Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Csongrádon újra kell tárgyalni a költségvetést

Csongrád - Nem fogadta el a csongrádi képviselő-testület a város első félévi költségvetési beszámolóját, ezért jövő héten újra össze kell hívni a grémiumot. A jobboldal szerint nem lehet azt szajkózni, hogy jól működik a város, hiszen hitelekből tartják fenn az intézményeket.
Nem fogadta el a csongrádi képviselő-testület a város első félévi költségvetési beszámolóját, ezért jövő héten újra össze kell hívni a grémiumot. A jobboldal szerint nem lehet azt szajkózni, hogy jól működik a város, hiszen hitelekből tartják fenn az intézményeket, a szocialisták viszont állítják, a tervezettnek megfelelően alakultak a hiányszámok. A fideszes Ternai László azt mondta, ha a büdzsénél minden rendben van, akkor ő Brezsnyev fia.

Napirend előtti felszólalások sorával kezdődött tegnap a csongrádi képviselő-testület rendes ülése. Ternai László a hatvan évvel ezelőtti kékcédulás választásról emlékezett meg, és párhuzamot vont az akkori és a mostani kormány hatalomra jutása között. Murányi László a városi közvilágítás hiányosságait, illetve a hivatal felelősségét kérte számon a városvezetéstől. Somogyi Árpád szerint törvénysértés történt a középiskolák nyári összevonásakor.

A felvezetés megtette hatását: a város első féléves költségvetéséről készült beszámoló megvitatásakor egyre többször érintették a központi döntéshozók felelősségét. Az anyagot egyébként a pénzügyi bizottság kivételével az összes grémium elfogadta. Murányi László azt nehezményezte, hogy amíg a szegedi egészségügyi integráció révén állami forrásokból finanszírozhatják a megyeszékhely lakóinak járóbeteg-ellátását, Csongrádon meg kell szakadni, hogy a város egyetlen egészségügyi intézménye működőképes maradjon. Szerinte ez diszkrimináció, hiszen a csongrádiak adójából is jut az egyetemnek, ide vissza viszont alig jut valami.

Más jobboldali városatyák arról értekeztek, hogy a kötvénykibocsátásból származó százmilliókat gyorsan felélheti Csongrád, ha nem olyan beruházásokat finanszíroznak belőle, mely később bevételt hoz. A szocialista Kiss Péter ezzel szemben azt mondta, a realitásokat figyelembe véve megfelelő a büdzsé helyzete, tervezetten alakul, és ezt a könyvvizsgálói jelentés is megerősítette. Ternai László ezt nem hagyhatta szó nélkül és kijelentette: ha ennél a költségvetésnél – ahol a 300 millió forintot meghaladja a működési és a bérekre felvett hitelállomány – minden rendben van, akkor ő Brezsnyev fia. Bedő Tamás polgármester azzal zárta le a vitát, hogy bizonyosan könnyű lesz néhány hét múlva elkészíteni a 2008-as költségvetési koncepciót, hiszen minden politikai erő egyetért a hiány lefaragásában. A polgármester hozzátette: ehhez az szükséges, hogy ne csak beszéljenek, hanem cselekedjenek is a képviselők. A beszámoló végül nem kapta meg a minősített többséget, ezért jövő héten újra meg kell tárgyalni, hiszen amíg nem kerül pont az ügy végére, semmilyen költségvetési kérdésben nem határozhat a testület.

A foglalkoztatási paktumról készült tájékoztatóval igen, a város jelenlegi foglalkoztatási helyzetével viszont egyáltalán nem volt elégedett a jobboldali többség. Volt, aki feleslegesnek tartotta a 30 milliós – nem önkormányzati – kiadást, más uniós szemfényvesztést emlegetett. Bedő Tamás kijelentette: ez az összefogás csupán arról szól, hogy a helyi munkaerőpiaci információáramlás hatékonyan segítse a képzést, illetve a foglalkoztatási stratégia kialakítását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörlekednek az állatvédők Csongrádon

Csongrád - Nem jutott még nyugvópontra a csongrádi állatmenhely körül kialakult vita. Az állatvédők… Tovább olvasom