Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Csongrádon csökkentettek, Szentesen nem

Csongrád - Sokallta a társadalmi megbízatású csongrádi és szentesi alpolgármester tiszteletdíját a Csongrád Megyei Kormányhivatal, amely törvényességi észrevételt tett az ügyben. Csongrádon bruttó 150 ezer forinttal csökkentették Pap Gabriella tiszteletdíját. Szentesen viszont maradt minden a régiben, Szűcs Lajos továbbra is havi bruttó 300 ezer forint tiszteletdíjat kap.
Sokallta a csongrádi Pap Gabriella, valamint a szentesi Szűcs Lajos tiszteletdíját és költségátalányát a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Csongrád társadalmi megbízatású alpolgármesterének havi bruttó 400 ezer forint tiszteletdíjat és 80 ezer forint költségátalányt, Szentes társadalmi megbízatású alpolgármesterének pedig havi bruttó 300 ezer forint tiszteletdíjat és 60 ezres költségtérítést szavazott meg ősszel a képviselő-testület. A kormányhivatal mindkét önkormányzatnak törvényességi észrevételt küldött, amelyben azzal indokolta álláspontját, hogy a jogszabályok szerint 1000–2999 lakosú település esetén a megállapított illetményalap (38 ezer 650 forint) legfeljebb hat és fél szerese (bruttó 251 ezer 225 forint) lehet a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja, s ez alapján az elfogadott költségátalányok is meghaladják a törvényes szintet.

Csongrádon és Szentesen is az domborodott ki a képviselő-testületi vitákban, hogy a törvény nem rendezi megnyugtatóan azt, hogy a 3000 főnél nagyobb lélekszámú településeken milyen keretek között állapítható meg a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíja. A képviselők közül többen megjegyezték, egy 20–30 ezres város és egy 2–3 ezres település alpolgármesteri feladatai között nagyok a különbségek, és ennek a juttatásoknál is érvényesülni kellene. Csongrádon Bedő Tamás expolgármester azt is felvetette a testületi ülésen, hogy ilyen esetben szükséges-e a visszafizetés, hiszen a sokallt juttatást november óta kapja Pap Gabriella alpolgármester. Kőrösi Tibor csongrádi polgármester ígéretet tett, hogy erről is állásfoglalást kérnek a kormányhivataltól. Csongrádon végül úgy döntöttek, hogy februártól a csökkentett összeg – vagyis az adható maximum, azaz bruttó 251 ezer 225 forint – illeti meg Pap Gabriellát.

Szentesen viszont maradt minden a régiben, Szűcs Lajos továbbra is havi bruttó 300 ezer forint tiszteletdíjat kap. A képviselő-testület többsége ugyanis nem fogadta el sem azt a határozati javaslatot, hogy csökkentsék az alpolgármester tiszteletdíját, sem azt, hogy Szűcs Lajos főállásban végezze a munkáját. A folytatásról Sztantics Csaba szentesi jegyző lapunknak úgy nyilatkozott: várhatóan megint kapnak majd egy törvényességi észrevételt a kormányhivataltól, a képviselő-testület pedig újra napirendre tűzi a kérdést.

Kisvárosi alpolgármesterek

Csongrád megye nagyobb városai közül csak Szentesen és Csongrádon alkalmaznak társadalmi megbízatású alpolgármestert. A kisebb városok közül Csanádpalotán és Sándorfalván 1-1, Mindszenten és Kisteleken 2-2 társadalmi megbízatású alpolgármester segíti az önkormányzat munkáját, de közülük egyik település sem kapott a tiszteletdíjat sokalló törvényességi észrevételt. A fenti településeken az alpolgármesterek bruttó 55 és 202 ezer forint közötti tiszteletdíjat kapnak.

Olvasóink írták

 • 15. hank 2011. február 01. 00:42
  „Én mindössze ezt javasoltam pár hónappal ez előtt:
  http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/korosi_lelkiismeretes_munkat_igert_csongradon/2183832/
  49-es hozzászólás.
  Úgy látszik a Kormányhivatal sokkal továbbment.
  Szerintem a fizetést/tiszteletdíjat teljesítményhez lehetne kötni. (Bár a törvényt nem ismerem, hogy ilyesmit lehetővé tesz-e egyáltalán...): ha a város mérhetően fejlődik, az itt lakók is boldogabbak lesznek, lesz több munka, jönnek a cégek, még több része megújul és megszépül a városunknak ÉS lesz miből fenntartani mindezt.
  Ezesetben nem lesz szükség elvonásokra, emelésekre.
  Így mindenki kaphat maximumot is - annyit amennyit a törvény lehetővé tesz. Hiszen megdolgotak érte.

