Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Csongrádi vizet visz a szentesi ezred

Csongrád - Január 1-jétől lajtos kocsival és zacskós vízzel járják a katonák azokat a településeket, ahol magas a víz arzéntartalma. Az egyik bázis a szentesi műszaki ezred, a berendezéseket a csongrádi vízműhöz telepítették.
A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Csongrádról látja el egy éven keresztül a két város vonzáskörzetének lakosait egészséges ivóvízzel. Lapunk is többször megírta: Magyarország számos településén az uniós normáknál magasabb a víz arzéntartalma, a problémára megoldást kell találni.

A könnyebb átmenet érdekében előbb 50, majd az úgynevezett átmeneti határértéket, azaz literenként 20 mikrogrammot engedélyezett az Európai Bizottság. Ezt követően, karácsony első napján lépett érvénybe az Európai Unióban irányadó 10 mikrogramm/liter érték. Igaz, hogy a magyar kormány gyorsítani szeretné azokat a beruházásokat, amelyekkel az ivóvíz minőségét lehet javítani, ezek azonban drágák, a települések önerőből képtelenek megoldani, így egyelőre késnek. Addig is áthidaló megoldásként a hadsereg szakértelmét, illetve humánerőforrását vetik be: az egyenruhások kapták feladatul, hogy lajtos kocsiból és zacskóból ihassanak azok, akik nem bíznak a vezetékes vízben.

Gép zacskózza a vizet a csongrádi telephelyen. Fotó: Králik Emese
Gép zacskózza a vizet a csongrádi telephelyen. Fotó: Králik Emese

– A honvédség 250 katonával, 240 technikai eszközzel vesz részt a feladatban. A teljes készenlétet december 31-én, déli 12 órára rendeltem el, így a kijelölt január 1-jei időpontban kezdhetjük a műveletet – számolt be Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka. A Vízforrás 2013 néven futó feladatot a Belügyminisztérium (BM) által felmért önkormányzati igények alapján hajtják végre egy teljes éven át. Magyarország területén 6 bázislaktanyát jelöltek ki, ezek egyike a szentesi műszaki ezred. Körzetéhez 12 ellátandó települést rendeltek, például a szennyezett vizéről „híres" Eperjest, a vásárhelyi kistérséghez – illetve napokon belül járáshoz – tartozó Mindszentet vagy a Szolnok megyei Öcsödöt. A BM egyeztetett a vízművekkel, figyelembe vette a települések távolságát, illetve számos egyéb szempontot, majd ezután döntöttek a csongrádi vízmű mellett – magyarázta a vezérőrnagy.

– A települési önkormányzatokkal is tárgyalunk arról, mikor és hol jelenjenek meg a járműveink az ivóvízzel. Ez természetesen csak lehetőség a lakosok számára, amely nem kötelező, de amellyel élhetnek, ha úgy kívánják – mondta Domján László.

– A minisztérium kérte fel a várost. Csak a helyet biztosítjuk, pluszmunkánk nincs vele – tudtuk meg Csongrád polgármesterétől, Kőrösi Tibortól. A vízmű Erzsébet utcai telepére 4 vízcsomagoló berendezés került, a bezacskózott innivalót a szentesi és a vásárhelyi katonák szállítják majd a falvakba és a városokba. A Csongrádon keletkező költségeket, mint például a villamos áram díja, később kompenzálja a minisztérium. A honvédelmi tárca a tervek szerint közel 3 milliárd forintot költhet a vízellátással kapcsolatos feladatokra.

