Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Edit a legjobb szónokok közé került

Csongrád - A csongrádi Nagyistók Edit meggyőzte az Édes anyanyelvünk verseny országos döntőjének zsűrijét arról, hogy ő a magyar nyelv egyik legkiemelkedőbb használója. Egyetemisták versenyére is meghívták.
– Az iskolai, majd a megyei versenyről jut tovább a győztes az országosra. Írásbeli és szóbeli rész is van, utóbbinál négy témából lehetett választani, illetve egy szituációt is kaptunk arról, hogy az adott kérdést kinek, milyen közegben kell fejtegetni. A magány és a társas lét problémáit választottam, három percet kaptunk – részletezte Nagyistók Edit, a csongrádi Batsányi-gimnázium 11.-es diákja.

A múlt hétvégén vett részt az Édes anyanyelvünk országos nyelvhasználati versenyen Sátoraljaújhelyen, a kiemelkedő teljesítménye alapján elnyerte a város emlékérmét. Ezen a versenyen nem rangsorolják a díjazottakat, a legjobbak plakettet kapnak, ezt idén a megyéből Edit mellett a szegedi Rudisch Ferenc Martin, a Radnóti Miklós gimnázium diákja érdemelte ki. – A retorikai felépítést, a nyelvhelyességet, a kiállást, a tartalmat figyelték, valamint azt, hogy mennyire meggyőző, amit mond a versenyző. Van olyan osztálytársam, akiben lexikális téren talán több van, mint bennem, én viszont a meglévő tudásomat versenyhelyzetekben jobban fel tudom használni – mondta Edit, aki az OTP Bank különdíját is megkapta.

A győztes diák és a felkészítő tanár.  Összeszokott csapat. Fotó: Králik Emese
A győztes diák és a felkészítő tanár. Összeszokott csapat. Fotó: Králik Emese

– Ez a legnehezebb magyarverseny, előre kellett tanulni a végzős anyagot is. Hetedik éve vagyok Edit tanára és osztályfőnöke, mindig mindenféle versenyen, legyen az mesemondó, helyesírási, disputa vagy Kazinczy, ott volt az élmezőnyben. Kétszer vittem már tanulómat az országos döntőbe, ilyen nagyszerű eredményt eddig nem értünk el – büszkélkedett a felkészítője, Kissné Kocsis Marianna. Úgy látja, a szóbeli részre készülni nem lehet, az a hét év, ami a tanítványa háta mögött van, a sok olvasás, az anyanyelvi műveltség maga a felkészülés. Az eredményhirdetés után Editet meghívták az egyetemisták országos Kossuth Szónokversenyére, ami nagy megtiszteltetés, és amelyen bölcsészek, jogászok vesznek részt. A diáklány a jövőjét kommunikációval kapcsolatos pályán képzeli el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedő: Békés közéletet!

Sorsfordítónak nevezte a két hete lezajlott csongrádi önkormányzati választást Farkas Sándor országgyűlési képviselő a Tisza-parti város testületének alakuló ülésén. Tovább olvasom