Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csongrádon idegenkednek a hitelfelvételtől

Mivel nem rendelkeznek elegendő információval, egyelőre várnak a Panel Plusz-programban érintett csongrádi lakóközösségek. Az önkormányzat októberben dolgozza ki a helyi rendelet részleteit. A felújítások több tízmilliós költségeit a társasházaknak maguk kellene felvállalni, az elnyert támogatást ugyanis csak utólag kaphatják meg.
Lakótelep Csongrádon. Több mint 1200 háztartás vehetné igénybe a panelfelújítási támogatást, a közösségek azonban egyelőre ódzkodnak a hitelfelvételtől. Fotó: Tésik Attila
Több mint 1200 csongrádi háztartás vehetné igénybe a kormány nemrégiben meghirdetett, a panelházak felújítására vonatkozó támogatását, amelynek lényege, hogy az állam, az önkormányzatok, illetve a lakástulajdonosok egyenlő arányban viselnék a modernizáció terheit. Az igényelhető összeg felső határa 400 ezer forint, azaz lakásonként a központi és a helyi támogatással együtt maximum egymillió-kétszázezer forint fordítható ilyen célra. A korábbi programban részt vevők számításai szerint ennél kisebb összegből is megoldható a felújítás, és – mivel tízmilliós összeghatár felett közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt – az érdekelt cégek árversenye is kedvező irányba befolyásolhatja a pályázó közösségek tényleges költségeit.

– Saját erőnk nem nagyon van, az előfinanszírozáshoz szükséges kedvezményes hitelt pedig nem az egyén, hanem csak a társulás terhére lehet felvenni, a lakóközösség viszont nem akar eladósodni, ráadásul a Panel Plusz terhei miatt nem maradna keretünk egyéb, később jelentkező problémák megoldására – fogalmazta meg aggályait Ádori Károlyné, a 322 csongrádi háztartást tömörítő Tisza Lakásszövetkezet képviselője. – Ez a kezdeményezés szerintem akkor érne valamit, ha az ingatlantulajdonosok vehetnének fel kölcsönt, mert így – attól félek – futhatunk a pénzünk után, ha valaki nem teljesíti kötelezettségét. A pénzbehajtásra nekünk nincs apparátusunk – tette hozzá.

A forrásteremtés mellett komoly erőpróbát jelent a pályázati feltételeknek megfelelni. Ezzel kapcsolatban a legsűrűbben előforduló probléma a köztartozás. Bár az áram- és gázszolgáltatók kintlévőségeinek elenyésző része származik a társasházak tartozásaiból, információink szerint a bökényi városrész panelépületei között alig él olyan lakóközösség, amely ne rendelkezne némi víz-, csatorna-, szemét- és távfűtésdíj-hátralékkal. Talán pont emiatt vetette fel a képviselő-testület legutóbbi ülésén Kaczibáné Molnár Katalin, hogy a helyi rendeletben a köztartozás ne legyen kizáró ok, ha folyamatban van a kifizetése.

– A késői döntés miatt elképzelhető, hogy idén nem lesz pályázó, aki kimerítené a város hitelből létrehozott keretét, de jövőre, több információ és tapasztalat birtokában, biztos lesz olyan társasház, amely, ha nem is a teljes, de a részfelújítást: a nyílászárók cseréjét, a fűtéskorszerűsítést célul tűzi ki – mondta a képviselő asszony, aki szerint az eddiginél jóval több energiát kellene fektetni a tájékoztatásba. Ezt az is indokolja, hogy sokan nem tudják: a közösség által felvett kedvezményes hitel visszafizetésénél türelmi időt lehet kérni, továbbá a szociálisan rászorulók kamatterheit az állam átvállalja.

Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, még nincs pontosítva az önkormányzati keret összege, a húszmilliós tétel mint irányszám szerepelt az előterjesztésben. Amennyiben a lakáscélú normatívának a csatornabekötések támogatására szánt része felszabadul, akár hitelfelvétel nélkül is több forrás csoportosítható át a Panel Plusz-program finanszírozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hollandokkal kell megküzdeni a piacért

Tavaly szeptember óta mostanáig több mint 70 millió palántát neveltek a Grow Group Kft. felgyői… Tovább olvasom