Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Egészségvárost terveznek

Gyógykezelt gyermekek rehabilitációja lenne a fő profilja az egészségvárosnak, amely a korábban fürdőfejlesztésként emlegetett milliárdos csongrádi beruházás révén készülne el. Magyarországon egyelőre nincs olyan intézmény, amely teljes körű ellátást és szolgáltatást nyújtana beteg gyerekeknek és családtagjaiknak.
A csongrádi egészségvárosban állatfarm is létesül, ahol terápiás lovaglás is szerepel a rehabilitációs programban. Illusztráció: Tésik Attila
Gyógykezelt gyermekek rehabilitációja lenne a fő profilja az egészségvárosnak, amely a korábban fürdőfejlesztésként emlegetett milliárdos csongrádi beruházás révén készülne el. A kezdeményező vállalkozás azért is bízik a sikerben, mert Magyarországon egyelőre nincs olyan intézmény, amely teljes körű ellátást és szolgáltatást nyújtana beteg gyerekeknek és családtagjaiknak. Ha minden jól megy, még idén sor kerülhet az első kapavágásra.

Csongrádi Egészségváros Projekt a neve annak a tervezett beruházásnak, amely egyelőre finanszírozó bankot keres. Ez az a terv, amelyet korábban milliárdos fürdőfejlesztésként emlegettek a Tisza-parti városban. Az önkormányzat és az ötletgazda cég, az Első Magyar Projektház Kft. még májusban kötött szindikátusi szerződést, az ősz folyamán pedig közös társaságot hoztak létre a beruházás lebonyolítására. Tegnap a városházán találkoztak az érdekelt felek, és körülírták a leendő gyógyászati központ célközönségét.

A város közművesíti a területet

Az ügylettel kapcsolatban Bedő Tamás polgármester elmondta, a projekt előkészítésével, és annak eredményeivel párhuzamosan az önkormányzat is teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit: közművesíti a terület. Csongrád első embere az üzletfelekkel együtt leszögezte: a beruházás politikától független, azaz a városvezetés esetleges változása esetén is folytatódik a megkezdett munka.

– A gyermekrehabilitáción lesz a fő hangsúly a Bökényalji út szomszédságába tervezett egészségvárosban, ahol egy szállodából, idősek otthonából és egy – a gyógyítást szolgáló medencékkel ellátott – rehabilitációs egységből álló komplexum épülne, mintegy 3 és fél milliárd forintból – nyilatkozta lapunknak Fazekas Ottó, az Első Magyar Projektház Kft. ügyvezetője. Az üzletember elmondta, a fő profil nem zárja ki az idős emberek és a külföldi vendégek kiszolgálását, gyógyászati ellátását.

Figyelembe vették, hogy hazánkban sok gyógyfürdő épít ugyanarra a célcsoportra, ezért egyedi szakmai programot fogalmaztak meg. Az elképzelés filozófiájuk szerint azért lehet sikeres, mert Magyarországon egyelőre nincs olyan intézmény, amely teljes körű ellátást biztosítana beteg gyermekek számára, ugyanakkor magas színvonalú szolgáltatást nyújtana az ápoltak családtagjainak, szüleinek. Mivel minden igényt ki szeretnének elégíteni, szóba került, hogy a becsült költségen túl – egyebek mellett – akár állatfarmot is építenének a területre, megteremtve ezzel a speciális terápiák lehetőségét.

A beruházás megvalósíthatósági tanulmánya mellett a rehabilitációs központ üzleti terve ugyancsak elkészült, a hónap végére a látványterv vázlata is körvonalazódhat. A banki fedezetről, a hitelkonstrukcióról hamarosan döntés születhet, és ha minden jól megy, akár már ez év végén sor kerülhet az első kapavágásra a belváros széli telkeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Behozható a lemaradás a Csongrádon épülő fogyatékosotthonnál

Késésben vannak a csongrádi fogyatékosotthon építői, de a lemaradás a szeptemberi átadásig… Tovább olvasom