Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Csuja Imre és a Jónás könyve

Csongrád - Csuja Imre színművész és neje, Zsuzsa asszony baráti meghívásnak eleget téve egy napot Csongrádon töltöttek.
- Helyi kötődésem úgy alakult ki, hogy amikor a „Megy a Gőzöst" forgattuk Csongrádon, megismerkedtem Keller Jánossal és baráti körével, és meghívást kaptam a másnapi Janinál lévő szüretre, amit kissé vonakodva - hiszen alig ismertem őket -, de elfogadtam. Másnap keményen dolgoztunk, bográcsoztunk, ettünk-ittunk, és a nagy beszélgetések, anekdotázások közben észrevétlenül baráti kapcsolat alakult ki közöttünk - beszélt a Csongrádon szőtt barátság kezdetéről Csuja Imre.

Csuja Imre Csongrádon - GALÉRIA

Ez a kapcsolat már négy éve tart. Azóta is minden évben meghívást kapott a szüretre, de temérdek színházi és egyéb elfoglaltságai miatt eddig nem tudott eljönni. Az idei meghívást szintén megkapta, amit egy szerencsésen alakuló fellépés miatt kicsit előbbre hozva ugyan, de el tudott fogadni.

- Jani ismét felhívott, és jelezte, hogy az idén is vár a szüretre, ez most kapóra jött, mert éppen Szegedre utazunk egy nagyszabású fellépésre – a Szabadtéri Játékokon a Hegyen Völgyön Lakodalmas című táncos-zenés darabban szerepelek, én a vőfélyt játszom - lejöttünk egy nappal hamarabb, és így tudtunk találkozni a csongrádi barátaimmal is - mesélte a színművész.

Csuja Imre Csongrádon - GALÉRIA

Csongrádra érkezve elfoglalták szállásukat a történelmi belváros egyik nádtetős tájházában, majd kirándulást tettek a környéken, és megnézték Csongrád nevezetességeit is. A szieszta után pedig elindultak a szüret helyszínére a szőlőhegyen lévő Keller birtokra. A társaság nagy szeretettel üdvözölte őket…"olyan, mintha csak tegnap találkoztunk volna utoljára!"… hangzott el többször is. Imre egy kis előadással készült a húszfős társaság részére. Előadta Babits Mihály: Jónás könyve című művét egy japán báb társaságában.

- Ez a darab egy báb-rendező szakos színművészetis hallgató vizsgaelőadásaként jött létre, melyből hála Istennek már 10 előadás lement nagy sikerrel – mondta Imre.

A darab bevezetéseként Palatinus Nikolett – a házigazda Keller János tanítványa- egy gyönyörű zongoradarabot adott elő, melyhez Krokavecz András fuvolán improvizált, majd a zene lassan elhalkult és
„Monda az Ur Jónásnak: "Kelj fel és menj. Ninivébe, kiálts a Város ellen! Nagy ott a baj,..."- hangzottak fel a mű első sorai.

Csuja Imre Csongrádon - GALÉRIA

Csuja Imre egyénisége, és előadói tehetsége nyomban elvarázsolta a közönséget, akik elbűvölten nézték egy szőlőskerti diófa árnyékában az előadást. A mű szünetében és még a délután folyamán többször is zenei betéteket adott Nikolett és András énekelve, gitározva, fuvolázva és ukulelén kísérve magukat, a társaság. A zenével fűszerezett Jónás Könyve egy fergeteges produkcióvá állt össze.

- Ez akkor sem sikerülhetett volna jobban, ha előtte harmincszor össze próbáljuk!"- mondta el a színész, aki később több Ady verssel örvendeztette meg a baráti kört, melynek egyik tagja közösen is verselt vele.

A bográcsba főtt harcsa paprikás galuskával, tejföllel és erős paprikával igazán fenségesen sikerült, dicsérte mindenki a házigazda főztjét, melyet az ugyancsak az ő nevéhez fűződő jóféle borokkal öblítettek le az egybegyűltek. Az est további része anekdotákkal és viccmeséléssel, hosszas baráti beszélgetéssel telt.

Csuja Imre Csongrádon - GALÉRIA

- Jó érzéssel tölt, el - meséli Csuja Imre -, hogy barátok, mint ti, vagy sokszor ismeretlen társaságok is meghívnak magukhoz, és érdeklődve figyelik, hallgatják az általam előadott műveket, verseket a kultúrára éhesen… vagy mint itt is fiatal tehetségek zenélnek, együtt mondunk verseket, hatalmas baráti beszélgetéseket folytatunk, új embereket ismerünk meg. Ezek a kis „sejtek" és összejövetelek minden felé nagyon fontosak!... Több ilyenre lenne szükség szerte az országban, mert ezek a kapcsolatok és beszélgetések tartanak össze minket!..."
„Nagyon megtetszett Csongrád, és megszerettem az itteni embereket. Máskor is szívesen jövök majd ide vissza."

Olvasóink írták

  • 2. Robinho 2012. július 08. 10:42
    „Ízirájder...”
  • 1. kis_vakond 2012. július 06. 12:27
    „Tavall láttam a régi zsinagógában ezt a darabot a Maszk Egyesület jóvoltából, hatalmas élmény volt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi napot tartottak a csongrádi nagycsaládosok

A "BÖLCSŐ" Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete első alkalommal rendezte meg a gyermek- és családi napját a csongrádi Közösségi Házukban. Tovább olvasom