Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

December 7-én szavaznak a leválásról a bokrosiak

Csongrád - Nem a közös jövőről, sokkal inkább az önállósodás veszélyeiről és lehetőségeiről vitatkoztak tegnap Bokroson a csongrádi önkormányzat képviselői és a helybeliek. A városatyák úgy döntettek, december 7-ére tűzik ki a különválásról szóló helyi népszavazást.
Rendhagyó módon tegnap Bokroson tanácskozott a csongrádi képviselő-testület. Napirend előtt Murányi László az alacsony gabona- és szőlőfelvásárlási árakra panaszkodott, egyúttal arra kérte Bedő Tamást, hogy országgyűlési képviselőként tegyen meg mindent a helyi termelők megsegítése érdekében. A polgármester azt felelte, a kukorica esetében a minisztérium már fontolgatja az intervenciós felvásárlás megindítását, mégpedig 101 eurós tonnánkénti áron. A kék szőlők nyomott ára annak tudható be, hogy az egri borvidékről jelentős mennyiségű szőlőt szállítanak az alföldi pincészetekbe.

A csongrádi földhivatal tevékenységének megtárgyalásakor felmerült, hatékony-e a parlagfűvel fertőzött területek ellenőrzése, mert nagyon sok az elhanyagolt parcella. Boriné Maszlag Mária hivatalvezető válaszában rámutatott, hiába szankcionálnak, a földvédelmi bírság összege oly csekély, hogy az ingatlantulajdonosok inkább a büntetést választják, mert így anyagilag jobban járnak.

Balogh a riogatásról

Nagyon meghatódtam, mennyire aggódnak Csongrádon Bokrosért – mondta a grémium előtt Balogh János, az önállósodást előkészítő bizottság elnöke. – De arra kérem a városvezetőket, ne riogassák a helybelieket azzal, hogy leválás esetén megszűnik az iskola és az óvoda. Azzal sem kellene előhozakodni, hogy mi lesz velünk, ha a Mars felszámolja itteni gyárát. Azt nemcsak Bokros, hanem a környék több települése is megsínylené. Ezer munkahelyről beszélünk, ami Kiskunfélegyházától Szentesig több ezer ember életét érintené – tette hozzá.

A bokrosi városrész jövőjéről szóló javaslat megvitatásakor a bizottsági elnökök után az önállósodási grémium képviselői is szót kaptak, de csak kétszer öt percre. Murányi László szégyenteljesnek nevezte az „ötperceskedést", ezért javasolta, hogy a bokrosiak is még hozzászólhassanak a vitához. A testület elfogadta az indítványt. A felszólaló csongrádi képviselők egyike sem kommentálta a fejlesztési terveket, inkább a leválásról mondták el véleményüket. Kiss Péter például kijelentette, ez a történet valójában a piszkos anyagiakról szól, arról, hogy a bokrosiak több pénzt akarnak. Szerinte Csongrád nem fog padlóra kerülni, ha a városrész különválik, viszont Bokrosnak sem lesz könnyű fenntartani önmagát.

Bedő Tamás azt emelte ki, hogy nem igaz az a sokszor hangoztatott vád, hogy Bokroson nem épült semmi az utóbbi évtizedben. Ugyanakkor nyomatékosította, milyen nehézségekbe ütközhet az oktatás működtetése és az egészségügyi ellátás egy önálló kistelepülésen. Gyovai Gáspár azzal zárta a polémiát, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent megtett Bokrosért. A testület elfogadta a városrész fejlesztési programját, és arról is döntött, hogy december 7-ére tűzik ki az önállósodásról szóló helyi népszavazást.

Olvasóink írták

 • 5. Savio 2008. szeptember 29. 21:55
  „Ez a levállás soha nem került volna szóba ha a hely képviselő megfelelően képviselte volna a bokrosi polgárokat. Nem úgy hogy a saját utcáját kétszer is leaszfaltoztatja és csatornáztatja a többi utcával meg majd lesz vmi.”
 • 4. pártatlan 2008. szeptember 29. 09:19
  „Na Tomi bácsi, mostantól lehet melózgatni, pénzt tarhálni, nem elég csak a kezecskénket nyújtogatni a parlamentbe!! Úgy néz ki a bokrosiak nem kapták be a horgot, nem akarnak BEDÖlni a jó bevált csongrádi ígérgetésnek!! Na de akkor hátha BEDÖlnek a riogatásoknak, ez majd elválik (mint bokros Csongrádtól) december 7-én!! Gondolom nincs szégyenérzete a városvezetésnek, hogy a dolgok idáig jutottak, és élhetetlenné teszik ezt a város!!”
 • 3. Előrehozott parlamenti választásokat! 2008. szeptember 28. 20:14
  „Mondjunk együtt nemet a hazug politikára, a kisebbségi gyurcsány-kormányra!”
 • 2. hank 2008. szeptember 28. 10:43
  „Igen, van néhány cikk, mert újra felerősödtek ezek az igények, hogy Bokros ne legyen része Csongrádnak.

