Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Csongrádról írja diplomamunkáját

Csongrád - Legalább ötszáz csongrádi véleményét, szempontjait szeretné felhasználni második diplomamunkájának elkészítéséhez egy Sopronban tanuló egyetemista.
Pélyi András tanulmányának címe: Csongrád város turisztikai fellendítése. Az ötödéves, mesterképzésben részt vevő közgazdászhallgató nem csongrádi. Szankon él, azért választotta mégis a Tisza-parti várost a diplomamunkájához, hogy személyes érzelmek ne gátolják a tárgyilagos munkában. A város azért nem egészen ismeretlen a számára, mint mondta, az idei tiszai regatta szervezését közelről láthatta. Még a nyáron látott hozzá a diplomamunkához, egy kisebb közvélemény-kutatás alapján kérdőívet állított össze, amelyet az interneten bárki elérhet.

András szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a város megtalálja a számítását az idegenforgalomban.
András szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a város megtalálja a számítását az idegenforgalomban.

András lapunknak azt mondta, nem csak a turizmusból élők véleményére kíváncsi, sőt: jó lenne, ha foglalkozástól, beosztástól függetlenül ezt az ívet minél többen megnyitnák és kitöltenék, mert így lesz elég nagy a mintavétel. Jól halad, mert már 280-an válaszoltak neki. Munkájának nem csupán a címe, a célja is a helyi turizmus fellendítése, szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a város megtalálja a számítását az idegenforgalomban.

