Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Egész nap szűrtek a dr. Szarkában

Mintegy kétszázan vettek részt a csongrádi szakrendelőben szombatra meghirdetett ingyenes szűrővizsgálatokon. A szervezők a bejáratnál fogadták az érkezőket, vérnyomást mértek, vért vettek, tesztlapot töltettek ki az érdeklődőkkel. Akik a szentesi stábnál vért adtak, azok is részt vehettek egy-egy szűrésen.
Dr. Tari Ágnes bőrgyógyásznál is nagy volt a betegforgalom az ingyenes szűrővizsgálaton. Fotó: Bálint Gyula György
A rendelőintézet igazgatóhelyettese, dr. Nagy Mélykúti László szerint mind jobban igénylik az emberek az ilyen megelőző munkát, ami egyértelműen örvendetes. Az időben felismert betegségek egy része ugyanis gyógyítható, ilyen például a zöld hályog is. Délután 3-ig 70-en jelentkeztek szűrésre a szemészeten, és tizenöt páciens esetében túlzott mértékű szemnyomást regisztrált a műszer. Dr. Horpácsi Balázs szemorvos arról tájékoztatott, hogy egy gyógyszergyári segítséggel kölcsönkapott műszerrel végezték a zöldhályog-szűrést.

Van értelme ezt a fájdalom nélküli vizsgálatot igényelni, mivel egyre gyakoribb ez a kór, de ha időben észreveszik – mint a rák esetében –, akkor az életminőségben nem következik be hirtelen nagy változás. Nem szabad elhanyagolni, ki kell vizsgálni a kiszűrt eseteket, mert akár egy év alatt megvakulhat emiatt a páciens. Kezeléssel viszont mindez megelőzhető, akár 100–120 évig is elélhet vele az ember.

Azt mondják, a magas vérnyomás népbetegség. Dr. Kovács Aranka főorvosnál a kardiológiai vizsgálatra több mint negyvenen jelentkeztek. Megtudtuk: jó néhányan voltak olyanok, akik betegségükről nem tudtak, de sürgősen kezelésre szorulnak. Másoknál viszont újból szükségessé vált a gyógyszerbeállítás. Jó kezdeményezés a szűrővizsgálat, amit meg lehetne ismételni, mert a rászorulóknak csak egy kis csoportja jött el.

– Minden csepp vérre szükség van: 21-en jöttek el, lehettek volna többen. Ami örvendetes: sokan először adtak vért – mondta dr. Gombos Gyula. – Jó hír, hogy a szentesi kórházban elegendő vér van a műtétekhez, s ehhez a csongrádi véradók is hozzájárulnak.

Fekete Aranka vetítettképes, egészségnevelő előadást tartott a várakozóknak. Kis Ferenctől, aki a kardiológiai rendelésre várt, azt hallottuk, hogy máskor is jó lenne a szűrést megismételni. Ő aktívan mozog, fut, de az orvosi vizsgálatra azért eljön, mert jobb így megelőzni a betegséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A második otthon Csanyteleken

A csanyteleki községháza melletti üres épületben egy második otthont szeretne berendezni az… Tovább olvasom