Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Csongrádon is megemlékeztek Trianonról

Csongrád városában a Nemzeti Összetartozás napján két helyszínen emlékeztek meg a Trianoni Békediktátum 93. évfordulójáról.
A város vezetése és az iskolák, civil szervezetek képviselői az Országzászló emlékművet koszorúzták meg. Az ünnepségen Kőrösi Tibor polgármester mondott beszédet. - 1920. június 4-én Trianonban Magyarország számára vesztesként ért véget hivatalosan az első világháború. Több mint hárommillió magyar maradt határainkon kívül. Területünk 282-ről 93 ezer négyzetkilométerre csökkent. Az idegen országokhoz csatolt Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Burgenland magyarsága céltáblává vált, az elnyomó nemzetek alantas akaratának céltáblájává – mondta a város első embere.

Csongrádon is megemlékeztek Trianonról - GALÉRIA

A másik helyszínen este hét órakor kezdődött a megemlékezés. A Dózsa György téri parkban, a Trianon emlékműnél a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csongrádi Alapszervezete emlékezett az 1920. június 4-i szomorú eseményekre. – Akkor országszerte megkondultak a harangok, 16 óra 32 perckor Magyarország összes középületén és településén félárbocra engedték a nemzeti zászlót és felhúzták a gyászlobogót – kezdte beszédét Czibulya János, a Jobbik Csongrádi Alapszervezetének oszlopos tagja. A szomorú megemlékezésen a Jobbik megyei alelnöke, Dudás Zoltán és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja mondott beszédet, majd utánuk Simmer Sándor fafaragó, a Trianon emlékmű készítője is szavakat intézett a jelen levőkhöz. – "Uram, tudom, hogy ez az ország addig lesz erős és hatalmas, addig létezik, amíg a Szent Korona és a Boldogasszony iránti szeretetünk összetartja. Amint a korona eszméje elvész, az ország is elveszett, területe csonkul, lakóinak önérzete pedig szertefoszlik, mint a rosszul szőtt vászon." - idézte Szent László király elgondolkodtató szavait Czibulya János. A megemlékezés közös mécses gyújtással zárult.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon

2011-es évjáratú Cabernet Sauvignon lett a város bora Csongrádon. A versenyre 15 aranyérmes borral… Tovább olvasom