Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Csúcsra járatott bölcsődék Csongrádon

Növelnék a bölcsődei csoportok számát Csongrádon, mert egyre nagyobb igény mutatkozik erre az ellátásra. A város intézményeiben már több beruházást is végrehajtottak a tisztiorvosi szolgálat kérésére. Az épületek teljes körű korszerűsítéséhez pályázaton szeretnének pénzt nyerni.
A Széchenyi úti bölcsőde régóta telt házzal működik. Fotó: Tésik Attila
Évek óta száz százalék fölötti kihasználtsággal működik a város két bölcsődei tagintézménye, ezért joggal merül föl az az igény, hogy növelni kellene a férőhelyek számát. Ehhez szükség lenne az intézmények működési feltételeinek javítására, a szükséges átalakítások és beruházások megvalósítására, melyek határidejét – a város kérésére – az illetékes hivatal évről évre módosította.

Az utóbbi hetekben valamelyest javult a helyzet, hiszen a Széchenyi úti bölcsődében a dolgozók számára megépítették az eddig hiányzó szociális helyiséget, a Templom utcában beszerezték a konyhai berendezéseket, a tagintézmény közlekedő folyosója most kap új burkolatot, nyáron pedig sort kerítenek a tisztasági festésre. A tisztiorvosi szolgálat szerint egyre többször tapasztalható, hogy pénzhiány miatt halasztódik későbbre a jogszabály által előírt feltételek megteremtése, ezért az ÁNTSZ nem keménykedik, inkább megegyezésre törekszik.

A Tisza-parti városban tisztában vannak a korszerűsítések szükségességével, 2004-ben be is nyújtott két pályázatot az önkormányzat, de az óvodák és bölcsődék, illetve a város általános iskoláinak felújításáról szóló pályamunkák nem nyertek. A tervek szerint új homlokzatot, vizes blokkokat, nyílászárókat és bútorzatot kapnának a tagintézmények. Az akadálymentesítés – ami szintén szerepelt a tervdokumentációban – most ismét napirenden van, a város márciusban adja be százmilliós pályázatát, melynek sikere révén három általános iskolát láthatnának el rámpákkal. Ha megítélik a támogatást, hozzáértők szerint a következő uniós költségvetési ciklusban, azaz 2007-től érdemesebb volna előnyben részesíteni az egyik pályázatot: az alsó fokú nevelési intézmények modernizálását. Ha ugyanis a 2004-ben nem nyert mindkét pályázatot újból együtt nyújtják be, félő, hogy megint nem adnak pénzt egyikre se.

Addig is – várhatóan szeptembertől – eggyel több bölcsődés csoport indulhat a városban. Vincze Mária, az önkormányzat humánpolitikai irodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta, szó van arról, hogy a nevelési tanácsadó a nyár folyamán átköltözik a Síp utcai iskola épületébe, a megüresedett helyiséget pedig a Templom utcai bölcsőde rendelkezésére bocsátják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a csongrádi kriptáért

A piroskavárosi ferences kolostor építtetőinek síremlékeit összefogással újítatná föl a csongrádi… Tovább olvasom