Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Csongrádnál tilos, Szentesnél viszont szabad vízisíelni

Szentes, Csongrád - A csongrádi Körös-torokban tilos, a szentesi szabad strand közelében viszont szabad vízisíelni. A nyár szerelmesei alig tartják be a szabályokat, bátran vágnak neki a hullámoknak.
Hiába van sebességkorlátozó tábla a csongrádi Körös-torokban, vízisízőket rendszeresen látni arrafelé. A Tiszai Vízirendészeti Kapitányság vezetőjének közlése szerint a Torokban tilos a vízisí. Búsi László alezredes azt mondta, azért van érvényben a 20 km/órás tábla, mert éppen ennél a sebességnél emelkedik ki a sí a vízből. Bár a Torokban néhányan úgy tudják, hogy a bal parton ki lehet kötni – a jobb parton pancsolnak a fürdőzők –, ez a vélekedés alapvetően téves: a tilalom a folyószakaszra vonatkozik. A

Torokban szűk a hajóút, a fürdőzőket védő bójáknak könnyen neki lehetne ütközni. A szolnoki székhelyű kapitányság vezetője emlékeztetett arra, hogy aki a hajózási szabályzatban rögzített tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, a vízen okozott baleset pedig bűncselekmény is lehet. Az Atikövizig csongrádi szakaszmérnöke, Ördög József lapunk érdeklődésére azt mondta, a közelmúltban igényeltek egy újabb táblát, ami a hullámverést is tiltja.

Szegeden is tilos

A folyó szegedi szakaszán sem szabad sízni, különösen azért, mert több úszó műtárgy áll a parthoz kikötve, a hajók közlekedését pedig zavarhatja a síző. A Tiszának egyébként minden belvárosi szakaszán érvényes a tilalom, például Tokajban is. Azokon a szakaszokon, ahol tábla nem jelez, szabad ennek a szenvedélynek hódolni. A szolnoki vízi rendőrök Tiszaugtól Mindszentig, a szegediek az alsó szakaszokon folyamatosan ellenőriznek.

Ahol az úgynevezett kisgéphajóknak szabad közlekedni, ott vízisízni is szabad. Így a Tisza szentesi szakaszán – ahol nincs érvényben sebességkorlátozás – lehet hódolni ennek a szenvedélynek. A szentesi Ombódi Károly például rendszeresen vízisízik ezen a szakaszon. Úgy tudja, a szabályok szerint a közúti híd alatt például nem szabad áthaladni.
A motorcsónakban egyszerre legalább két embernek kell ülnie, az egyik vezeti a járművet, a másik pedig figyeli a sízőt. A vízisíben tájékozott Ombódi azt is tudja, hogy szabványkötelet érdemes alkalmazni erre a célra, mert az ruganyosan nem csapódik vissza, és nem okoz balesetet. A mentőmellény használata természetesen kötelező, a síző súlyának megfelelő méretet kell választani. Szerinte az utóbbi időben kevesebben vízisíznek, mint korábban, talán mert drága az üzemanyag.

Olvasóink írták

 • 5. Kuci 2008. augusztus 18. 07:56
  „S a közúton az autok megszennyezik az utat a településeken áthaladva meg a lassú haladás miatt a levegőt ! Mi lessz akkor ha egyszer hajózhatóvá teszik TISZÁT , majd repüljenek a vízfelett . Félrene értsük egymást , de szerintem nem a legnagyobb kár okozó az a pár motorcsónakos s vizisielő , úgyan ki tudja mennyi szennyező anyag folyik bele a Tiszába s hol .? Lásd árvíz mennyi hulladék jött a baratáti országokból a Tiszán .! S a víz mindenkié , tehát nem látom értelmét ennek a rengetek vizisport korlátnak . ( inkább írigység szaga van )”
 • 4. szemlelodo 2008. augusztus 16. 18:09
  „Úgy érzem, mind a természetvédelem és az állatvédelem terén nagyon sokan átesmek a ló tulsó oldalára. Az ügybuzgó aktivisták munkája nem más mint pótcselekvés!!!”
 • 3. kérész 2008. augusztus 14. 10:19
  „Igen " álszent dolgok ".Ahol a vízisielők,tengerre való nagy motorcsónakok versenyszerűen szórakoznak,onnan a halak,az élővilág menekül.A parti fák alól a hullámverés kimossa a talajt,a beomlott hordalék,tölti a mederfeneket.Kotrásra nincs pénz.Szabad préda a Tisza.Akinek sok pénze van,mindent tehet.Az önkormányzat szemethuny.”
 • 2. álszent dolgok 2008. augusztus 14. 09:16
  „Gusztustalan, h a tiszavirágzás alatt is vízisíeltek Algyőnél!
  Ez a természetvédelem? Mennyi lehet az eszmei értéke a széttaposott kérészeknek?
  Ha valaki megzavarja a védett madarakat a költés idején akkor biztosan megbüntetik ...jogosan!
  A gerincesek látványosabbak? Több védelmet érdemelnek?
  Megjegyzem itt még senki nem szólt hozzá ehhez a témához, és nem is várható 30-40! Pedig fontos védeni a Tiszát és élővilágát!
  Nagyon nagy szükség van rá!”
 • 1. kérész 2008. augusztus 14. 09:11
  „Mindszentnél mindent szabad !!!A természet rendje nem számít,verethetik a partot a motorcsónakosok,vízisielhetnek,strandnál kiköthetnek,kutyát fürdethetnek stb. Hajrá !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toroki napok: csak a szervező fanyalog

Csongrád - Csak a szervezőknek van némi hiányérzetük az idei Körös-toroki napok után: az… Tovább olvasom