Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Csongrádot elkerüli a panelprogram

Egyelőre nem vesz részt Csongrád az országos panelfelújítási programban, pedig itt is van ezerkétszáz ipari technológiával készült lakás. Amíg megyeszerte több száz társasház újult meg, addig a Tisza-parti városban egyetlen lakóközösség sem volt olyan „bátor", hogy belefogjon az otthonok modernizációjába. Az érintettek szerint azért, mert nincs pénzük rá, arra meg semmiképp sem vállalkoznának, hogy előre, hitelből finanszírozzák a teljes beruházást.
Nem vágtak bele a felújításba a csongrádiak. Fotó: Bíró Dániel
Ezerkétszáz csongrádi lakást érinthetne az iparosított technológiával épült lakóépületek felújítását segítő pályázati lehetőség. Az ingatlantulajdonosok azonban egyelőre nem kérnek a panelprogramból. A támogatás lényege, hogy az állam, az önkormányzatok, illetve a lakástulajdonosok egyenlő arányban viselnék a modernizáció terheit. Az igényelhető összeg felső határa 400 ezer forint, azaz lakásonként a központi és a helyi támogatással együtt maximum egymillió-kétszázezer forint fordítható ilyen célra. Bár húszmillió forintot elkülönített erre az önkormányzat, az összeget végül nem használták föl.

Egyetlen lakóközösség hezitált sokáig, de végül a Templom utca 1. alatt élők is elvetették az ötletet. A házban megtudtuk, csupán egyes ajtók szigetélését, kicserélését merte bevállalni a lakók egy része, azt is kizárólag önerőből. Az érdektelenség miatt korábban arról határozott a képviselő-testület, hogy a társasházak ösztönzése érdekében tájékoztató fórumokat kell szervezni. Tegnap a városgazdasági irodán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a gyér érdeklődés miatt ilyen előadásokat nem rendeztek.

Máshol bátrabbak a lakóközösségek

A megye többi városában egyre népszerűbb a panelprogram. Szentesen csak idén 238 lakás nyújtotta be pályázatát, mintegy 89 millió forint értékben. Vásárhelyen eddig 151, Makón 207 vett részt a programban. A hivatalok tapasztalatai szerint széleskörű tájékoztatásra van szükség, mert az érintettek nem ismerik a pályázat feltételeit, a szociális alapú kompenzációt, és a hiteltörlesztés kedvezményeit.

– Idős emberek élnek a panelekben, vagy fiatal családok, akiknek nincs megtakarításuk ilyen célokra, a teherbírásuk pedig nem engedi meg, hogy belevágjanak egy ekkora beruházásba – mondta lapunknak Ádori Károlyné. A 322 háztartást tömörítő Tisza Lakásszövetkezet képviselője szerint borzasztóan bátrak azok, akik ilyen feltételek mellett a felújítás mellett döntenek. – Ami nehezíti a helyzetünket, hogy nálunk vannak kisebb-nagyobb közüzemi tartozások, szövetkezetünk pedig úgy foglalt állást, hogy az előfinanszírozás kockázatát nem vállaljuk fel, hiszen az komoly hitelfelvétellel járna – folytatta Ádori Károlyné, aki szerint Csongrádon nem lehet arra számítani, hogy 2-3 éven belül megváltozna az érintett lakástulajdonosok hozzáállása a programhoz, hiszen a pénztárcájuk is vékonyabb lesz.

Bedő Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, egy bizonyos keretösszeget szerepeltetni szeretnének a város készülő 2007-es költségvetésében, de annak nagysága a városatyák döntésétől függ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meggyőzni a lapos gazdáit

Ezer apró tó vidéke lehetne a Tisza völgye, ha kormányzati szinten is támogatást nyerne az a szakmai… Tovább olvasom