Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csongrádon is nő a szemétdíj

Csongrád - Szeptembertől új rendszerben – többek közt szelektíven – gyűjtik és kezelik a szemetet Csongrádon és a környező településeken. A szállítás továbbra is a városi kommunális kft. feladata, de várhatóan emelkedni fog a szolgáltatás díja.
A nyolcvankét települést és 110 ezer háztartást érintő hulladékgazdálkodási megállapodás megkötése után a csongrádiak és a város környékén élők tapasztalnak majd néhány változást. A Városi Víz- és Kommunális Kft. szállítja továbbra is a szemetet, de ezentúl nem a Kéttemető úti lerakóra, hanem Felgyőre. Az eddigi lerakón kialakítottak egy úgynevezett hulladékudvart, ahová ingyen le lehet tenni a feleslegessé vált nagyobb tárgyakat is. A szolgáltatást természetesen minden ingatlantulajdonosnak igénybe kell vennie. A cég ősztől csak szabványméretű edényből üríti ki a háztartási szemetet, a 110 literes gyűjtőedényt a bolti árnál olcsóbban vásárolhatják meg a csongrádiak – közölte Balog Pál igazgató. Most literenként 1,40-1,50 forintért ürítenek, az új rendszer bevezetése után 2,27 forintot kell ezért fizetni.

A pályázati konstrukció szerint a ZP Homokhátsági Hulladékgazdálkodási Konzorcium tagjai mint szolgáltatók mind a 82 településen 2,27 forintért szállítják a szemetet, a képviselő-testületek ennél magasabb árat nem szabhatnak meg, de lehetnek speciális kéréseik, ám a költségek különbözetét az önkormányzatoknak kell állniuk. Így van ez Csongrád esetében is – emlékeztetett Bedő Tamás polgármester, aki még az augusztusi rendes ülés előtt rendkívülit kíván összehívni, a szerződés megkötésének témájában. A város első embere óriási jelentőségűnek tartja a konzorciummal kötött megállapodást, hiszen a 11 milliárdos beruházás eredményeként 25 évre előre megoldódott a hulladékgazdálkodás kérdése Csongrád és a környékbeli falvak számára.

A két éve megvett kukáskocsik ősszel végre munkába állnak. Fotó: Karnok Csaba
A két éve megvett kukáskocsik ősszel végre munkába állnak.
Fotó: Karnok Csaba

A beruházás a térségben negyven új munkahelyet jelent. A közszolgáltatási szerződéseket minden önkormányzatnak szeptember 15-éig meg kell kötnie a szolgáltatókkal. A Városi Víz- és Kommunális Kft. ősztől már nemcsak négy, hanem tizennégy településen szállítja a szemetet. A cég telephelyén két éve álló kukáskocsikat pedig hamarosan elkezdik használni, összesen kilenc jármű dolgozik majd a környéken.

Kistelepülések a nagy rendszerben

Felgyő adott helyet az új hulladéklerakónak, ezzel egy időben szolgáltatót is vált a település – mondta Ábel István polgármester –, az ürítés díja várhatóan alacsonyabb lesz. Tömörkényen eddig maguk a lakosok vitték a szemetet a lerakóra, ehhez képest óriási ugrás a szervezett szemétszállítás Fekete Gábor polgármester értékelése szerint. Csanytelek kimaradt a társulatból a két ciklussal ezelőtti képviselő-testület döntése nyomán, Forgó Henrik jelenlegi polgármester azt mondta: a falu pályázik a megoldásra.

Szentes vitte, Csongrád tartja

A Körös-toroki városban a szomszédos szentesi önkormányzat felállított négy szelektívhulladék-gyűjtő szigetet. Az elmúlt két évben a megállapodás szerint a csongrádiak kifizették a szállítás költségét, a hulladék pedig Szentesé lett – tájékoztatott Kiss Ferenc. A városellátó intézmény munkatársa azt mondta, Csongrádról hetente 500 kg papír, 200 kg műanyag és 700 kg üveg gyűlt össze. A felgyői lerakó beüzemelésével egy időben a szentesi gyűjtők visszaköltöznek a Kurca partjára, Csongrádon pedig húsz saját hulladékgyűjtő szigetet készítenek.

Olvasóink írták

 • 12. Balogh Katalin 2008. július 27. 20:20
  „TISZTELT SZUPELLY BRUNÓ ! ARRA SZERETNÉK VÁLASZT KAPNI ____ MIÉRT NEM ELLENŐRZIK A FELUJITOTT PANELLAKÁSOKAT :? csongrási sgt 102 házat- nem teljesen fejezték be ! A LAKOK EBBEN A HELYZETBEN MIT TEHETNEK ? VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM ! TISZTELETTEL EGY LAKÓ!”
 • 11. Balogh Pál 2008. július 21. 14:46
  „TOMPIKÁNAK!

  Azt kérdésnek szántam, hogy jobb lett volna, ha egy külföldi érdekeltségű MULTI cég nyer?


