Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Drágább lesz a kéményseprés Csongrádon

Csongrád - A közüzemi szolgáltatások közül csak a kéményseprés díja emelkedik jelentős mértékben 2009-től Csongrádon. Az új távhődíjak december 15-étől léptek életbe. A helyi adók közül csupán az idegenforgalmi adókról szóló rendeletén módosított az önkormányzat.
Különösebb közüzemi díjemelések nélkül indul a 2009-es esztendő Csongrádon. Csak a kéményseprés és a távhőszolgáltatás lóg ki a sorból. Előbbinél évek óta nem emeltek árat. Januártól a kéményellenőrzések díjtételei 20 százalékkal emelkednek, így magánházaknál alkalmanként 542, a gyűjtőkémények esetében lakásonként 500 forintot kell majd fizetni. A Tisza-parti városban működő távfűtőrendszer – amely 517 lakást lát el a Bökényben – a kútból nyert víz hőmérsékletének csökkenése miatt gázüzemű rásegítésre szorul, így a gáz mindenkori ára is hatással van a csongrádi tarifákra. Eredetileg 19 százalékos díjnövelést javasolt a szolgáltató, de a gázárak világpiaci esése miatt végül 12 százalékos emelést fogadott el a képviselő-testület, amely december 15-étől már érvénybe is lépett.

Az ivóvíz esetében a nem lakossági fogyasztók havi alapdíja 4000 helyett 4200 lesz januártól, a társasházaknál ugyanezért 36, a többi helyen 62 forintot kell fizetni. A víz köbméterenkénti ára 4 százalékkal emelkedik, így forgalmi adó nélkül 193 forintba kerül majd. A szennyvízdíj 5 százalékkal lesz drágább, a lakosság körében áfa nélkül köbméterenként 221, a többi kibocsátónál 242 forint lesz a tarifa. A gyermekétkeztetés díjai 3 százalékkal emelkednek.

Adóváltozások

Adóemelés csak keveseket érint most Csongrádon. Az összes helyi adónem közül csupán az épület és a tartózkodás utáni iparűzési adó emelkedik 2009-től. A Körös-torok üdülőtulajdonosainak négyzetméterenként 400 helyett 500 forintot, míg a városban megszálló turistáknak 180 helyett 200 forintot kell befizetni az önkormányzat kasszájába.

Olvasóink írták

 • 16. benq 2008. december 29. 20:03
  „http://mrahalom.myminicity.com/”
 • 15. LocalPt 2008. december 25. 11:02
  „Keletáru!

  A kisebbség az már cigányságot jelent sajnos itthon!

  ("mint egyes kisebbségek")”
 • 14. keletaru 2008. december 23. 17:09
  „T.LocalPt !

  Nem én Őn! Mint oivashatjuk , én semmi erre utalót nem írtam . De rossz aki rosszra gondol ! S most is Őn támad LocalPt. ( Kolompár ) S most is ön cigányoz , mindenki olvashatja Én nem írtam semmi erre utalot ! S ezt is Őn teheti meg BÜNTETLENÜL ! Akkor megint ki lázít! Kit rágalmaz ! Üdv Kuci”
 • 13. LocalPt 2008. december 23. 15:08
  „Kuci!

  Ön lecigányozott egy magyart? Nem ismeri az embert, és már is kisebbség? Asszonyom, ezt is csak egy Keletáru teheti meg!”
 • 12. Sziti 2008. december 23. 12:59
  „Tisztelt Balogh úr.

  Nagyon fogas kérdés volt? Vagy nincs meg az újság? Szivesen elküldeném.”
 • 11. Sziti 2008. december 23. 12:39
  „Kedves keletaru
  Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a rádió közvetítse a testületi ülést ha tényleg lényegesen olcsóbb.
  Olyan szempontból is jó lenne, hogy a rádiót munka közben is tudjuk hallgatni.”
 • 10. keletaru 2008. december 23. 12:08
  „Tisztelt Sziti !

  Nem az a baj hogy nézük , ( évi 13milla ) ezt lehet is hallgatni is ! Sokkal kevesebbért ! Kettő közötti külömbségnek meg lenne helye :) Ezt a szolgáltatást rendszeresen igénybe veszem igaz csak egy kéményem van de biztos ami biztos alapon a fütés szezon előtt mindig átnézetem .

  UI.: LocalPt . Ha az ember kap valamit azt meg köszöni , vagy ha segítenek neki ! MAGYAROKNÁL ez így szokás ! Igaz nem olyan össze tartóak mint egyes kisebbségek , De " Szebb jövőt " ! Üdv Kuci .”
 • 9. LocalPt 2008. december 23. 10:49
  „Kuci!

