Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Dánoké a csongrádi hűtőgépgyár

Csongrád - Magyarból dán tulajdonba került a csongrádi hűtőgépgyár: a korábbi Frigoluxból lett Vestfrost Zrt. legnagyobb megrendelője a Red Bull. A váltás révén maradhattak meg a munkahelyek, amelyek számát középtávon növelni szeretné a menedzsment.
A gazdasági válság miatt tulajdonosváltásra kényszerült Csongrád hűtőgépgyára. A korábbi Frigolux évtizedek alatt komoly sikereket ért el az ágazatban, 2008 azonban náluk is törést okozott. Megtorpant a termékeik iránti kereslet, együttműködő partnerük ezért visszavette a gyártást a csongrádi vállalattól, amely így nehéz helyzetbe került. A dolgozói létszámot is csökkenteni kellett, hogy életképes maradjon a gyár. A magyar tulajdonban lévő Frigolux egy éven keresztül keresett befektetőtársat. A választás végül a dán Vestfrostra esett, amely szintén évtizedes tapasztalatokkal bír az iparágban, és 90 százalékban exportra termel. Több hónapos egyeztetés után végül tavaly júniusban írták alá a megállapodást a felek: gazdát cserélt, és nevet váltott a Frigolux.

A csongrádi hűtőgépgyárban megmaradtak a munkahelyek, sőt bővíteni is szeretne a cég.
A csongrádi hűtőgépgyárban megmaradtak a munkahelyek, sőt bővíteni is szeretne a cég.
A szerző felvétele

– Az összes dolgozót átvette a dán tulajdonos. Modern gyártósort telepített Csongrádra, amivel intenzívebb és hatékonyabb lett a termelés – nyilatkozta lapunknak Szalai György vezérigazgató. A jelenleg közel 90 főt foglalkoztató cég idei árbevétele a tervek szerint 45 százalékkal lesz magasabb, mint 2008-ban. A Vestfrost Zrt. legnagyobb megrendelője a Red Bull. A középtávú elképzelésekről a vezérigazgató elárulta: egyértelmű szándék, hogy – természetesen a megnövekedett rendeléseket követve – a termelési létszámot bővítsék, de a fejlesztési területen is előrébb szeretnének lépni, ezért képzett szakemberekre mindenképpen szüksége lesz a társaságnak. Hogy az igényeknek megfelelő munkavállalókat könnyebben találjanak, kapcsolatban állnak a helyi munkaügyi kirendeltséggel és a képzőintézményekkel is. Szalai György hozzátette, szinte mániája, hogy minél több csongrádi dolgozzon a Vestfrostnál, ezért két ugyanolyan jelentkező közül a csongrádit részesítik előnyben, mert közös érdek, hogy nőjön a városban a foglalkoztatottság.

A vízilabda mögé álltak

Ahogy a legtöbb tőkeerős vállalatot, így a csongrádi Vestfrost Zrt.-t is megkeresték támogatásért civilszervezetek az ország minden pontjáról. Szalai György szerint nem volt kérdés, hogy ki mellé állnak: elsősorban csongrádi egyesületet szerettek volna segíteni. Végül a Csongrád Városi Vízilabda SE mellett döntöttek. A klubnak több százezer forint támogatást nyújt a cég idén.

Olvasóink írták

 • 13. Rike 2011. február 28. 22:15
  „Kedves deszkás!

  Nem nagyon értem a hozzászólásodat, de szerintem nem lenne értelme a kizsákmányoló - kizsákmányolt vitába belemenni.

