Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy helyen az egészségügyi és szocális ellátások

Csongrád - Olcsóbb Csongrádon a helyieket egész életükön végigkísérő rendszert alakítanak ki.
Átalakítják a csongrádi járóbeteg-, egyéb egészségügyi ellátásokat és a szakosított személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi feladatokat azért, hogy a működésük egyszerűbb, átláthatóbb és olcsóbb legyen. Most még a teljes egészében önkormányzati Dr. Szarka Ödön Kistérségi Egészségügyi Szolgáltató Kft. nyújtja az egészségügyi szakellátást, de a részben városi, részben magántőke bevonásával létrejött Csongrádi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Kft. szervezi azt. Egyelőre külön ágazat a védőnői szolgálat is. Jöjjön létre egy olyan intézmény, amely végigkíséri a csongrádi embert születésétől egész életén át – érvelt Bedő Tamás polgármester. – Ne legyenek szétdarabolt, különálló intézmények. Ha szakmailag indokolt és anyagilag is megéri, kerüljenek egy tető alá – szögezte le.

Azt, hogy térségi feladatellátásba utalnának a gyermekjóléti alapellátások közül néhányat és az olyan szociális ellátásokat, amelyek nem fekvő betegekkel foglalkoznak, már korábban eldöntötte a testület. Ezt Csongrád a csanyteleki központú Alsó-Tisza-menti Önkormányzati Társulással képzeli el, ahonnan ígéretet kaptak, hogy csatlakozhatnak.

A Szarka Ödön kft. addig marad fenn, amíg arra pályázati kötelezettsége van Csongrádnak, ezután megszűnik, amivel 2,5 millió forintot takarítanak meg. Ebből a pénzből a gyermekügyeletet hozzák létre, hogy ne kelljen hétvégén vagy ünnepnapon sürgős ügyben Szentesre utazni, valamint csökkentenék a várólistákat a rendelőintézetben. A védőnők visszakerülnek az intézményi kötelékbe úgy, hogy szakmai önállóságuk és saját költségvetésük megmarad. Az ágazatban dolgozók nem éreznek meg semmilyen változást, a foglalkoztatásuk tovább folytatódik. Az átszervezés évi 16 millió forint megtakarítást jelent majd a városnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs válasz a tetőjavításról

Nem volt elég fél év a tetőjavításhoz címmel írtunk arról, hogy a csongrádi Széchenyi-iskola utcai korlátja, teteje és oldalbejárata még ma is a nyári vihar nyomait viseli. Tovább olvasom