  Azonban igaz, hogy ez a piszkos anyagiakról szól.
  (Valamelyik hozzászólásban valaki ezt írta.)

  Ott van 200 millió iparűzési adó (ami a bruttó bér 1.5%-a).
  Ha kevesebben dolgoznak a cégnél, akkor kevesebb. Ha többen, akkor több.

  Tetszett a leválási bizottság elnökének hozzászólása, amikor arról szólt, hogy mi minden lehetőség van Bokroson, pl. van 1000 méterre termálvíz.
  A másik érdekes hozzászólás: amelyik város nem fejlődik (stagnál) az süllyed, mert mindenki elhúz mellette. ---> teljesen igaz Csongrádra.

  Visszatérve a fix iparűzésire. Ahogy kiszámolták 30 millió marad a kezükben és kész. Ezt meg tudja adni Csongrád is.
  Azonban 1 valami különbözni fog: NEM Csongráddal tárgyalnak a befektetők a leválás után, hanem Bokrossal. És lehet, hogy ez nagyon pozitív változást hozhat. Az idegenforgalom is beindulhat, mert amire Csongrádnak nem volt pénze (pl. a térképészeti kilátó felújítása, megnyitása) azt Bokros megcsinálhatja.

  Ugyanakkor pl. Piroskaváros sem válik le mert jobban járna egyedül, mivel ott van az ipari üzemek egy része.
  Szóval tényleg jókor lép Bokros és úgy érzem, hogy Csongrád önhibáján kívül került ebbe a helyzetbe. Sőt. Ahogy szintén valamelyik Bokrosi hozzászóló (az első a testületi ülésen) jelezte: tulajdonképpen semmi gond nincs, minden megvan. Csak ennél többet szeretnének - tudnának jobban is élni.
  Persze. Mi itt Csongrádon is szeretnénk jobban élni. De ezek a lehetőségek. Szerintem a városrész az embereinek arányában sokkal nagyobb fejlesztést kapott, így egy szavuk sem lehet. Az a korrekt, ha ezeket (vagy egy részét) a leváláskor visszapengetik és a hiteleket átvállalják.

  Valaki valahol írta, hogy a busz, ivóvíz drágább lesz. És hogy miért?
  Egyszerű: a személyszállítás veszteséges. Nem azért van busz naponta Bokrosra több alkalommal, mert a volánoknak megéri. Hanem azrét, mert a város jelentős összeggel beszáll. Tessék csak utána nézni, szerintem ez nem titkos adat.
  Igaz, ha valaki diák igazolvánnyal akar helyi jegyet venni Bokrosra, az nem lehetséges. Ugyanakkor ha diákkal pl. Lakitelekre vesz jegyet, akkor az már olcsóbb, mintha helyi közlekedéssel menne ki. Tehát azt szerettem volna mondani, hogy Csongrád és Bokros viszonylatban a távolsági buszok is helyi jegyet adnak el, mert ez helyi közlekedésnek számolják. Kissé etikátlan, de ez van.
  Továbbá ha valaki olyan szerencsés, hogy a munkahelye kifizeti a hazajárását tömegközlekedéssel akkor azt csak Csongrádig fizeti, mivel Bokros az Csongrád része. Ez nyilván változni fog, ha különválik Csongrádtól.
  A vízszolgáltatás, szemétszállítás(?) árának emelkedése is egyszerűen magyarázható. Az iparűzésiből Csongrád kapott. Benne a szolgáltató cég is ha szükséges volt. Ez most változik. Szerintem teljesen jogos, mert Csongrád üzemelteti a tisztítót, ami nem olcsó.

  Hank”
 • 1. Kuci 2008. szeptember 27. 10:17
  „Érdekes mennyi cikk gyült most össze Bokrosról . Elkellene gondolkodni most már a FALU ( Csongrád ) vezetés részéről , hogy tudnak ide hozni vállalkozókat IGAZI befektetőket . S nem olyan hajó után úszni ami már elment . ( S a magas lóról is lekellene szálni , s itt az eredménye " az el lehet menni dumának " persze felelőség válalás nincs ) Nem pedig azzal jönni , hogy ez Csongrád . Ha nem vették volna észre a testületben már rég nincs itt semmi . S meg kellene nézni ennek a rengeteg múlti áruháznak is milyen hatása vana gazdaságra , vödör számra viszik ki a pénzt s nem hagynak itt semmit . S igaza van Bokrosnok hogy levállik , süllyedő hajót ésszerű elhagyni .!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokroson ülésezik a csongrádi testület

Bokros - Pénteken 9 órától Bokroson, a művelődési házban tartja kihelyezett ülését a csongrádi… Tovább olvasom