Olvasóink írták

 • 12. Sanyibácsi49 2012. december 30. 07:35
  „Kedves András! Csongrád város és közvetlen környezete olyan természeti adottságokkal rendelkezik amelyek egyedülállóak. Élő Tisza a leghosszabb tengerparti finom homokkal, Holt Tisza, legfásabb alföldi város városközponti parkkal, termálvíz, szőlőhegy bortermelés, hal vad s mi jó falat szem szájnak ingere. A város nem tud élni a lehetőségeivel ezt gyerekkorom óta érzem. Ugyan elszármaztam innen de a nyarakat gyerekkorom óta itt töltöm most-már a saját nádfedeles nyaralómban a Körös-torokban nyugdíjasként amit a Nagyszüleim bútoraival rendeztem be. Munkahelyek megszűntek a mezőgazdaság is leépült és várják a sült galambot de még az ablakot se nyitják ki hozzá mert bejönne a hideg vagy nyáron a meleg, inkább sopánkodnak fanyalognak. Így nem fog menni. A Körös-torok mellett a Tiszai árvíztől védett területen a Holt-Tisza és a Bökény városrész között egy hatalmas télen nyáron működő fürdőparadicsomot kellene létrehozni szállodával gyógyászati központtal uniós segítséggel befektetők bevonásával, ami munkahelyeket hozna létre és a beszállítók az élelmezésen át a működtetésig is fellendíthetnék a várost. A 30 percesből 1-2 hetes város lehetne. A bevételekből lehetne a városnak is tovább fejlődni. Ezt lehet tanulmányozni Cserkeszőlőn, Gyopárosfürdőn, Makón, Hajdúszoboszlón,vagy olyan helyeken is ahol egymás közelében is több van mint Kehidakustány, Hévíz.
  Szentesen van repülőtér a külföldi turistákért busz átmehetne 13km-re, ha már a paprikát lehet szállítani onnan nyugatra. Én csak biztatni tudom és bátran tárja fel a lehetőségeket és nyissa fel a pesszimista szemeket, mert valószínű, hogy ezután majd csak a munkából lehet majd jobban élni és fejlődni.Üdvözlettel: Sanyi bácsi”
 • 11. p.andras 2012. november 16. 00:33
  „Köszönöm a véleményeket és köszönöm a biztatást!
  Nagyon sok ember véleményére alapozva, az egyetem szakmai irányítása mellett készítem diplomamunkámat.
  Minden vélemény nagyon fontos számomra!”
 • 10. Norbi56 2012. november 15. 17:41
  „Itt is revidiálnom kell az álláspontomat és csatlakozok "nádtetőhöz". András én is arra buzdítalak, hogy írd meg a dolgozatodat! Végezz alapos elemzést és azt ajánld fel a város számára. Vedd sorra a témával kapcsolatos pozitív és negatív tényezőket, természeti adottságokat, vonzerőket, bizonytalansági tényezőket, amelyek e téren meghatározzák a gazdasági lehetőségeket. Mérd fel reálisan, hogy mekkora tőkebefektetéssel valósítható meg az acél amit ezek a települések kitűztek maguk elé, és hogy ezeknek van e realitása. Milyen időtávban szabad ezzel a témával foglalkozni és hogy van e egyáltalán értelme. Mind ezek mérlegre tételével alkoss véleményt. Sajnos a korábban készült elemzések jó része, az Alföld kisvárosainak nagy részénél prekoncepcióval készült. Kevesen mertük azt mondani, hogy ez nem ezek számára a kisvárosok számára járható út. Nem "kitörési pont", hanem álom, ami eltereli a figyelmüket a tényleges adottságaik kihasználásáról és a reális lehetőségeik számbavételéről! A politika bűne, hogy ezt kínálja fel "kitörési pontként" a települések számára. Tedd meg, hogy állíts tiszta képet ezek elé a helyi "politikusok" elé !Sok sikert kívánok a munkádhoz !”
 • 9. nádtető 2012. november 15. 14:40
  „Akik valaha diploma munkákat írtak ,azok biztosan tudják,hogyan határozzák meg a diploma munka címét.Ne keserítsétek el Andrást írja csak meg ,és védje meg a munkáját.Sok következtetést lehet levonni minden válaszból,aminek az is lehet a végeredménye amit Norbi56 írt.Nem lehet tudni,hogy amikor a feladatot kapta,vagy kérte ki volt az ötlet adó személy.Ha csongrádi volt, az nem ismeri a város adottságait és nehéz helyzetbe hozta Andrást,mert Ő egy mondatban nem írhatja le a valóságot.Az írott anyagok, amelyek a várost is érintik nagyon messze vannak a valóságtól.Az viszont igaz,hogy a kérdések irányítottságot jeleznek.Egy "LEHETETLEN" végkövetkeztetés mellet is lehet védhető diplomamunkát készíteni.Sok sikert András!!!!!!!!!”
 • 8. Norbi56 2012. november 15. 10:02
