011. július 19. 13:43
  „Nagyon jó egészséget kívánok a tanár úrnak! De Icukám neked is (Újszászi Ilona) Ha nem tévedek tégedet tanított a tanár úr?”
 • 2. keletaru 2011. július 19. 13:06
  „Hát igen vannak még csiszolatlan kövek ! Jó egészséget ... Üdv Kuci”
 • 1. lapszemle 2011. július 19. 08:33
  „A tanár Úr, ahhoz a pedagógus generációhoz tartozik, Akik szívvel, lélekkel, önzetlenül teszik a dolgukat még nyugdíjasként is. Munkaszeretete példaként szolgál a ma pedagógus társadalmának.
  További, jó erőnlétet és egészséget kívánok Neki.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Disznóvágás, lópatkolás is megelevenedik Tóth Kovács József vásznán

Csongrád - Tóth Kovács József képeit nemrégiben bemutatták Kínában, és a Reök-palotában is… Tovább olvasom