Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Csongrádon újra napirenden az uszoda fejlesztése

A csongrádi uszoda nagymedencéjének felújításáról vagy egy új, 33 méteres medence építéséről határozhat pénteken a képviselő-testület. A modernizációs lehetőségek tavaly óta bővültek: a betonteknő csempe-, rozsdamentesacél- és fóliaburkolatot is kaphat.
A csongrádi uszoda nagymedencéjének felújításáról vagy egy új, 33 méteres medence építéséről határozhat pénteken a képviselő-testület. A modernizációs lehetőségek tavaly óta bővültek: a betonteknő csempe-, rozsdamentesacél- és fóliaburkolatot is kaphat. Az utóbbi – mint legolcsóbb változat – 95 millióba kerülne, ugyanannyiba, mint egy új, csempézett, 33 méteres építése. A fürdő forgalmát is mérték az év eleje óta: az összesítés szerint naponta átlag 61 vendég használta a nagymedencét.

33-as a befutó

A csongrádi önkormányzat sportbizottsága lapzártánk után dönt arról, melyik változatot támogatja. Ternai László elnök lapunknak elmondta, az anyagot kiküldték az érintett sportegyesületeknek, és az ő véleményüket képviselik majd a pénteki ülésen. Arra a kérdésre, hogy van-e már befutó az alternatívák között, Ternai azt mondta, feltehetően egy sátras borítású, 33 méteres medence megépítését javasolják a testületnek.

Pénteken ismét napirendre kerül a medencekérdés Csongrádon. Ezúttal arról határoznak a képviselők, hogy felújítsák-e a strand ötvenéves betonteknőjét, vagy új, 33 méteres medencét építsenek mellé. Tavaly egyszer már döntött a korábbi testület a felújításról: akkor a rozsdamentes acélburkolat mellett tették le a voksukat a városatyák. Decemberben viszont – részben a tervezett medencelezárás ellen tiltakozók nyomására – újabb szakmai anyag kidolgozására kérték föl a városvezetést.

Az elkészült összegzés az eddigi kettő mellett újabb technológiai megoldást is megemlít felújítási lehetőségként. Az acélköpenyes 194 millió forintba, a csempés 135 millió forintba, míg a fóliás burkolás 95 millió forintba kerülne. Utóbbi változat esetén a vízforgató működtetésének költségei jelentősen növekednének, a vízkezeléshez ugyanis a műanyagot kevésbé rongáló, drága vegyszereket kellene használni.

Új ügyvezetőt választanak

Pénteken zárt ülésen választják meg a strandot is üzemeltető, évek óta veszteséggel működő Idegenforgalmi Kft. új ügyvezetőjét. Az állásra kétszer írt ki pályázatot a csongrádi önkormányzat, ugyanis a januári első körben nem hirdettek eredményt. Információink szerint a korábbinál eggyel többen, hatan jelentkeztek a legutóbbi felhívásra, közülük három pályázó felelt meg az előzetes követelményeknek.

A szakmai anyag foglalkozik azzal is, hogy egy új, 33 méteres medence megépítése mekkora kiadásokkal járna. A dokumentum szerint csempézve 95 millió, fóliázva 67 millió forintból lenne megvalósítható a medence, sátras lefedése pedig további 24 millióba kerülne. Egy épített tetőszerkezet ennek az összegnek a négyszeresét emésztené föl. A városvezetés szakemberek véleményét is kikérte arról, a strand területén belül hol lenne a legoptimálisabb helyen egy ilyen új létesítmény. A tervezők a fürdő főépülete mögötti részt javasolták, akkor ugyanis új szociális helyiségekre nem lenne szükség, téli üzemben pedig ugyanúgy fedett folyosón lehetne megközelíteni a tanmedencét, mint most. Mivel ott is csak szűkösen férne el egy új 33 méteres medence, elképzelhető, hogy szükség lenne a szomszédos gyermekmedence átalakítására vagy lebontására.


Napi 61 vendég

A testület decemberi döntése értelmében a fürdőt üzemeltető önkormányzati cég év eleje óta mérte a nagymedence kihasználtságát és a működtetés költségét. Az összesített adatok szerint naponta átlag 61 uszodavendég mártózott meg a betonteknő vizében. Délelőtt és kora délután alig vannak vendégek, a sportolókon – beleértve a bérletes szeniorúszókat is – kívül 3-4 ember látogatja a nagymedencét. Arról is készült kimutatás, hogy január elseje óta csak e medence üzemeltetésének anyag- és energiaköltsége 807 ezer forintot emésztett fel, a fürdő teljes bevétele pedig – ugyanebben az időszakban – mintegy hárommillió forint volt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyenreklámtáblákat állítanának Csongrádon

Egységes reklámtáblákat állítana föl a város Fő utcáján a csongrádi önkormányzat. A hirdetési… Tovább olvasom