  „Juccus... és mások ! Remélem nem gondolják, hogy senkinek, semmiféle, az Önökétől eltérő vélemény nem lehet. Mi lenne, ha érveket, netán tényeket sorolnának a véleményük alátámasztására ebben a témában is, és nem a mások véleményét minősítenék. Micsoda demokrácia és szólásszabadság az ahol csak egy a hivatalos vélemény jelenhet meg? S milyen demokrata az aki a mások véleményét minősíti ? Így is olvasunk itt Csongrádon sokszor olyat, hogy "hülyeség, badarság, baromság "érvek és tények helyett. Itt és Önöknek nem kellene ebbe az irányba menni!”
 • 7. timoboll2 2012. november 14. 18:35
  „Igazából a Körös-torokot alá kellene cölöpökkel támasztani, hogy egy kasznióvárost lehessen ott építeni, az áradások ellenére. Legalább Juccus, meg nagyanyámék jól ellenének benne...”
 • 6. keletaru 2012. november 14. 16:25
  „Juccus :-( Mi sajnos ezt nem tehetjük meg a település EDDIGI vezetőinek . Mert lehet valaki úgy érzi neki itt nagyon megy DE én nem .......mi már mennék ha hat év alatt el tudtuk volna adni az ingatlanunk ! Persze nem ingyééééé hanem reálisan . Viszont örülök neki valakinek jó ez a hanyatlás , és hisz még a mesékben . Unokáinknak majd jó lesz , akkor a politikusoknak már miért is jó most ??? Nekünk meg miért csak az unokáinknak lesz jó ?? Üdv Kuci”
 • 5. Juccus 2012. november 13. 19:18
  „Gratulálok az első 4 hozzászólónak, tökéletes keresztmetszetet adtak a város lakosságának hozzáállásáról...már csak lapszemle hiányzik
  András, mindent bele, sikerülni fog és eredményes is lesz a munka”
 • 4. keletaru 2012. november 13. 18:29
  „Ááááááá nem értitek a cikk neve a lényeg ! .....amit lehetne úgysem írja meg, ha már tényeket akar konkrétan írni ! Mert ha írná akkor nem diploma munka lenne hanem Ludas Matyi a címe , emlékszünk még erre a SZINES újságra ! Üdv Kuci”
 • 3. pirosmanci 2012. november 13. 17:50
  „Bandika!
  Szerettem volna kitöltés előtt az összes(!!!) kérdéssel tisztában lenni, de az általad használt program nem engedi ezt meg. Tudod, találkoztam már olyan kérdőívvel, amelynek az utolsó pontja ez volt: "Ezt a kérdőívet nem kell kitölteni." Azonkívül az ilyen előre-válaszos kérdőívek csak arra jók, hogy a szerkesztőjük által már felépített előzetes koncepciót igazolják.”
 • 2. R.Péter 2012. november 13. 14:57
  „Halottról jót vagy semmit. (De omnibus dubitandum.)”
 • 1. Norbi56 2012. november 13. 14:00
  „Kedves András! Ön olyannal próbálkozik ami nincs és nem is lehet megvalósítani, és nem is kell. Egy településnek nem az a feladata, hogy idegenforgalmi attrakció legyen, hanem az, hogy élhető körülményeket biztosítson az ott élő polgárai számára. Tehát nem idegenforgalmi attrakciókat. élmény és ki tudja milyen fürdőket kell létrehozni, hanem színvonalas iskolát, óvodát , uszodát és sportcsarnokot, könyvtárat és más kulturális intézményeket a város lakói számára! Ezek az ön által szerkesztett kérdőívben megfogalmazott a kérdések egyrészt irányítottak, másrészt manipulatívok,azt mutatja, hogy az Ön a várossal kapcsolatos ismeretei meglehetősen felületesek és nem lát a város problémáinak mélyére, ellenben felült egy olyan vonatra amely a semmiből viszi a semmibe. Ezzel amit ön kutat az alföld idegenforgalmi lehetőségei nem érdemes foglalkozni. Ha városnak lennének megfelelő intézményei, lenne elegendő munkahely, megtartóerő akkor a szabad kapacitásait felhasználhatná ilyen(idegenforgalmi célra) bár akkor is kétlem, hogy tömegesen vándorolnának a holland és német turisták Csongrádra. Most évente 5-6000 vendégéjszaka van Csongrádon. Kérem önt végezzen el egy egyszerű osztást ossza el ezt a számot 365-tel. Nos ki fog derülni az ön számára, hogy egyrészt Csongrád egy 30 perces város(mint az alföldi kisvárosok többsége) és az is hogy naponta 20 vendég sem tartózkodik a városban az is csak futólag max. 1-3 éjszakát, A város idegenforgalomból származó bevételei nem érik el a város gazdasági teljesítményének az 1 %-át sem 0 és 1% között lehet, amit jelentős a város életét meghatározó gazdasági teljesítmények titulálni meglehetősen nagy hiba megalapozott (primer)gazdaság nélkül . Baráti üdvözlettel NOI.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszersegélyt kaptak Csanyteleken

339-en kaptak Csanyteleken az uniós élelmiszersegély-program keretében elnyert adományból. Tovább olvasom