  Azonban amíg nem jön egyenesbe a város, addig mindenkinek meg kell húzni a nadrágszíjat.
  Lehet persze felhozni érvként, hogy előző vezetés, előző testület....
  De mindenki tudja, hogy olyan hatalmas különbség nincs a személyeket illetően (már szinte évek óta).

  Úgy látszik, hogy az az indok már nem felelt meg "femtebb", hogy "kisebb a testület, a munka ugyanannyi, tehát több fizetés kell".
  Örülök, hogy a kormányhivatalok másképpen látták ezt.
  Annak pedig még jobban örülök, hogy a testület is belátta, hogy ez most egy jobb döntéssel felülírták.

  Ha egyenesbe kerül Csongrád, akkor szerintem senki sem fogja sajnálni a pénzt a képviselőtestülettől.
  Én még azt is mondanám, hogy akár visszemenőleg is visszakaphatja mindenki, hiszen megdolgozott érte.
  Ha pedig valaki hisz abban amit csinál akkor kisebb összeggel is beéri és ráér visszamenőleg megkapni (ha lehet ilyet csinálni egylátalán).

  Hiszen valahol a képviselősdi olyasmi is, hogy azok az emberek szeretnék jobbá tenni a várost.
  Nyilván tudják, hogy a takaró meddig ér és nem nyújtózkodnak tobább.

  Sok sikert! Tényleg!”
 • 14. Zander55 2011. január 31. 21:55
  „A választó körzetek lélekszáma és területi nagysága megnövekedett. A nagyobb lélekszám miatt esetleg indokolt a magasabb fizetés. Csak evvel az a baj, hogy Szűcs Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester urat csak a választási győzelme előtt láttuk a választó körzetében, az óta nem. A körzetében fogadó órát még nem tartott. Ha most valaki társadalmi megbízatású, akkor elvárható, hogy azokat is megtisztelje, akik a bársonyszékbe emelték. Bár lehet, hogy csak addig voltunk fontosak, míg odakerült.”
 • 13. niemand 2011. január 31. 16:19
  „Ennyi tiszteletdíj, nem túlzás? Vajon emellett még kap nyugdíjat és járadékot? pl: benzinpénz,repi ebédek, stb. Jár neki, mert megérdemli! Egyszer talán meg is dolgozik érte.”
 • 12. nádiposzáta 2011. január 31. 00:50
  „"Szűcs Lajos továbbra is havi bruttó 300 ezer forint tiszteletdíjat kap."

  Mire fel a tiszteletdíj??? Mit tud ??Csak úgy osztogatnak egymás között???Tényleg a szocik sokat dolgoztak ,sikeresen tönkre vágták az országot, ,,ezért még tiszteletdíj is jár????”
 • 11. keletaru 2011. január 30. 11:02
  „Már hallom bentről !!!! Ez a rengeteg irigy miket firkál itt , mint inkább este néznék a kivilágított önkormányzatot fényevőként , sétálnának a plázson . Lakjanak azzal jól ....ők miért nem jönnek ki a keresetükből , mikor" mi" itt ebből a képviselői éhbérből épp meg vagyunk !! Üdv Kuci”
 • 10. azénéletem 2011. január 30. 08:47
  „Polgármester Úr a testületi ülésen vázolta reménytelennek tűnő helyzetünket ezzel tökéletesen szembemegy alpolgármester asszony költekezése. Hallomásból: irodaberendezés "kívülről" kell figyelmeztetni a méltatlanul magas javadalmazásra. Az önmérsékletet csak a polgároktól lehet elvárni, megkövetelni, életüket ellehetetleníteni? Elnézést nem sok polgárt látok én Csongrádon - inkább lakosság a megfelelő szó! Nem vagyok büszke magunkra!”
 • 9. daffy 2011. január 29. 20:43
  „Látom az ügyvédi kereset nem elég.Hmm!”
 • 8. faQtya 2011. január 29. 19:51
  „Politikus ne kaphasson tiszteletdíjat, ha van más jövedelme. Vagy ez - vagy az.”
 • 7. Turulka 2011. január 29. 16:26
  „Határozati javaslat

