Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Csongrádon napközi otthon nyílik fogyatékosoknak

Csongrád - 24 fogyatékos ellátására alkalmas napközi otthon nyílik jövő év elején Csongrádon. Az intézményt a Síp utcai családsegítő központ épületében helyezi el az önkormányzat, a kialakítás költségei meghaladják a 10 millió forintot. Az otthon, ahol 8 fős csoportokban látják majd el a rászorulókat, öt szakembernek adhat munkát.
A szociális törvény szerint azokban a városokban, ahol az állandó népesség meghaladja a 10 ezer főt, napközis ellátást kell biztosítani a fogyatékosoknak. E tartozását igyekszik törleszteni Csongrád, ahol jövő év elején nyílhat napközi otthon a 3 évnél idősebb rászorulók részére. A szükségletfelmérés már elkészült, eszerint a kistérségben 36 gondozásra szoruló fogyatékos él, közülük 20-an jelezték igényüket, hogy részt vennének az ellátásban, ami napi 6 órás gondoskodást jelentene.

– Életkoruknak és betegségüknek megfelelően három nyolcfős csoportot alakítanánk ki, ahol az étkeztetés mellett szabadidős programok, szükség esetén egészségügyi alapellátás szervezését vállalnánk, de a hivatalos ügyek intézéséhez és munkakereséshez is segítséget nyújtanánk – nyilatkozta lapunknak Szabóné Tóth Irén, a Szociális Ellátások Intézményének vezetője.

Az otthont a Síp utcai családsegítő központ épületében helyezi el az önkormányzat, a 140 négyzetméteres részleg átépítési költségei meghaladják a 10 millió forintot. Szabóné Tóth Irén hozzátette, az új szolgáltatás összesen öt – két diplomás és három középfokú végzettséggel rendelkező – környékbelinek biztosít majd munkát. Az intézmény kistérségi fenntartásban működik majd, ehhez a társulás már hozzájárult.

A szolgáltatásért cserébe térítési díjat csak azoknak kell majd fizetniük, akiknek van jövedelmük, de a nyitásig dönthet úgy is fenntartó, hogy az összes rászoruló ingyen kapjon ellátást. Az otthon éves működtetésének költségét 13 millió forintra kalkulálják. Bedő Tamás polgármester szerint csupán állami forrásokból is fenntartható egy ilyen intézmény, ezért a város jövőbeni költségvetését nem érinti az új szolgáltatás.

Olvasóink írták

  • 1. Zolika1 2008. november 12. 07:50
    „ideje lesz már!! nagy szükség van rá!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint lehet építkezni a csongrádi Körös-torokban

Csongrád - Megélénkülhet a beruházási kedv a csongrádi Körös-torokban, miután ismét helyileg… Tovább olvasom