Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Egyedül is boldogulna Bokros

Bokros - Egyedül is boldogulna Bokros. Ez a csongrádi településrész önállósodási bizottságának egyöntetű véleménye, miután megismerték a költségvetési számokat. A helyi népszavazást november derekán tartanák.
Újabb lakossági fórumon vannak túl az önállósodásra készülő bokrosiak: pénteken az elmúlt évek pénzügyi mérlegéről tartott beszámolót a különválást előkészítő bizottság. Az ügy kezdeményezői először áprilisban álltak a nyilvánosság elé, a májusi falugyűlésen az összes jelenlévő támogatta a felvetést, majd kilenctagú grémiumot választottak az önállósodási eljárás lebonyolítására. Ez a testület hétvégén adott tájékoztatást eddigi munkájáról.

– Egyedül is boldogulnánk. Vizsgálódásaink megerősítették korábbi sejtésünket: jóval több pénz folyt be innen Csongrádra, mint amennyit a városi önkormányzat a településrészre fordított – nyilatkozta lapunknak a bizottság elnöke. Balogh János szerint a tavalyi év is kellően szemlélteti, micsoda különbségek vannak bevételek és kiadások terén. 2007-ben iparűzési, kommunális, építmény- és gépjárműadóból, valamint állami normatívák révén összesen közel 220 millió forint bevételt hozott Bokros Csongrádnak, míg a településrészre jutó városi ráfordítások nem érték el a 113 millió forintot.

Bokros és Csongrád külön utakon járhat, ha a helyi népszavazáson az önállósodás mellett döntenek a bokrosiak. A szerző felvétele
Bokros és Csongrád külön utakon járhat, ha a helyi népszavazáson
az önállósodás mellett döntenek a bokrosiak. A szerző felvétele

Az sem mellékes adat, hogy az elmúlt hét évben 1 milliárd 371 millió forint iparűzési adóbevétel származott Bokrosról. Mindezeket, valamint a várostól örökölhető 265 milliós hitelállományt, illetve az adóerő-képesség várható javulása miatt csökkentett állami forrásokat is figyelembe véve úgy kalkulálnak a bizottságban, hogy évente 30-50 millió forint maradna fejlesztésekre, pályázati önerőre. Utóbbinak természetesen feltétele, hogy a Masterfoods állateledel-gyártó üzeme továbbra is eredményesen működjön. A multinacionális cégtől azt a tájékoztatást kapta a grémium, hogy hosszú távra terveznek Bokroson.

Az önállósodási bizottság hamarosan levélben is tájékoztatja a helybe-
lieket a különválás következményeiről. Szeptember 26-án, Bokroson tartja kihelyezett ülését a csongrádi képviselő-testület, ekkor határoznak a helyi népszavazás időpontjáról. Balogh János szerint november dereka megfelelő lenne a referendum megtartására, de a konkrét dátumról csak most kezdődnek az egyeztetések. A csongrádi jegyző, Berkes István azt nyilatkozta lapunknak ezzel kapcsolatban, hogy ha országos népszavazást tartanának ősszel, például az Albert házaspár kezdeményezésére, célszerű lenne akkor megkérdezni a bokrosiakat.

Ha Bokros önálló település lenne, a kocsmáros iparűzési adója is helyben maradna. A szerző felvétele
Ha Bokros önálló település lenne, a kocsmáros iparűzési
adója is helyben maradna. A szerző felvétele

Amennyiben a többség az önállósodás mellett dönt, jövő áprilisig kell elkészítenie a csongrádi önkormányzatnak azt a felterjesztést, amelyben a szétválás várható bokrosi és csongrádi következményeit sorolja fel a szaktárcának. Az anyagot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium véleményezi, 2009 végén pedig a köztársasági elnök mondja ki a végső szót az ügyben.

Változó adóerő-képesség

Csongrád és Bokros szétválásával jelentősen megváltozhat a város és a leendő község állami finanszírozása, mégpedig a települések különböző adóerő-képessége miatt. Ez a mutató azt jelzi, mekkora az önkormányzatonként elérhető, átlagos mértékkel számított bevétel, függetlenül attól, hogy a vonatkozó törvény alapján az önkormányzat döntött-e az adó bevezetéséről, és ha igen, alkalmazott-e kedvezményt vagy sem. Csongrád és Bokros tekintetében meghatározó, hogy a Masterfoods hova fizeti be iparűzési adóját. Az adóerő-képesség segítségével határozzák meg, hogy az adott önkormányzat mennyi kiegészítést kap a személyi jövedelemadón felül, illetve mennyit vonnak el tőle.

Olvasóink írták

 • 14. erikkiz 2008. szeptember 17. 13:40
  „most tudom nem leszek szimpatikus, de miért kell minden szemétdombnak önállónak lennie.....
  Mo-n már így is 3200 település van. Minek még több???”
 • 13. Kuci 2008. szeptember 13. 12:54
  „Tisztelt Szemlelodo !