Olvasóink írták

 • 13. booo 2013. január 01. 10:11
  „Eddig jó volt a víz, most az EU kezébe vette a MAGYAR vízkészleteket és most már ihatatlan!
  Aki ezt elhiszi meg is érdemli, az EU meg elmehet a 3.14csába!!
  Ezért kell nekünk az EU ?”
 • 12. kumisz 2012. december 29. 10:02
  „Gondolom a vízdíj maradt a régi.”
 • 11. keletaru 2012. december 28. 18:53
  „Milyen MÉLYRE képes minket a politika süllyeszteni , saját honfitársainknak vizet értékért adni !!!!! Szánalmas mind aki ebben részt vesz !!!!!!! HOL van itt Afrika o.o.o.o DE LÁTOM VANNAK VEZETŐK Akik ehhez is adják NEVÜKET , persze gyermekeik nem fizetnek a VÍZÉRT !!! Csak mások ... Értünk ! Miattunk ! Nekünk !!!! Üdv Lévai Attila ( Kuci )”
 • 10. keletaru 2012. december 28. 18:35
  „A leg szégyenletes-seb saját honfitársainkból próbálnak EGYESEK HASZNOT húzni ! Hol itt az a híres Magyar össze tartás . Szánalmas mindenki aki ebből profitál .......senkit nem hagyunk az út szélén , miiiiii !!! O,O, o , o Afrika ...Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 9. Norbi56 2012. december 28. 15:02
  „Már évekkel ez előtt folyt erről a vita...itt nem az egészséges ivóvíz a lényeg, hanem a francia-német technológiájú víztisztító beruházás amely 100 milliárdos nagyságrendű csak Magyarországon. Mi természetesen voltunk olyan buzgómócsingok, hogy az Eu-hoz csatlakozás során vállaltuk ezt is.Felhasználhatjuk az Eu-s forrásokat erre, nehogy termelő beruházás keletkezzen belőle. Főtér, fürdő, szökőkút, szennyvízkezelés és víztisztítás. Ettől sem fogunk előrébb jutni!
  Több száz éven keresztül még rosszabb minőségű vizet ittak az Alföld egy jelentős részén, mint amit most, és még sem ettől csökken az ország lakosságának száma, hanem a Tatár hordáktól és a malenkij robottól ,illetve most az elvándorlástól. Kihaló , elnéptelenedő településekre minek ilyen beruházásokat megvalósítani ? Húsz év múlva ezeknek a településeknek a nagy részén úgysem él senki! S ha ingyen osztják a vizet inni , akkor mi miért fizetünk vízdíjat? (illetve lásd 5. hsz. az arzén káros mennyiségét illetően )”
 • 8. csmano 2012. december 28. 14:46
  „A 201/2001 kormány rendelet óta egy rakás település már megfelelő vízszűrőz szerelt fel, az ÁNTSZ oldalán van egy lista (tavaszi), abba még Makó és HmvHely is szerepel, de azért jó lenne tudni az igazságot.
  Bár az is lehet, hogy csak tessék lássék megoldás születik, eddig ezt a vizet ittuk, ezután is ez lesz, az EU-nak meg lehet mutogatni a díszhuszárokat, látjátok ők osztják a vizet?”
 • 7. Turul2 2012. december 28. 13:06
  „Problémás pillepalackok(zacskók,műanyagok)

  A legtöbb palackos vizet polietilén-tereftalát flakonba töltik, amit a palack aljába nyomott 1-es szám, PET vagy PETE rövidítés jelez. Ez azonban nem a legjobb megoldás. - A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk . Ugyanis a PET-gyártás során antimon-oxid katalizátort alkalmaznak. Ennek következtében a PET-palackok kilogrammonként átlagosan 300 mg-os koncentrációban tartalmaznak antimont, amely az arzénhoz hasonló toxicitással bíró kémiai elem.”
 • 6. Nornora 2012. december 28. 12:34
  „Szerintem azok a települések lehetnek érintettek, melyek az alábbi kormányrendeletben szerepelnek, mint arzénos vizű települések: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100201.KOR
  Bár azért az újságírók megerőltethetnék magukat, és utána nézhetnének...”
 • 5. haresz 2012. december 28. 11:17
  „Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a zacskóból kiváló vegyi anyagok átalakítják a hormonháztatást és meddőséget, rákot okoznak! Az arzén szintet nyugati országokban állapították meg, ahol sok tengeri halat fogyasztanak (amiből meg van arzén bevitelük). Köszönjük eu!”
 • 4. csmano 2012. december 28. 11:06
  „Azért az elég szomorú, hogy 2012-ben agy óra alatt nem lehet megtalálni, hogy melyik településen kell 3 nap múlva zacskós vizet inni.”
 • 3. dek 2012. december 28. 10:25
  „Én is ezt keresem a neten, hogy melyik településeket érinti, de nem találok infot. A beol.hu már megírta a Békés megyeieket.”
 • 2. dek 2012. december 28. 10:17
  „Én is épp ezt keresem, hogy mely településeket érint, de még nem találtam ilyen infot.”
 • 1. csmano 2012. december 28. 08:50
  „Olyan jó lenne, ha leírnák melyik településeket érinti a ez a víz osztás, mert eddig csak ilyen olyan felületes információt adtak, de részletes tájékoztatást nem.
  Esetleg megérné egy cikk erejéig összeszedni az érintett településeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenteste lopott fenyőfát, mert elköltötte a rávalót

Karácsonyfáért küldték, de az arra kapott pénzt másra költötte el egy fiatalember Csongrádon, ezért inkább kivágott egy fát. Tovább olvasom