Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csongrádon koncertet is ad a káplán

Csongrád - Az egyházmegye egyetlen orgonista-papja szolgál az év eleje óta Csongrádon és kistérségében, segítve Salamon László esperes-plébános munkáját. Tóth Rolandot gyermekkorától az orgona hangja hívta az egyház szolgálatába.
Januárban Kőrösi Tibor polgármester kérésére új káplánt kapott Csongrád. Tóth Roland (29) segédlelkészt Kiss-Rigó László megyés püspök azért helyezte a Körös-toroki kisvárosba, hogy segítse a lelkipásztori és liturgiai munkát.

Az új káplán jelenleg az egyetlen koncertező orgonista pap az egyházmegyében, s nem ez az első szolgálati helye.

– A Pannonhalma melletti Sokorópátkán nevelkedtem, s gyerekkoromban sokat feljártam a tőlünk 4 kilométerre lévő apátságba. Kisdiákként rendszeresen ministráltam a bencések mellett, s annyira megragadott az orgona hangja, hogy elhatároztam: pap leszek. Az orgonaművész Antonin atyánál kezdtem tanulni a hangszert, s végül a győri zeneiskolában teljesítettem ki tudásomat – árulta el Tóth Roland káplán.

A soproni gimnáziumban érettségizett diák a gimi harmadik osztályában döntötte el végleg, papi pályára lép.

Tóth Roland január óta szolgál Csongrádon. A szerző felvétele
Tóth Roland január óta szolgál Csongrádon.
A szerző felvétele

– Egyedüli gyermek vagyok, a szüleim nehezen fogadták el, hogy egyházi szolgálatban képzelem el a jövőmet. Édesapám tanárként, édesanyám jogászként vagy orvosként látott volna szívesen. Ráadásul édesapám református, édesanyám katolikus, így egyéves koromig folyt a vita, melyik felekezetnél kereszteljenek meg. Végül édesanyám győzött.

Tóth Roland a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán tanult tovább, és ugyanott, az orgona tanszéken végzett. 2008-ban Gyulára került, ott avatták diakónussá. A helyi gimnáziumban hittant és ének-zenét oktatva készült az áldozópapságra. Miután Szegeden felszentelték, Makóra helyezték át, majd egy évvel később már Kiskundorozsmán szolgálta a híveket.

– Öt hónap után egy alkalommal személyesen látogatott meg a püspök úr, aki azt kérte, segítsek Csongrádon Salamon László esperes-plébánosnak a lelkipásztori és liturgiai munkában.

Tóth Roland nagy és papszerető közösséget talált a csongrádi Nagyboldogasszony-, a piroskavárosi, illetve a felgyői és bokrosi templomban. – Rengeteg tapasztalatot szereztem, s remélem, a hívek is megkedveltek ilyen rövid idő alatt – mondta az orgonista-pap, aki eddig számos koncertet adott, nyáron külföldön lép fel.

Olvasóink írták

 • 2. ate 2013. március 02. 13:36
  „Tomxy,valóban naprakész információk vannak a honlapon.
  Tulajdonképen ki Csongrádon a pap?
  A cikkben szereplő Salamon László?
  Negyela Zoltán,mikor voltak Ők már itt Csongrádon?
  Mit fog szólni ehhez Laczkó István FŐ-FŐ igazgató?Ezért ezer lelkigyakorlat lesz...

  Ha már ír valaki egy cikket az újságban nézzen már utána,hogy valóban naprakész legyen.”
 • 1. Tomxy 2011. április 24. 15:56
  „Mivel vallási a téma így arra gondoltam, hogy a következő észrevételem talán ide passzol, igaz nem pont a cikkhez kapcsolódik, de azért mégsem áll tőle olyan távol.

  Nem is olyan régen bukkantam rá arra, hogy Csongrádon a központban lévő Nagyboldogasszony Plébániának és a szintén Csongrádon található Piroskavárosban lévő "Kis" piacnál található Plébániának is van saját honlapja, ha esetlegesen van aki még nem találkozott volna velük akkor íme:

  www.nagytemplom-csongrad.hu

  www.kistemplom-csongrad.hu

  Mindkét honlapon úgy látom, hogy általában hétről-hétre friss hirdetések tekinthetők meg, melyek a Plébániák életébe engednek némi betekintést nyerni.

  Boldog Húsvéti Ünnepeket Kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondot okoz Csongrádon, hogy utólag jön a pénz

Csongrád - A pályázatok utófinanszírozottsága problémát okoz Csongrád költségvetésében – ez… Tovább olvasom