Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csongrádi vita: ki fizessen többet?

Csongrád - Egyelőre kérdéses, hogyan működhet tovább a csongrádi orvosokat és szakrendelőt a szentesi kórházzal összekötő egyedi hálózat, amely a napi gyógyítást segíti.
Ez most olyasvalami, amiben Csongrád élen jár. Öt évvel ezelőtt kötött szerződést a szentesi kórház és a csongrádi szakrendelő az ISH nevű informatikai céggel, amely a rendszer lelkét kidolgozta. Referenciahely lett volna Csongrád, ahol a gyakorlatban be lehet mutatni, milyen az, amikor a háziorvos egy-két gombnyomással megnézheti, épp milyen kezelést kapott betege a kórházban; milyenek a leletei, eredményei. Nem probléma, ha a beteg táskájában a sok papír között elkallódott a zárójelentés, vagy nem emlékszik valamire. A kórházban is megnézhetik, eddig mi történt a pácienssel. A rendszert később másutt is eladta volna a cég. Akik csatlakoztak, már azt firtatták, hogyan lehetne megoldani, hogy a mentős is kapjon ilyen lehetőséget. Mert hasznos lehet, ha az utcán elájult betegről ellátása közben gyorsan kideríthető, milyen kezelést kapott. A számítógépet tényleg egyre több mindenre használjuk, de amikor arról van szó, az ember életét menthetné meg, hirtelen sok akadály támad.

A csongrádi szakrendelőben egy pillanat alatt megtudhatják a betegről, milyen kezelést kapott Szentesen. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi szakrendelőben egy pillanat alatt megtudhatják a betegről, milyen kezelést kapott Szentesen. Fotó: Tésik Attila

Csongrádon például a rendelő csatlakozott a rendszerhez, de a háziorvosi körzetek közül csak hat – az egyik feltétel ugyanis az volt, hogy az orvos köttesse be magának az internetet. A kórház a szentesi háziorvosoknak is fölajánlotta a lehetőséget, de közülük már senki sem élt vele.

Szentesen szeretnének megegyezni

– Azon vagyunk, hogy megegyezzünk, de azt szeretnénk, ha a költségeket igazságosabban viselnénk – szögezte le kérdésünkre Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház igazgatója. Itt elsősorban a rendszer, a szerver fönntartásának és a rendszergazdai munkáknak a költségeiről van szó, amelyet – szerinte – eddig a kórház nagyobb arányban viselt, mint kellett volna. A felek a minap találkoztak, és tárgyaltak, a számokat viszont ezután fogják papírra írni.

Az ötéves szerződés fél év múlva jár le, és a megállapodás szerint most kell megegyezni a későbbi feltételekben. Nincs előírás arra, hogy a szereplők közül kinek mi a dolga, felelőssége, és ki miért fizet, együtt döntöttek erről. Most ezen szeretne változtatni a kórház. Az intézmények mögött pedig ott állnak a fönntartó önkormányzatok is: a rendelő mögött Csongrád, a kórház mögött a megye. Mindegyik fél azt hangsúlyozza, szeretne megegyezni, mert a rendszer jó. De azt a csongrádi önkormányzat és a szentesi kórház sem árulja el, mennyi pénzen múlik a megállapodás. Információink szerint néhány százezer forintról vitáznak.

– A kórházzal együtt kell működni, önálló labort nem tudnánk rentábilisan fönntartani, és ez a rendszer tényleg segít, a beteg érdekeit szolgáló előnyök mellett például kiküszöbölhető az is, hogy párhuzamosan ugyanazokat a gyógyszereket írják föl, ez pedig az OEP-nek is jó – mondja Sipos Tibor. A csongrádi Dr. Szarka Ödön Szakrendelő igazgatója arról az uniós pályázatról is beszél, amelynek segítségével a csongrádi rendelő gyógyító munkája még jobban követhető és ellenőrizhető. Végül az is megnézhető lenne, mennyit várakozott a beteg a kezelésre, és vajon miért.

Olvasóink írták

 • 3. betegeim érdekében 2008. július 31. 21:48
  „A csongrádi rendelőben dolgozom, ezért veszem a "bátorságot", hogy leírjam véleményemet.
  Minden politikai, és "pénzügyi" elkötelezettségtől független vagyok, tehát nyíltan leírhatom, hogy bizony nagyon hasznos, sőt---a szigorú, s egyre szigorúbb TB-finanszírozások, szabályok(pl.ma engedték ki a kórházból? Táppénzes igazolás? Kapott receptet?...Kérem, írja alá, hogy egy hónapon belül más orvos nem írta ki...) mellett egyre inkább fontos.
  Pláne pszichiátriai betegek esetében.
  Dr. Beliczay”
 • 2. Kuci 2008. július 10. 08:23
  „Hát,megint csak ki mire költ , de a mi közösbe be fizetett pénzünkből a rászorultak nem igen éreznek semmit ebből a nagy REFORM-ból . Megszünt intézmények , sorba állás ! De a befizetett egészségügyi pénzből lassan már semmire sem telik . S mindenki a pártokra mutogat ezok meg egymásra , csak közben azok az emberek iszák meg a levét akik betegek . Ezt is csak azért tehetik meg az illetékesek mert nincs felelőség ( ez alatt személyes felelőségre vonást gondolok ) mögötük vagy a feladatuk mögött . S így mindegy , tényleg mi ezérta szolgáltatásért FIZETÜNK keményen akkor miért is nem kaspunk időben ellátást ! S nem a kis ember gondjának kell legyen melyik intézményt ki működtetti , Ő gyógyulni akkar .”
 • 1. szemlelodo 2008. július 10. 03:45
  „Új fejlemény,hogy a megyei Közgyülés a mai napon tárgyalja a fenntartásában levő 3 egészségügyi intézmény integrációját,ha ez egyáltalán ráció,lásd szentesi középiskolák átszervezése vezetési válsága!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magának is aratott a 32 éves csongrádi férfi

Csongrád - Megbízás alapján aratta le egy csongrádi lakos földjét az a férfi, aki a terményből 50… Tovább olvasom