Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Csongrádi várvita: hol állt az erőd?

Csongrád - Hol állt a csongrádi vár? Ez a kérdés osztja meg a csongrádiakat és a szentesieket azóta, hogy a szentesi Kováts Levente amatőr kutató két éve felfedezni vélte az erőd nyomait Szentes határában. Pintér László csongrádi amatőr kutató szerint a vár mindig is Csongrádon állt. A régész azt mondja, a csongrádi várból kettő is akadt.
Hatalmas vita kerekedett a Szentesen élő Kováts Levente (72) két évvel ezelőtti felfedezéséből. Az amatőr történész a Google űrfelvételén a Tisza szentesi oldalán vélte megpillantani a nyomtalanul eltűnt csongrádi vár nyomait. Állításait cáfolja a csongrádi Pintér László (55) hegesztőtechnológus. Az amatőr kutató szerint a vár a folyó jobb oldalán, a mai Csongrádon állt, az űrfelvételen a szentesi erőd nyoma látható.
– Meggyőződésem, hogy a várunk a mai Csongrád területén állt, nem véletlenül van Öregvár nevű városrészünk – ismertette álláspontját Pintér László. Az amatőr kutató, aki 1978 óta keresi az erődítmény nyomait, azt állítja, a vár falai még ma is ott rejlenek a Tisza medrében, éppen a Körös-torokkal szemben. Valami látható is a vízben a nagy felbontású műholdas képeken.

– Dédapám, Maszlag János mutatta meg a csongrádi múzeum névadójának, Tari Lászlónak azokat a téglákat a Körös-torok fövenyén, amelyek az alacsony vízállás miatt szárazon maradtak. Tavasszal földradaros vizsgálatot végzünk majd az Öregvár területén, a vár nyomai után kutatva – mondta.

Kováts Levente a Google színes űrfelvételén (képünk előterében) a szentesi oldalon fedezte fel a csongrádi erődítmény nyomait. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi Pintér László a Google másik űrfelvételén (képünk előterében) a csongrádi oldalon találta meg az egykori erődítmény nyomát.
Fotó: Tésik Attila

Változatlanul fenntartja két évvel ezelőtti állítását Kováts Levente szentesi amatőr kutató. – A csongrádiak tévednek, váruk a Tisza szentesi oldalán, az úgynevezett Várháton állt. Itt találtak ugyanis egy Árpád-kori bográcsdarabot és egy vas öntőkanalat. Innen ellenőrizte a Dunai Bolgár Állam a közelben lévő fontos átkelőket: a böldi, a bökényi és a kurcai révet. Ez a vár már csak azért is itt lehetett, mert a ma is meglévő több száz négyzetméteres, de a felszíntől csak 4 méter magasra nyúló Várhátra sosem építettek kunhalmot, pedig abból számtalan található a környéken – mondta. Kováts Levente, a terület fotóját megmutatta Rózsa Zoltánnak. Az orosházi múzeum igazgatója, aki nemrégiben húsznál is több bronzkori földvár nyomára bukkant Békés megyében, elképzelhetőnek tartotta, hogy a Várháton is hasonló állhatott. – Lehet, hogy a Tisza jobb, azaz szentesi oldalán lévő erődítménynek volt egy párja a csongrádi oldalon, de az biztos, hogy Csongrádon Zsigmond király építtetett egy palánkvárat, amit a törökök elfoglaltak. Az 1699-es, a török kiűzését követő karlócai békében szerepel is a csongrádi palánkvár mint lerombolandó erődítmény – fűzte hozzá Kováts Levente. A két lelkes kutató úgy tartja, érdemes vitatkozni egymással, annak ellenére, hogy továbbra is mindketten kitartanak álláspontjuk mellett.

Két erődítmény is lehetett

Szabó János, a szentesi Koszta József Múzeum régésze sem tudott biztosabbat mondani Kováts Levente felfedezéséről, hiszen a területen még nem végeztek ásatást. A szakember hozzátette: a török kor előtti térképek a csongrádi várat valóban a Tisza Szentes felőli oldalán ábrázolták. A törökök viszont a mai Csongrádon, azaz a másik parton, valahol a mai Öregvár környékén alakítottak ki erődítményt.

