Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Csongrádon viszi a pénzt a rendelőintézet

Csongrád - Többféleképpen működtetik Csongrád megye kórházzal nem rendelkező városaiban a járóbeteg-szakellátást. A csongrádi rendelőintézetbe évről évre tízmilliókat kénytelen pumpálni az önkormányzat. Sipos Tibor igazgató főorvos szerint lassan Csongrádon is váltani kellene.
Többféleképpen működtetik Csongrád megye kórházzal nem rendelkező városaiban a járóbeteg-szakellátást. Kisteleken önfenntartó a helyi egészségügyi közhasznú társaság, amiben az orvosok is érdekeltséget szereztek. Mórahalmon százszázalékos önkormányzati tulajdonban van az ellátást végző Móra-Vitál Kht., ami szintén megáll a saját lábán. Mindez viszont nem igaz a városi intézményként üzemelő csongrádi rendelőintézetre, ahová évről évre tízmilliókat kénytelen pumpálni az önkormányzat. Sipos Tibor igazgató főorvos szerint lassan Csongrádon is váltani kellene, a mórahalmi és a kisteleki példa lehet a jövő.

Sajtóhírek szerint közel hatmillió forint jutott a csongrádi rendelőintézetnek abból 25 milliárdos keretből, amit nemrégiben az egészségbiztosítási alap osztott szét egészségügyi szolgáltatók között, még sincs ok örömre a Tisza-parti városban. Ez az utólagos pénz ugyanis csak mérsékelni tudja azt a több tízmilliós ráfordítást, amivel az önkormányzat évről évre megtámogatja intézményét, hogy az egyáltalán működhessen. Tavaly 27 millióval, idén várhatóan 24 millióval kell kiegészítenie a városnak a rendelőintézet költségvetését. Bedő Tamás polgármester szerint, ha olyan kiszámítható lesz a központi finanszírozás, hogy csak 10-15 millió forintot kell hozzátenni a városnak az üzemeltetéshez, az önkormányzatnak el kell tudni viselni ezt a terhet.

A Kht. a jövő

– Kétségtelen, ez a jövő – mondta a kisteleki és mórahalmi példáról Sipos Tibor. A csongrádi rendelőintézet igazgató főorvosa számára is egyértelmű, hogy a kht.-ban az adminisztrációs háttér jóval karcsúbb lehet, mint egy városi intézménynél, és a társaságok amortizációt is el tudnak számolni. Ez a forma nagyobb mozgásteret biztosítana, ha a fenntartó is áldását adná az átalakulásra. Sipos Tibor szerint erre belátható időn belül Csongrádon is sort kell keríteni. 
Nincs ilyen probléma Kisteleken, ahol az önkormányzat az orvosokkal együtt hozott létre egy közhasznú társaságot a járóbeteg-szakellátás biztosítására. Somodi Lilla jegyző szerint hozzáértő szakemberek irányítják a Kisteleki Egészségügyi Kht. gazdálkodását, és ez lehetővé teszi, hogy a feladatellátás nem igényel külön önkormányzati forrást, a társaság önfenntartóan működik. Persze nagyobb volumenű pályázatoknál Kistelek állja az önerőt, de ennyiben ki is merül a városi ráfordítás. Víg József ügyvezető úgy véli, jól döntöttek, hogy ezt a megoldást választották, hiszen költséghatékonyabban tudnak dolgozni, mint egy városi intézmény.

Hasonló a helyzet Mórahalmon, ahol 2001-ben az önkormányzat alapított közhasznú társaságot. A tizennégy szakrendelést, illetve a fürdőgyógyászatot magába foglaló Móra-Vitál Kht. szintén megáll a saját lábán. A kisebb eszközfejlesztéseket saját forrásból is meg tudják oldani, a nagyobb pályázatokon pedig a kistérség többi települése is beszáll az önerő biztosításába. Vághy Imre Richárd ügyvezető szerint ez a legmegfelelőbb működési forma, hiszen átlátható, nem igényel pótlólagos önkormányzati pénzeket, és a fejlesztés terén is több a kiaknázható lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzhalálra ítélte élettársát a felgyői asszony

Felgyő - Bosszúból rágyújtotta alvó élettársára a közösen használt tanyájukat egy felgyői asszony. A… Tovább olvasom