Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Dunaújvárosi ebek is vannak a csongrádi menhelyen

Csongrád - Mozgalmas esztendőt tudnak maguk mögött a csongrádi állatvédők. Idén kétszázötven kutyának találtak gazdát, kezdeményezésükre új, segítőkész gyepmester dolgozik a városban. A menhelyként szolgáló tanyát tovább bővítik, és már Dunaújvárosból is került hozzájuk gazdátlan jószág.
Újabb tizenhárom szerencsétlen sorsú kutya érkezett a csanyteleki út mentén lévő állatmenhelyre. Három ebet az újlengyeli telepről hoztak el az állatvédők, ahol megfelelő gondoskodás híján elpusztult több állat. Tíz kutya egy dunaújvárosi telepről került Csongrádra, ott sem voltak megfelelőek a tartás körülményei – a Körös-toroki városban viszont láthatóan megerősödtek, és mindannyian oltást is kaptak. Az állatvédők tervei szerint ezek a kutyák is gazdára lelnek.

A csongrádi állatvédők sikeres évet zárnak: egészséges állatokat őriznek, és bővítik a tanyát.
Fotó: Tésik Attila

A Csongrádi Fauna Állatvédő és Állatmentő Egyesület tanyáján összesen most körülbelül ötven kutya található, a számuk állandóan változik. Az új csongrádi gyepmester, Schwartz Géza két hétig őrzi csak a gyepmesteri telepen a jószágokat, utána nem altatja el őket, hanem átadja az állatvédőknek. Az egyesület elnöke szerint kivételesen jó az együttműködésük a gyepmester és a civil szervezet között.

Sokan egyszerűen kiteszik az utcára a kutyákat, mások felhívják az egyesületet és közlik, hogy ráuntak a jószágra. A gazdátlanná vált ebeknek aztán hirdetésekben keres új otthont a Fauna. Közvetítésükkel ebben az évben kétszázötven négylábú talált gazdára – állítja Lengyel Katalin. Az egyesület elnöke szerint a csongrádiaknak könnyebbséget jelent, hogy nem Szentesről vagy Hódmezővásárhelyről kell beszerezni a házőrzőket, ha menhelyről akarnak választani.

Gazdára várva a csongrádi állatmenhelyen. Fotó: Tésik Attila

A tanya kiválóan alkalmas erre a célra, Kormányos Lajos aktivista tervei szerint tovább is bővítik. Újabb kenneleket alakítanak ki, és lehetőség szerint kisebb csoportokban különítik el a kutyákat. A természetes környezet jót tesz az állatok közérzetének, még akkor is, ha ezen a télen „kutya hideg" van. Az állatvédők mindennap többször látogatnak ki a telepre, és ellátják a jószágokat. A szentesi ifj. Magyar Józsefnek köszönhetően mindig jut elegendő hús a Hungeritből. Az adományozókon kívül több környékbeli állatorvos segítségére is számíthatnak az állatvédők, akik úgy érzik, ebben az esztendőben teljes fordulatot sikerült elérni Csongrádon kutyaügyben.

Olvasóink írták

 • 3. Pasti Ilona 2008. augusztus 24. 12:25
  „Kedves Állatvédők!

  Nagyon jó hallani ilyen összefogásról! Sajnos dunaújvárosban nagyon "kutyául" áll ez az ügy!
  Nagyon szeretnénk, ha Dunaújvárosban is lennének hasonló kezdeményezések, összefogások a kivert kiskutyusok sorsával kapcsolatban, mert egyre többen vannak, és nagyon szomorú látvány!
  Én minden évben az adóm 1 %-át kutyamenhelyeknek adom, szeretném,ha a mi országunkban is lenne kultúrája végre ennek az ügynek!

  Üdvözlettel: Pásti Ilona”
 • 2. Huszka Vivien 2008. április 10. 19:13
  „Hát igen a Csongrádi mnehely iádok oda kijárni a sok állat aki mindent meghálal Nikolett ha szeretnélmég esetleg tályékozodi engem myvippen iwiwen is megtalálsz!”
 • 1. Kálmán Nikolett 2008. január 05. 18:35
  „Nagyon jó dolognak tartom a menhelyet!!!Hol lehetne megtalálni, és mikor lehet meg nézni a kutyusokat????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ügyet is felderítettek az elmúlt napokban Csongrádon

Csongrád - Lakossági segítségnek köszönhetően sikerült a Csongrádi Rendőrkapitányságnak két ügyet is… Tovább olvasom