Olvasóink írták

 • 9. ja 2010. január 18. 13:21
  „a Tisza jobb, azaz szentesi oldalán lévő erődítménynek volt
  Azért tudnikellene a cikk írónak,Szentes a Tisza melyik oldalán van.”
 • 8. Isten88 2010. január 10. 13:08
  „Micsoda fontos dolgok...”
 • 7. Feketevár 2010. január 09. 10:38
  „Kedves Csongrádszeretö barátaim!Ez a "vita " arról szól,hogy közösen me4gtaláljuk Csongrád középkori /megyénknek névadó/földvárát.Az esély most azért nagyobb erre,mint a multban,mert korszerű eszközök állnak erre a célra rendelkezésre.Csak három akadálya van-pénz-pénz-pénz...A várhát magnetométeres átvizsgálása/10 ha/10 m.Ft lenne!Hány ennél drágább városi terepjáró furikázik utcáinkon?...”
 • 6. Feketevár 2010. január 07. 23:30
  „Nem tudom elküldeni a gondolataimat máris eltüntetik????”
 • 5. oregvar 2010. január 07. 19:07
  „Ajánlom mindenkinek az e témában karácsony előtt megjelent kiadványt! Az önkormányzatunk, és az OPPIDUM alapítvány gondozásában "TANULMÁNYOK A CSONGRÁDI FEKETEVÁRRÓL" címmel jelent meg.
  Szegedi, szentesi, csongrádi szerzők írják le saját véleményüket, kutatási eredményüket.”
 • 4. szemlelodo 2010. január 07. 18:23
  „Lehet,hogy a csongrádi váron már akkor is az szerepelt,hogy Szentes-Alsó?”
 • 3. Lebedi 2010. január 07. 12:51
  „Szent István királyunk vármegyei központtá emelte Csongrád várát. Köztudottan szorgalmazta (olykor "tűzzel-vassal") a latin kereszténység terjedését. Számos egyházi létesítmény alapult- a templomok mellett monostorok, apátságok. Ezen szervezeti egységeket általában a közelben fekvő vár oltalmába helyezte. Így volt ez Csongrád esetében is Ellésmonostor, Pálmonostor és Pétermonostor kapcsán. Mindhárom létesítmény a Tisza jobb partján fekszik. Ezek után jogosan merül fel a kérdés; hogyan tudta volna megvédeni a szentesi oldalon fekvő vár katonasága a Tiszán inneni monostorokat, amikor -köztudottan ebben az időben- maga a folyó is akár több kilométer szélesen hömpölygött az Alföldön? Ezen gondolatmenetet követve ugyanez a kérdés merül fel a zömében jobb parti várbirtokokkal és jobbágytelepülésekkel kapcsolatban is.
  Amint azt a cikkben is említik, valóban már a dunai bolgárok is használták a Böldi (Bődi)-révet mely szintén Csongrád felől fekszik, s mely helyen több templom és falu maradványai kerültek elő. Mind a vámszedés, mind pedig (s főleg!) stratégiai szempontból kívánatos, hogy egy átkelő mindkét felét birtokolja a tulajdonos és az idegen területek felőli betöréstől, támadástól védje. Ennek helye -a bolgár állam hozzávetőleges határait ismerve- csak Csongrád felől helyezhető el logikusan (lásd a korábban szintén bolgár kézen levő Alpár várát és a hozzá tartozó jobb parti Görög-révet!)
  Véleményemtől függetlenül (remélem senkit sem bántottam meg) sok sikert kívánok a kutatóknak remélve, hogy a két érintett város ezáltal is közelebb kerül egymáshoz -persze nem topográfiailag...”
 • 2. favágó 2010. január 07. 10:39
  „Esetleg lehetne néhány képet is a régi térképekről kedves DM?”
 • 1. stevestrong 2010. január 07. 08:56
  „Hajrá Csongrád! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszbaleset Csongrádnál: 10 éves ikrek is megsérültek

A rendőrség korábbi információival szemben nem 2 hanem 3 gyermek sérült meg, amikor egy személyautó busszal ütközött Csongrád és Felgyő között hétfő reggel. Tovább olvasom