Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Csongrádon is fizetnek az üdülői szemétért

Csongrád megye - Szentesen és Csongrádon még vizsgálják a szemétdíjfizetés kiskertekre, üdülőkre történő kiterjesztését, Mártélyon évek óta fizetnek a hulladékszállításért. A törvény szerint a kiskertekben is kötelező a szemétszállítás.
Megírtuk, a hulladékgazdálkodási törvény január elseje óta kötelezi a közszolgáltatókat a kiskertekben és az üdülőkben történő hulladékszállításra, az ott élőket pedig a szemétdíj kifizetésére. Szegeden már tárgyalnak a díjfizetés kiterjesztéséről. Megkérdeztük a megye többi városában szolgáltató cégeket is.

– A szentesi tiszai partfürdőn 180 ingatlan található, az ott keletkező üdülői szemetet a bérleti díjba beépített összegért szállítjuk el. Nagyhegy és Bereklapos térségében érdekes kérdés a szemétszállítás, ugyanis azt szilárd burkolatú utak hiányában nehéz kivitelezni – tudtuk meg a szentesi Városellátó Intézménytől. Nagyhegyre jellemző, hogy
a szelektív hulladékgyűjtők mellé kommunális szemét is kerül, többek között ezért is vizsgálják a díjfizetés kiterjesztésének lehetőségét.

A Csongrádi Víz és Kommunális Kft.-nél azt mondták, kiterjesztik az üdülőövezeti szemétdíjfizetést. – Az üdülőkben az ügyfelek kérésére elszállítjuk a szemetet, eddig zsákos gyűjtést vezettünk be. A szilárd burkolatú utak hiánya megnehezíti, néhol ellehetetleníti a szállítást, így szolgáltatni sem tudunk. Hetente 5 köbméter illegális hulladék keletkezik a környéken, amellyel még meg lehet birkózni. A csongrádiak kulturáltak, nem szemetelnek – mondta Gyovai Szabolcs.

Az A.S.A. Magyarország Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, Hódmezővásárhely–Mártély üdülőterületén évek óta működik a szemétszállítás. Az üdülőtulajdonosok a hulladékszállítás díját május 1-jétől október 31-éig fizetik, „mivel ott nincsenek egész évben lakott ingatlanok, nincsen szolgáltatás, és így díjfizetési kötelezettség sincsen." Mint fogalmaztak, a hatályos helyi rendelet és annak alkalmazása mindenben megfelel a törvény által előírt követelményeknek.

Olvasóink írták

  • 1. keletaru 2013. május 31. 18:02
    „Érdekes nekem mint üdülő tulajdonosnak mindég azt mondták a szemét díjat is fizetem . akkor most valaki csúsztat finoman mondjam ? Üdv Lévai Attila”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hasznot hoz a felgyői program

A helybeliek szívesen vesznek részt a programban – fogalmazott Horváth Lajos, Felgyő polgármestere a községben működő Start-munkaprogram részleteiről. Tovább olvasom