  Nem bírja kifizetni 1 évben azt az egy alkalmat!?? Inkább ezt emeljék mint mást. Aztán majd leveszik ennek a költségét is. Ettől még nem dőlünk össze...
  Kuci:
  (Csak megint az a "haj de nagy" paráználkodása, aztán ha bajban van, akkor meg tud szépen beszélni, meg köszöngetni)
  Egészség legyen!!!”
 • 8. BaloghPál 2008. december 23. 07:33
  „Tisztelt Spagetti!

  A kéményseprési munkák elvégzése a lakásban lakók biztonsága érdekében szükséges. Azt tudjuk, hogy a meglévő létszámmal nem tudunk mimndenhová eljutni, aminek az is oka, hogy nagyon sok helyre többszöri kiértesítése mellett jutunk be, sok időt elvesz a konkrét munkától az elvégzett munka után a pénz beszedése.

  Kérem, hogy a saját érdekében egyeztessen a 63-570-092 telefonszámon Kovács László, vagy Zagyi Katalin
  munkatársunkkal a munkavégzéshez időpontot. Felajánlanám a saját közreműködésemet is, de ebben az esetben természetesen megtudom, hogy ki a valós személy a név mögött. Ha ez Önnek nem probléma, lehet ez az út is megoldás. E-mail címem: balogh.pal@csongrad.hu

  Szitinek üzenem, hogy nem felejtettem el a hamu - salak ügyben a választ, pótolni fogom.


  Üdv: Balogh Pál”
 • 7. Sziti 2008. december 22. 20:31
  „Kedves spagetti.
  Gondolom a tanyákon ugyanannyi a díj mint a városban. Én eddig is kb. 500 ft-ot fizettem kéményenként évente.Ha nálatok 2 kémény van és nem voltak 10 éve 10000 forintot spóróltatok meg.”
 • 6. Sziti 2008. december 22. 20:04
  „Kedves spagetti.

  Örülj neki, hogy nem járt felétek kéményseprő. Mifelénk évente jár de mindig akkor mikor munkában vagyunk. Bedob egy papirt, hogy legközelebb mikor legyek otthon. Hiányzik ez neked?”
 • 5. spagetti 2008. december 22. 19:35
  „A tanyákon mennyit kell fízetni???????
  Nálunk már 10 éve nem volt kéményseprős emberke, vagy kérni kell??”
 • 4. Sziti 2008. december 22. 19:30
  „Kedves kuci ne izgasd fel magad annyira, hogy még a testületi ülést sem nézed meg. Vélemény nyilvánításhoz szükséges.”
 • 3. Sziti 2008. december 22. 19:07
  „Kedves kuci.

  Miért probléma az, hogy meg tudjuk nézni a testületi ülést? Ha nem közvetítenék az lenne a baj. Azt írod Szentesen nem közvetítik. Látod Csongrádon is van olyan ami még Szentesen sincs.”
 • 2. keletaru 2008. december 22. 17:51
  „Kívéncsian várom az újabb adónemet , írok egy párat vezessék ezt is be úgy is kell élhetőbbé tenni ezt a FALU-t. ! Pl.: esőcsatorna adó , Csongrád FALU-ért adó ( mert itt lakik , képviselők javára természetesen ) sport adó ( akinek még van kedve ) Tisza nézésért külön adó mert itt folyik s meg lehet nézni a gátról , a Katasztrófa adó mert itt azt meg lehet nézni minden kockázat nélkül mivé lettünk 16 év alatt ! S ahhoz a kempinget sem kell felújítani mert pont megfelel a célnak . S az ára is érték arányos . mert katasztrófa olyan drága egy éjszakára . De viszint kukucskálás nélkül át lehet látni egyik faházból a másikba ( Bravó ) Üdv Kuci

  Ui.: Testületi üllést sajnos nem tudom végignézni az izgalmak miatt , tényleg arra miért is megy a díjj számolatlanul . Mellesleg Szentes Városban nem közvetítik tudtommal .”
 • 1. Sziti 2008. december 22. 17:30
  „Bárcsak az lenne a legnagyobb problémánk, hogy a kéményseprési, ellenörzési díjat megemelik párszáz forintal. Nagyobb probléma, hogy a bérünket nem emelni hanem csökkenteni akarják. Nem párszáz forintal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogdílereket fogtak Csongrádon

Csongrád - Három kábítószer-kereskedőt fogtak el a Csongrádi Rendőrkapitányság nyomozói pénteken -… Tovább olvasom