  Mindenkinek! Elnézést az elütésekért a szövegben, majd jobban figyelek!

  Üdv: Balogh Pál”
 • 10. Balogh Pál 2008. július 21. 14:38
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Köszönöm a hozzászólásokat!

  Felföldi Józsefnek!
  Építési bontási anyagok lakosságtó 1,0 m3 - ig díjmentesen elhelyezhető a Kéttemető u-i új Hulladékudvarban, nagyobb mennyiséget a felgyői lerakóra kell kiszállítani. Ennek még nincs lerakási díja. A lerakó csongrádtól való távolsága 24 - 25 km. A hulladék udvarban éppen az általad sorol anyagok helyezhetőek el.

  7.-nek. egyetértek. Nekem is az a véleményem nem csak a hulladékfejlesztéssel kapcsolatban, hogy jó és kell a korszerűsítés, de ezeket ki fogja tudni megfizetni? Sajnos a fejlesztésben az előírásokat be kell tartani, egyébként nincs pályázati pénz, és kiszámíthatatlanok a következmények, mert a törvényeket előbb - utóbb betartatják.

  8. KI NE TUDNÁ! ÉN sem tudom, jobb lett volna ha nyugati érdekeltségű multi cég nyer . Ebbe a kérdésbe kár politikát keverni, mert az egész szervezés olyan régen indult, hogy több kormány időszakát fogja át. A beinduláskor még Túri - Kovács mimiszter úr sgítette az Önkormányzatokat, a megvalósításban már a következő kormányok. Szerintem a lényeg az, hogy a jelenlegi nem megfelelő lerakókat bezárják. Ha ez a rendszer nem valósul meg, akkor kiszolgáltatott piaci körülmények között lennének a települések kénytelenek megoldani a hulladékelhelyezési problémájukat. A pályázaton nyertes szervezetben vannak Vaskúti, Kiskunhalasi szolgáltatók is. A területeken az önkormányzatok politikai összetétele vegyes, így nem tartóm helyénvalónak a megállapítást.

  9. A 82 Önkormányzatnak éppen azért volt az a célja, hogy önkormányzati érdekeltségű szolgáltatók nyerjenek, hogy csak a reális költségeket lehessen a díjban elfogadtatni. Ne a haszonnövelés legyen a cél! Tény, hogy a díj a jelenlegi korszerűtlen rendszer üzemeltetési költségeit is magába foglalja, amire remélhetőleg nem lesz évekig szükség. A sok új kötelezően és gazdálkodási szempontból ésszerűen alkalmazandó díjelem a többlet költség. A sajtó megjegyzéssel egyetértek.”
 • 9. Kuci 2008. július 19. 09:49
  „Tisztelt Balogh Úr!

  Azon kívűl , hogy szelektív hulladék feldolgozás lessz annak majd lessz bevétele is plusszban , mert vannak olyan iparok amelyek ezeket a másodlagos anyagokat újra feldolgozzák költség kimélés miatt keresik . S rengetek olyan pályázatvan ami a leg alacsonyabb árat adja s a pályázat nyerése után különböző plussz előre nem látható költségakre hívatkozva a végén a drágábbnál is drágább lessz . S ez a 11Milliárd sem a semmiből lett , s vissza kell térülni határozott időn belül , szerintem a szemétdíjban bennefoglaltak különböző költségek is Pl. csurgó olajú tgk. javítása . De legalább most HAZAI cég nyert aki legalább itthon tartja a profitott , ez a lényeg ! S ahhoz meg hozzá lehet szokni a sajtó részéről mindig a félhír a hír mert azza l lehet eladni cikket !”
 • 8. Tompika 2008. július 19. 07:58
  „KI NE TUDNÁ?


  A BEDŐ FÉLE BÖSZME BARMOK majd uralják a CSONGRÁDI VIDÉKET!  A GYURCSÁNY PATKÁNY FÉLE VOLT ÉRDEK-KOMMUNISTA ELIT MOST JUTTAT MÉG VALAMIT AZ EURÓPAI-ÚNIÓS ALAPOKBÓL ellopott , ÉS AZ ŐKET HELYILEG IS KISZOLGÁLÓ BEDŐ FÉLE KISKATONÁKRA, SEGGNYALÓKRA, HAZUDOZÓKRA, ÍGÉRGETŐKRE, NÉPÁMÍTÓKRA...!!!”
 • 7. szemlelodo 2008. július 18. 20:23
  „Tisztelt Balogh Úr!
  Maradjunk már a realitás talaján. Az átlag honpolgárt nem a csúcstechnológia bevezetése,érdekli ,hanem,hogy ennek alkalmazása
  mennyi plussz kiadást okoz havonta.”
 • 6. Balogh Pál 2008. július 18. 15:26
  „Tisztelt Fórumozók!

  Várom további kérdéseiket, hozzászólasokat. A hét végén pár perc múlva már nem leszek gépközelben, így nem érdektelenség miatt nem reagálok.

  józsi Neked már válaszoltam de nem tudom miért, TÖLTÉS címen a program nem vette a választ. Majd pótolom.

