Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Csongrádon 12 százalékkal emelkedett a távhődíj

Csongrád - A pénzromlást jóval meghaladó mértékben, 12 százalékkal emelkedett a távhőszolgáltatás díja Csongrádon. A város egyetlen termálkútjának hőmérséklete csökkent, a kieső energiát földgázzal pótolják. A bökényi lakótelepen élők január elsejétől többet fizetnek. A kéményseprők is több pénzért dolgoznak.
Az inflációt jóval meghaladó mértékben emelték a távhődíjat Csongrádon. A szolgáltató vezetőjének közlése szerint a 12 százalékos emelés oka a termálvíz hőmérsékletének csökkenése. A város egyetlen termálkútjából nyert víz korábban nyolcvan fokos volt. A kétezer méter mélyre fúrt vascsőben az idők folyamán homokszemcsék rakódtak le, a mélyebb rétegekből nem tud vizet nyerni a szerkezet. Emiatt a felszínhez közelebbi, hűvösebb vizeket hozza felszínre – magyarázta Balogh Pál.

A Víz- és Kommunális Kft. igazgatója elmondta, az így kieső hőenergiát földgázzal pótolják, amit a szolgáltató természetesen vásárol, az árat pedig végső soron a fogyasztóval fizettetik meg. A szolgáltató cég ezért javasolta a képviselő-testületnek, hogy 12 százalékkal emelje meg a távhőszolgáltatás díját, amely január elsejétől érvényes. Arról korábban döntött a város, hogy a termálkutat egy céggel közösen felújíttatja, ehhez pályázat útján igyekszik 50-60 millió forintos támogatást nyerni. A munkára legalkalmasabb időszak a nyár, a csongrádiak remélik, ebben az évben megvalósulhat a beruházás.

A bökényieknek ezentúl mélyebben kell a pénztárcájukba nyúlni.
Fotó: Tésik Attila

Addig is 517 lakásban biztosan többet kell fizetni a távhőért. Egy átlagosnak tekinthető 130 légköbméteres panelben tavaly 99 ezer volt, idén 110 ezer forint lesz a fűtés. Havonta ez 8250 forintos kiadást jelentett, idén már 9150 forintot kell ugyanezért kifizetni. A melegvíz-szolgáltatás ezen felül szerepel a kiadások között, a tavalyi átlag 11 ezer 860 forint helyett idén már 13 ezer 200 forint lesz összesen. A Víz- és Kommunális Kft. vezetője elmondta: a lakótelepen eddig nem sikerült elérni, hogy minden egyes lakás fogyasztását külön mérjék.

A kéményseprők is többet kérnek

A kéményseprés díja az inflációval egyenlő arányban, hat százalékkal növekedett. Január elsejétől egy kéményseprésért 457 forintot kérnek, míg a műszaki felülvizsgálat ára jelentősen növekedett. A kirívóan alacsony kétezer forint helyett 3456 forintba kerül egy szakszerű vizsgálat. A Víz- és Kommunális Kft. munkatársai Csongrádon és Bokroson tízezer kéményt ellenőriznek minden évben.

Olvasóink írták

 • 3. kételkedő 2008. január 12. 16:59
  „Én már az áremelés szükségessében is kételkedem,hogy miért?
  A Polgármester Úr nyilatkozta,hogy a KFT a viz-és csatornadijak esetében sem végzett korrekt elszámolást,összemosták a költségeket,akkor ez miért lenne pontos? Ilyen esetben a főkönyvelő remélem nem ussza meg felelősségrevonás nélkü is,egyébként is huzzon el nyugdijba,az ideje is ott van meg egyébként is.”
 • 2. dodo 2008. január 11. 20:32
  „Ez a cikk úgy van megírva, hogy részvétet váltson ki az olvasóból. A tisztesség úgy kívánja, hogy a megye nyolc városában élő polgárok távhőköltségeit együtt mutassák meg. Esetleg kiderül, hogy vannak akik költségmegosztók mellett is többet fizetnek, és nem csongrádiak!”
 • 1. spagetti 2008. január 10. 08:45
  „sajnos én még nem láttam kéményseprüst a tanyánk körül, de a nyáron szeretném a kéményemet le ellenöriztetni,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád megye 2007

Tovább olvasom