Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Csongrádon nehéz teher az iskola

Csongrád - Anyagi okok miatt átadnák az iskolák működtetését az államnak: nem bírják el az évi 215 milliós kiadást. Az intézmények jó kezekben lesznek, a város és a gyerekek is jól járnak, mondja a polgármester.
A város mentesülni kíván jövőre az iskolák működtetése alól, döntött legutóbbi testületi ülésén a grémium. Nem példa nélküli a szándék: hazánkban számos település szeretne felmentést kapni a tetemes kiadás alól. Igaz, hogy az oktatás reformját törvénybe foglaló egyik bekezdés szerint a 3000 főt meghaladó lakosú településnek gondoskodnia kell az úgynevezett köznevelési intézmények működtetéséről, azonban e kötelezettség alól „gazdasági és jövedelemtermelő képességgel összefüggő feltételek hiányában" felmentést kaphatnak. A kérelmet a hónap utolsó napjáig nyújthatják be, illetve ezzel egyidejűleg igazolni kell az anyagi nehézségeket a Magyar Államkincstár felé.

Fontos megkülönböztetni a fenntartó és a működtető feladatait. A nemzeti köznevelésről szóló törvény január 1-jei hatályba lépésével az iskolák fenntartója az állam lesz, azaz gondoskodik a köznevelési feladatokról, az ellátásáról, ellenőrzi az intézmények munkáját, de olyan kérdésekben is döntéseket hoz, mint intézmény alapítása, átszervezése, megszüntetése.

Januártól új rendszer

Szeptember 1-jével létrejött az Emberi Erőforrások Minisztériuma irányítása alatt álló központi hivatal, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely feladatait a jövőben a tankerületeken keresztül látja el. Csongrád is tankerület-központ lesz, az igazgató, akinek a személye egyelőre nem ismert, november 1-jétől tölti be posztját. Az új fenntartói rendszer január 1-jétől indul el, az átalakítás közel 3000 intézményt, 1,2 millió diákot és 120 ezer pedagógust érint.  

Meghatározza a költségvetést, az indítható osztályok számát, a vezető személyét. Az ingatlan a működtető, azaz a települési önkormányzat saját tulajdonában marad és üzemelteti azt, tehát például viseli a közterheket, a költségeket és a díjakat, taneszközöket rendel, elvégezteti a javításokat, fizeti a technikai dolgozók munkabérét. Döntést nem hozhat, de véleményt mondhat a megszüntetésről, átszervezésről, feladatváltoztatásról, az iskola nevéről vagy a vezető személyéről. A mentesülési kérelmet az állami intézményfenntartó központhoz kell benyújtani. Amennyiben rábólintanak, Csongrád évi 215 milliós kiadástól szabadulhat meg, mondta Kőrösi Tiborpolgármester. Tény, hogy ekkor a véleményezési joggal nem élhet a város a fenti kérdésekben, de ez elenyésző szempont, tette hozzá.

– Az ingatlanok a tulajdonunkban maradnak, bizonyos hatáskörök a működtető személyétől függetlenül úgyis az államra szállnak. Az első a gyerekek szempontja, és ez az, hogy jól működjenek az iskolák – magyarázta. Egy korábbi testületi ülésen úgy fogalmazott: a források csökkennek, elsődleges cél a város stabilitása. Minden ellenkező híreszteléssel szemben jót akarunk az iskoláknak, mondta akkor.

A kérvényezéssel nem jár automatikusan a felmentés. Az elbírálás során figyelembe veszik, hogy az önkormányzatnak mennyibe kerülnek a kötelező és az önként vállalt feladatai, de vizsgálják a bevételek nagyságát, valamint az adósságtörlesztési kötelezettséget. Ha a bírálók esetleg nem értenek egyet Csongrád kérésével, meghatározhatják, mennyivel járuljon hozzá az iskolák költségeihez. – Akkor viszont nem tehetünk mást, mint hogy szűkítsük az önként vállalt feladataink számát – fűzte hozzá a polgármester.

Olvasóink írták

 • 3. Okostojás 2012. október 31. 08:08
  „Tisztelt keletaru!

  Ez az " értünk miattunk nekünk" szlogen ez már marhára unalmas!”
 • 2. picipest 2012. október 30. 14:23
  „tanításra nincs pénz, a gyerekekre nincs pénz, a tanárokat kifizetni nincs pénz..215 milliótól akar megszabadulni, ez a legnagyobb teher ennek a városnak: a tanár és a gyerek. az a polgármester mondja ezt, aki valaha pedagógus volt...pedig az okatásba fektetni a legnagyobb befektetés, persze nem nálunk, itt elég ha droid marad az ember, a lényeg,hogy pénzbe ne kerüljön ez az egész”
 • 1. keletaru 2012. október 29. 09:00
  „Érdekes a bagázs apanázsa sosem terheli a települést ! Arról miért nem döntenek értünk miattunk nekünk ! TISZTELETBŐL csinálnák , TÉNYLEG értünk miattunk ! Az elmúlt döntéseik alapján elhagyott lópatkót nem ér a munkájuk . Nincs elég ujjunk megszámoljuk mennyi minden is szűnt meg már itt . S mennyibe is kerültek a sikeres pályázatok utómunkái , amit a sikeres bizottságok megszavaztak . Lásd szemét telep mekkora kerülőt kell tenni , ezt is mi fizetjük ! Stb. Jaaaa megsértődni tudnak , de olyan elanal felelősséget vállalni már nem . Jutalom minden ciklus végén MINDENKINEK ZSEBBEN szépen csendben ott nincs olyankor ELLENZÉK ?? A BAGÁZS TAGOK ....Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúzás és gyertyagyújtás Csongrádon

Csongrád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Halottak Napja tiszteletére, a Honvédséggel… Tovább olvasom