  üdv Mindenkinek!

  Balogh Pál”
 • 5. Felföldi József 2008. július 18. 14:51
  „T. Balogh Pál!

  Hova és mennyiért lehet majd elszállítani a régi házak bontásából keletkező anyagokat?
  Csongrád O km-étől mekkora távolságra van a telep?
  Építési törmeléket, bútort, hűtőt, tv-t /cementes zsák stb./ le lehet-e rakni a hulladék udvarokba?

  Üdv.: Felföldi József”
 • 4. Balogh Pál 2008. július 18. 13:55
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Nem bántva az újságíró hölgyet, de sajnálom, hogy abból a 11 milliárdos beruházásból a díjnövekedést emelte ki főcímnek.
  Szerintem reálisabbak lettek volna az alábbiak:
  - Megszűnik a csongrádi temető mellett a hulladéklerakás!
  -Rekultiválják a temető mellet a szeméttelepet!
  -Megszűnik az olajat és hulladéklét csurgató járművek
  üzeme Csongrádon!
  - Sikerrel valósult meg a több, mint 11 milliárdos beruházás
  - Nem kel kb 30 főt elküldeni a KFT-tőll
  stb.

  Igen valóban nőni fog a díj, de ennek nem a minél magasabb nyereség elérés az oka, hanem az, hogy az új szolgáltatásban
  olyan korszerű eszközök fognak működni, amik a hulladék minél szélesebb körű hasznosítását teszi lehetővé, amire eddig kevés példa van Magyarországon. Ezeknek az eszközöknek a pótlását, az új telep majdani rekultiválását, új telep építését az új díjban kell az évek alatt biztosani.

  Valóban kell részletes tájékoztatás, de ezt meg kell hogy előzze sok rendelet megalkotása, szerződés megkötése.

  Kucinak! A pályázaton mindenki indulhatott! Azt, hogy mi nyertünk többek között azzal értük el, hogy a legalacsonyabb díjat határoztuk meg a pályázatban, ami bírálati szempont volt.
  Ha más nyer, akkor a díj még magasabb, voltak több, mint 1 Ft/liter díjjal magasabbat ajánlók. Többek között az említett cég díja is magasabb volt.

  Kösz a figyelmet. Szívesen válaszolok minden olyan kérdésre, ami tényleges információ igény, és nem egyéb célú, másokat elítélő, bíráló megjegyzés.

  Üdv: Balogh Pál”
 • 3. MOTHERBOARD 2008. július 17. 11:45
  „NEM ÁRATAN A LAKOSSSÁGOT VALAMILYEN FORMÁBAN TÁJÁKOZTATNI AZ ÁREMELKEDÉSRŐL ÉS AZ ESETLEGES MÁS VÁLTOZÁSOKRÓL IS,NEM MINDENKINEK JÁR DÉLVILÁG ÉS NEM MINDENKI TUDJA ELOLVASNI A NET-N A HIREKET. HALLOTTAM MÁR OLYAN HIRT,HOGY HA A KUKA MELLÉ SZEMETESZSÁKBA TESZEK KI SZEMETET AZT CSAK A KOM.KFT.ÁLTAL KIADOTT---PÉNZÉRT--- ZSÁKBA LEHET. CIMKÉNI FOGJÁK A KUKÁKAT ÉS AKINEK NINCS CIMKÉJE ANNAK NEM ÜRITIK KI.....EBBŐL MI IGAZ.... JÓ LENNE EGY PONTOS LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS!!!!!”
 • 2. Kuci 2008. július 17. 07:42
  „Nem tudom ilyen mértékű emelésre ad e lehetőséget a törvény !! Mert ennyivel többet nem nyújt a szolgáltató , Vagy mostmár a biztos monopolhelyzetben mindent lehet ? Mert tudtammal amennyivel nőt a terület annyival nő a bevétel is . ( főleg kunkurencia nélkül )S eddig is voltak munkatársak , s a gépi számlázó programnak meg nem tétel egy pár ezer új ügyfél . S kíváncsi lennék ha ide jönne az Pl. A.S.A. le szerződne a lakókkall fél áron mennyire mennének az árak ,vagy milyen következménye lenne .Az már azért most megmondható , ebben a helyzetben a kasza éle igen hosszú lehet . S nem gyenge lessz a profit ami remélhetőleg vissza lessz forgatva !!”
 • 1. szemlelodo 2008. július 17. 03:58
  „"Köszönjük" az EU-s konform szolgáltatás eredményét a 61,7-66,1 %-os díjemelést.Reméljük az önkormányzat már megtalálta azt a feleslegesen és indkolatlan célra betervezett költségvetési tételt melyet átcsoportosit az áremelés jelentős részének átvállalására.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Érzőszív Alapítvány értetlenül áll, és vár

Csongrád - Ügyészségi vizsgálatot kért maga ellen a Blázsik Patrikot támogató Érzőszív Alapítvány… Tovább olvasom