Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Csongrádon nincs nyereség az idegenforgalomban?

Tavaly is veszteséges volt, és várhatóan idén is az lesz a Csongrádi Idegenforgalmi és Szolgáltató Kft. A cég az önkormányzat tulajdona, a helyhatóság évekkel korábban az idegenforgalomban látta az egyik kitörési pontot. A képviselő-testület legutóbbi ülésén ismét fölvetődött a kérdés: hoz-e hasznot Csongrádnak a turizmus?
A Körös-torok privatizációja az önkormányzatot károsítja? Fotó: Bíró Dániel
Heves, olykor személyeskedő vitát gerjesztett egy rövid beszámoló a csongrádi képviselő-testület legutóbbi ülésén. A város idegenforgalmi kft.-je ugyanis a múlt évet több mint 19 milliós veszteséggel zárta. Vajon rosszul gazdálkodott a város szolgálatában álló korlátolt felelősségű társaság? A kérdésre nem tudtak a döntéshozók igennel vagy nemmel válaszolni. A pénzügyi bizottság véleményét tolmácsoló Kiss Péter közölte: ezért nem okolható a vezetés, de a dolgozók sem tehetnek róla. Havasi Jánosné, a városgazdasági bizottság tagja azt mondta, nagy erőfeszítéssel dolgozott a csapat a sikerért.

Nagypál Sándor viszont kijelentette: a Körös-torok „eljátszása" most érezteti a hatását, vagyis, ha a kemping, a Tisza-parti üdülőterületen megtermelődő haszon nem a vállalkozók zsebébe kerülne, akkor az idegenforgalmi kft. nem szégyenkezne ekkora hiánnyal. Ám a Körös-torok „privatizációját" az a városgazdasági bizottság javasolta, melynek Nagypál is tagja. Azt ugyan nem mondta a képviselő, hogy ő akkor ellenezte ezt a lépést, de Ormos Gábor, a bizottság elnöke rögtön a testületre hárította a felelősséget, mivel az döntött a kft. átszervezéséről.

A kft. pénzügyi helyzetéről Tarr Ágnes tömören ekképp vélekedett: „kacagtató és tragikus". Szerinte jogszabályellenes állapotokat tart fenn az önkormányzat. A jegyző, Berkes István cáfolta az ügyvéd-képviselő szavait: szerinte szó sincs törvénysértésről. Azt kell megvizsgálni: az önkormányzat tudja-e konszolidálni káeftéjét. A könyvvizsgáló szerint az önkormányzati cég tőkeszükséglete 46 millió forint.

A képviselők zöme nem azonosult azzal a megállapítással, hogy korábban rosszul döntöttek volna. Ternai László, aki régebben a pénzügyi bizottságot vezette, megjósolta: idén még nagyobb veszteséget fog termelni a kft. S kiszivárogtatott egy zárt ülési javaslatot: „Tizenhét éve vagyok képviselő, de még nem hallottam olyat, hogy a veszteséges cég vezetője jutalmat érdemel..."

Az ülésen az is nyilvánvalóvá vált, hogy Bedő Tamás polgármester kezét köti az elfogadott költségvetés, ezért fenntartja álláspontját: a teljes veszteségrendezésre nem tud javaslatot tenni, így a 2006. évi üzleti terv eredménye is negatív marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vinczének először Bedő gratulált

Vincze László országgyűlési képviselő tegnap délután átvette a megbízólevelét a csongrádi választási… Tovább olvasom