  Csongrád Város Képviselő-testülete megtárgyalta a Csongrád Megyei Kormányhivatal SZ01/4440/2010. számú törvényességi észrevételét, az abban foglaltakkal egyetért és az alábbi döntést hozza:
  1. A Képviselő-testület módosítja a társadalmi alpolgármester megbízatására és költségátalányára vonatkozó 219/2010. (X.15.) Ökt. számú határozat 2-es pontját.
  Dr. Pap Gabriella társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját 2011. február 01. napjától, havi bruttó 250.000,- Ft-ban, költségátalányát havi bruttó 50.000,- Ft-ban állapítja meg.
  Hova lett a költségátalány?
  Természetesn szükséges a visszafizetés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ha egyben nem tudja visszfizetni,akkor estleg részletekben is jó lesz :-)”
 • 6. tromi 2011. január 29. 14:34
  „Szerintem egy emberöltőnek kellene eltelnie ahhoz, hogy a képviselők tisztelete és tekintélye helyre álljon. Az nagyon sok idő, főként ha belegondolunk mi folyt 50 éve, és ma sem változott semmi.
  Én egyébként függetlenül attól, kicsoda micsoda honnan jött, tisztelem Pap Gabriellát, és úgy tűnik egyedül talán ő van a helyzet magaslatán, a három polgmester közül. Sajnos a másik kettő nem tette olyan magasra azt a bizonyos lécet. Az meg hogy Bokrosnak külön polgármestere van nonszensz. Az iskolája is, főként, hogy a bokrosiak többsége Csongrádra hordja a gyerekét iskolába...”
 • 5. Néma 2011. január 29. 14:32
  „Kedves deszka!Igazad van,csak ezt nem olvassák a többiek(képviselő),és nem azért ültek be a városháza padjaiba,hogy jótékonykodjanak.Számukra a fizu több mint szent dolog,ők ezért indultak a választáson.Ezért mindent megszavaznak,kötelezi őket a párt fegyelem.”
 • 4. deszka 2011. január 29. 14:15
  „Volna egy javaslatom.A kialakult helyzetet előidéző képviselők most is ott ülnek a testületben,mert megválasztottuk őket.Tudták mire vállalkoznak hisz részesei voltak a kialakult helyzetnek.Megszorításokat szavaznak meg,ugyanakkor saját maguk nem akarnak áldozatot hozni.Ezért a következőt javaslom.
  1.A polgármester úr már lépett, de egyébként sem volt részese az előzményeknek,így az ő fizetése rendbe.
  2.Maradjon egy alpolgármester,"Papp Gabriella" akinek a fizetése így már rendbe.
  3.A képviselők fizetését felezzék meg és már az is rendbe.
  Ezzel a megoldással lehetne csak elfogadni azokat az elvonásokat melyek sok ember igazságérzetével ellentétes,ugyanakkor a képviselők tekintélye is csak így állítható helyre.”
 • 3. Néma 2011. január 29. 13:30
  „Csongrádon az alpolgármesterek fizetését tiszteletdíját ,költségtérítését a két érintett javasolta a polgármesternek.Ő nem mondhatott nemet, hiszen a városi FIDESZ elnöknek(PG) a beosztottja.A két város között nem csak lélekszámban van eltérés,hanem az összegben is.Pap Gabriella 120000 forinttal kapott többet .eredetileg.Élelmesnek áll a világ még Csongrádon is.”
 • 2. hién 2011. január 29. 13:06
  „tromi! Jól beszélsz!”
 • 1. tromi 2011. január 29. 12:37
  „parasztvakítás! Pár cikkel lejjebb még önként mondtak le a tuggyisten hány százalékról, mert már lassan azt sem lehet elhinni amit kérdeznek.
  Valóban jó lenne legalább valami formában tájékoztatni a lakosságot a szándékokról. Valami összefoglaló formában, mert a tv-s közvetítés az nudli. Család mellett ki a francnak van ideje a többórás csongrádi parlamenti vitát hallgatni, nézni, benne a régi és az új polgármester "écelődéseivel".
  Ötlet: ne legyen tv felvétel. Egy összefoglalót adjon a polgármester minden testületi üllés után max. félórában. Ez jelenjen meg írásban is, ami eljut a polgárokhoz. (ez évi több misi megtakarítást jelentene...)
  A testület pedig hozzon áldozatot! 2/3 gondolta úgy hogy ők alkalmasak a feladatok ellátására, és most 2/3 várja ezt el tőlük... köztük én is.
  Legyen már munkateremtés végre! Valami pozitívat is szeretnénk Csongrádról látni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltás Csongrádon

Tűzoltásnak nevezte az idei büdzsé előkészítését Kőrösi Tibor, a Tisza-parti város polgármestere a képviselő-testület csütörtöki ülésén. Tovább olvasom