  Mindenki az olcsó termelést hajkurássza. A magyar Romániában gyártat, a dán Magyarországon. Nem értem a problémát. Ha nem lenne aki kizsákmányoljon, éhen halnál...”
 • 12. Jensenbutton 2011. február 24. 16:07
  „Kedves "deka79"! Kedves Zoltán!
  Csak a száraz tények:
  1., ugyanazt a vállalati autót vezetem ma (2011 február 24-én), amelyikbe 2007 március elején beleültem...
  2. ,ez az autó EGYETLEN EGYSZER sem volt összetörve...
  3., ebből adódóan nem kaphattam "kéthetente új autót"...
  4., ha lesz egy kis időm, szívesen veszek tőled leckéket autóvezetésből - elvégre még csak úgy 2 millió km-t vezettem balesetmentesen..
  Egyébként meg szívesen veszek minden értelmes megjegyzést (kritikusat is..!!) - csakhogy ez nem olyanra sikerült..
  Üdvözlettel:
  Jensenbutton="(szalai) - kis betűvel, mint nemecsek...”
 • 11. Medvealfi 2011. február 17. 20:42
  „Üdv. Mindenkinek!
  Hosszútávú sikereket kívánok a cégnek, mindannyiunk épülésére!
  Néhány száz (vagy ezer) potenciális munkavállalót jelen feladatokra is "kitermelt" a város, és az elvárt növekedésnek ez a leghatékonyabb módja. HAJRÁ.
  Üdvözlettel: Medve Alfonz”
 • 10. deka79 2011. február 17. 19:56
  „hát.. azok akik kitartottak a régi frigolux mellett. azok a 60.000res fizetésüket is 2 részletben kapták.. ez a szégyen.. mások meg 2 hetente törték az autot,mert nem tud vezetni... (szalai) lové nyista...de uj auto van.... ez a király....”
 • 9. deszkás 2011. február 17. 09:55
  „RIKE! Az a szerencsétek hogy a "mi" milliárdosainknak más az elképzelése. Addig mig van mit elvenni tőlünk(természetesen csakis törvényesen) addig jók vagytok.”
 • 8. keletaru 2011. február 16. 20:47
  „Igez eme emberek nem tartoztak senkinek ! Tán ez volt egy nagy hiba , nem mint a régi fociba ...........”
 • 7. keletaru 2011. február 16. 20:12
  „Nevetséges az én egyszemélyes kft-m többet ajánlott fell más egyesületnek , mint eme nagy cégek :-) Nem kértem semmit cserébe ( csak névtelenséhget ) , Sőt a csÓnak házat amit építettek adományomból akkori város felső vezető azt mondta nem szolgálja a város érdekét ! Hát igen látom utólagossan Nagybetűkkel kellet volna írni nevem minden hol ! De egykori példa képeim sem tették ezt ! Forgó Feribácsi , S mindenki úszó oktatója , evezős edzője ORMOS LAJOS-BÁCSI . Érdekes eme NEMES EMBEREKET nem említik egy Prourbe Díjjal sem . Hissz mind ismertük őket !!!! Tán elkellene kezdeni "E" emberek eszméit követni !!!! Üdv kuci”
 • 6. zoltanszabo 2011. február 16. 16:09
  „Ilyen és ehhez hasonló cikket szeternénk olvasni minél többet.
  jó lenne minden városba olyan céget telepíteni aki 1-200 munkahelyet teremt.”
 • 5. izek 2011. február 16. 07:52
  „Nem olyan régen a tulaj még új autót vett, a melósok egy részét meg alig akarták kifizetni... Talán a dánok jobban odafigyelnek a munkahelyekre. Vagy az lesz, mint a bútorgyárnál...”
 • 4. Rike 2011. február 15. 15:35
  „jó látni innen Dániából hogy kisvárosomban is terjeszkedik a dán gazdasági gépezet :)

  egyébként nem feltétlenül kell cionista összeesküvést feltételezni a háttérben. a nyugatiak, északiak közép-kelet Európában terjeszkednek a jó befektetési lehetőségek miatt. a jó üzleti kapcsolataik révén fognak piacot találni a termékeknek, ami mindenképpen jó a kistérségnek (biztos munka, esetleg kapacitás növelés=több munkahely).

  a dánok egyébként nem hülyék, keleten terjeszkednek ahol olcsóm és ehhez munkaerőt is képeznek (ezért vagyok én is itt) a problémamentes kapcsolattartás és munka érdekében.”
 • 3. hajdan61 2011. február 15. 15:14
  „Legalább van hol dolgoznia 100 embernek, ők csak biztosítanak munkát. De? ... Ő miért nem tesz ez ügyben lépéseket.”
 • 2. Hidegen 2011. február 15. 12:10
  „1. maci52 2011.02.15. 08:13

  Ez egy magáncég macikám, miről beszélsz? De ha tudni akarod eddig is zsidó tulajdonosai voltak, sőt anno a tulajdonosok apja volt az aki az "átkosban" ideálmodta a "Mirközt"...”
 • 1. maci52 2011. február 15. 08:13
  „Biztos jött két fekete kalapos ,lógó pajeszos ,valakinek nyomtak egy kis paraszolvenciát,igértek fűt -fát,mint Szegeden,a végén meg agyő.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átutazók nélkül nem fogy a lángos

Csongrád - Az elkerülő út átadásának pozitív és negatív hatásai már érzékelhetők Csongrádon: szinte… Tovább olvasom