Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Csongrádnak is van pinceklubja

Valódi összefogásnak köszönhető, hogy elkészült a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ csaknem száz négyzetméteres klubja a pincében. Voltak, akik adományukkal segítettek – a szabómester asztalnak ajánlotta fel régi varrógépeit –, mások kétkezi munkával járultak hozzá az új közösségi tér kialakításához. Az avatásra Bozóki András kulturális miniszter is eljött.
Otthon érezte magát a Csemegi-klubban Bozóki András miniszter (középen) és Bedő Tamás polgármester (jobbról)is. DV-fotó
Az önkormányzat is támogatta a klub létrejöttét – mondta az avatáson Horváth Varga Margit, a könyvtár igazgatója, aki a városnak és minden vállalkozónak, támogatónak megköszönte a segítséget. Erre a klubra már akkor igény volt, amikor a művelődési központ épületéből ide költözött át a város könyvtára.

Az új klub avatásán Bozóki András kulturális miniszter is részt vett: mint érdeklődésünkre elmondta, azért vállalta örömmel a megnyitást, mert közösségi, kulturális terek nélkül nincsen városi élet: nemcsak befogadó színház meg könyvtár kell, de pinceklub is, ahol a fiatalok, a lélekben fiatalok otthon érezhetik magukat. A miniszter dicsérte a csongrádiak összefogását.

Jó hír Csongrádnak, Felgyőnek

A klubavatón tudtuk meg: a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács kedvezően bírálta el a csongrádi ifjúsági ház felújítása érdekében beadott pályázatot. Mintegy 50 millió forintot szavaztak meg, ami annyit jelent, hogy az IH 2007-ben megújulhat. A felgyői könyvtár is megépülhet, mert amit kért pályázatában a községi önkormányzat, megkapta.

A város polgármestere, Bedő Tamás kiszámolta: legalább egymillió forint értéket adtak össze az adományozott tárgyak és munkájuk révén a városukat szerető csongrádiak, és valójában most fejeződött be a könyvtár építése. Jó otthona lesz ez az irodalmat, zenét és képzőművészetet szerető csongrádiaknak.

Valóban hangulatos hely lett: a Singer varrógépekből készült klubasztalokon például sakkozni lehet. Ötvös László szabómester és felesége örömmel ajánlotta fel ezeket; mindig tudták, egyszer még jó célt szolgálnak a régi masinák. Az irodalmi műhely vezetője, Góg János azt tervezi, hogy rendszeresek lesznek majd itt az irodalmi estek. A könyvtár igazgatónője szerint a vártnál máris sokkal nagyobb az érdeklődés és az igény a pinceklub iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázták a városkapu árát

A forgalmi érték duplájára emelte a Csongrád déli városkapujánál üresen álló telek kikiáltási árát a… Tovább olvasom