Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Csongrádra költözött a palóc Klárika is: múzeumot nyitottak az ajándékba kapott babáknak

Csongrádra költözött a palóc Klárika is: múzeumot nyitottak az ajándékba kapott babáknakMúzeum lett az egykori barkácsboltból. Bánszegi Katalin Budapestről érkezett gyűjteménye mindennap várja majd a vendégeket. Fotó: Králik Emese
Ajándékba kapta a város a babákat, a gyűjteményből múzeum nyílt - Csongrádra költözött a palóc Klárika is.
A gyűjteményt ajándékba kapták a Budapesten élő Bánszegi Katalintól, aki „szeretetteljes helyet" keresett a tárgyainak.

– Mindegyik országban, ahol eddig jártam, vásároltam egy népviseletbe öltözött babát, néhol többet is – hallottuk Bánszegi Katalintól. – Ha jól számoltam, 320-at gyűjtöttem össze a budapesti otthonomban. Szerettem volna, ha nemcsak a lakásom polcait díszítenék, hanem mások is látnák. Viszont nem akartam csak úgy bárhol kiállítani őket, egy szeretetteljes helyet kerestem nekik – mondta.

A kollekcióból tegnap múzeum nyílt Csongrádon, a Fő utcán. Katalin elmesélte, miért éppen az alföldi városra esett a választása. A fővárosban rengeteg a kiállítóhely, egy új babamúzeum valahogy elveszett volna köztük. Csongrádról kisgyermekkorából, illetve a felnőttként tett látogatásai miatt is nagyon szép emlékei vannak. Érezte, hogy a gyűjteménye ott jó helyen lesz, az önkormányzat pedig vevő volt az ötletre.
 
Múzeum lett az egykori barkácsboltból.  Bánszegi Katalin Budapestről érkezett gyűjteménye mindennap várja majd a vendégeket. Fotó: Králik Emese
Múzeum lett az egykori barkácsboltból. Bánszegi Katalin Budapestről érkezett gyűjteménye mindennap várja majd a vendégeket. Fotó: Králik Emese

A helyiségben valaha üzlet működött, az önkormányzat évek óta próbál neki hasznos funkciót találni. Most végre megtelt élettel. Ráadásul a környéken egyedülálló tárlatot sikerült benne nyitni – osztotta meg az örömét Bedő Tamás polgármester. Azt is elmondta: abban, hogy az üres falak között végül mi jött létre, az önkormányzatnál dolgozó Kunstár Judit ötleteinek komoly szerepe volt. Illés Péter múzeumigazgató nagyon örült az ajándékba kapott tárháznak, megígérte, hogy rajtuk nem fog múlni a sikere.
 

Tréfásan viszont azt is hangsúlyozta: reméli, a hivatalos formában már így is elég hosszú „Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeum" névhez azért nem csapja majd hozzá a városháza az „és Népek Háza Babamúzeum" megnevezést.


– Kicsit valóban hiányoznak, de itt sokkal jobb helyen vannak, mint nálam – nézett körbe meghatottan Bánszegi Katalin. – A kedvencem az egyik első szerzeményem, a palóc népviseletbe öltözött kislány. Neki nevet is adtam, Klárikának hívom. A következő utazásaim során vásárolt babákat is Csongrádnak fogom ajándékozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti hétvége Csongrádon, káposzta főtt a Dob utcában - galéria

Szüreti hétvége Csongrádon, káposzta főtt a Dob utcában - galéria
Nyolcadik alkalommal rendeztek Csongrádon szüreti hétvégét, ennek egyik eleme a káposztafőzés volt, … Tovább olvasom