  Sorait olvasva elképedtem . S nem értem milyen teljesítményéről ír ennek az embernek . Az hogy évek alatt észrevétlenül meg huzódott a testületben , s most is a FALU-tól veszi fel a fizetést miközben már( ellene ) a leváláson dolgozik . Szép kis erkölcs mondhatom hol van ez a képviselői esküben le írva ...? Hát aztán tényleg tükörbe kellene nézni -e ... S nekem is az a véleményem egy erőteljesebb képviselővel most Bokros nem gondolkozna a levállásról , mert többet kapott volna . S mint hallotuk azért akkarnak leválni mert a mi FALUNK süllyed nincs megtartó ereje , s nem akarnak velünk sülyedni .”
 • 12. Savio 2008. szeptember 13. 08:27
  „Kedves Szemlélődő!

  Gyovai Gáspár abban a szerénységben fog megmaradni valószinüleg melyben Ön leírta. Ez a szerénység csak azoknak adatik meg akik nem küzdenek megfelelően azért a munkáért melyre őket kijelőlték annak idején. Gyovai Gáspárból hiányzik az a "törtető" személyiség, amellyel egy igazán jó helyi szenátornak rendelkezni kellene. A szeretet és szerénység nem a politikusok erejét adó fő tulajdonság. Egy családi baráti környezetben ez a kvalitás kitünő erény, de itt e tulajdonságok mellé kellenek olyan meghatározó vonások amelyekkel 12-16 év alatt Bokros városrészt nagyon meghatározó településsé lehetett volna varázsolni. Ide ez kevés. Az, hogy mennyit fejlődött és hogyan? Azt nevezi vki fejlődésnek, hogy egy tornacsarnok avatóján minden kvalifikált beszédet mondó fejből köszöntötte az avató résztvevőit, míg a mi "képzett" alpolgármesterünk előre megírt a régi rendszer avatóbeszédeinek hangulatát idéző szöveggel állt ki. Ez az amit egy egyetemi vagy főiskolás időszak alatt kell elsajátítani.
  Ha egy képzett személy kerül oda ugyan abban az időben, mint Gáspár az a személy mennyit fejlődhetett volna? Ez nem Amerika! A tétlenséget eredménytelenséget pedig pont az amerikei tipusú vállalatok, cégek nem tűrik. Szeretném azt látni egy amerikai cégnél, hogy egy kőműves, nyelvet nem beszélő ember határozza meg a pályázók közül, hogy ki kerüljön az adott céghez adott pozícióba munkavállalóként.”
 • 11. szemlelodo 2008. szeptember 12. 22:42
  „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
  Gyovai Gáspár Alpolgármester Urat lehet szeretni és nem szeretni.lehet Vele szimpatizálni és nem szimpatizálni,lehet kritizálni.
  Egyet viszont mindenkinek a szíves figyelmébe ajánlok,ha van ideje és lehetősege gondoljon vissza a kezdetekre amikor Ő beült a képviselők közé és hasonlítsa össze mostani személyiségével.
  Amennyiben ezt objektíven teszi akkor, meg lehet állapítani,hogy iskolai végzettségétől függetlenül autodidakta módon Ö fejlődött közéleti stílusában a legtöbbet az elmúlt időszak képviselői közül,tette mind ezt autodidakta módon. Közszereplései során megnyilvánulásai semmivel,sem nívótlanabbak egyes diplomás képviselőkhöz viszonyítva.
  Látszik,hogy ez a magyar mentalitás,mert Amerikában senkit nem érdekel a papír ott a teljesítmény az érdekes.
  Az sem mellékes,hogy közéleti tevékenysége során maximálisan törekedett a korrektségre, az elmúlt évek politikai csatározása során is úriemberhez méltóan viselkedett,nem sározódott be, nem szállt beosztásából eredően fejébe a dicsőség. Molnár és Bedő polgármester urak által rábízott feladatokat maradéktalanul végrehajtotta magas színvonalon.
  Gusztustalan,hogy az elmúlt évek során senki sem ütött meg a neten kritikai hangot,igaz dicséretet sem sokat kapott,de mint szerény poltikus nem is vágyott rá.
  Most hogy új helyzet állt elő a leválás kapcsán,szerintem olyan egyének is kritizálják,kárörvendenek Akik eddig esetleg csak előnyét élvezték közéleti tevékenységének.
  Ő az a típusu EMBER Aki minden reggel bátran a tükörbe tud nézni,és lelkiismeretével bátran bizton eltud számolni.”
 • 10. savio 2008. szeptember 12. 20:30
  „Gyovai Gáspárnak nem kell pozíciót vállalni a Bokrosi Önkormányzatban, ha az megalakul. Ő hosszú idők alatt bebizonyította, hogy nem képes a bokrosi polgárok érdekeit képviselni. Érdemes neki élvezni a mandátumából visszamaradó időt, annál is inkább, mert megszavaztatott magának a képviselőkkel olyan költségtérítést, ami másnak fizetésnek is jó lenne. A havi 80 e Ft költségtérítés véleményem szerint teljesen indokolatlan számára. Természetesen ez az összeg volt a maximum, amit megkaphatott. Szégyen, hogy a bokrosi emberek ilyen kvalifikálatlan embert választottak képviselőjüknek. Az mégnagyobb szégyen hogy polgármester helyettesi pozicióba emelték a Csongrádiak. Egy ilyen képzetlen ember felvételizteti a polgermesteri hivatalba jelentkező munkavállalókat és hoz döntést a felvételi eredményéről, olyanokról akik felsőfokú végzettséggel és nyelvvizsgával rendelkeznek. Gáspár nem fogja kihúzni nyugdíjig. Vegye elő a kőműves "jegyzeteket", mert nem lesz könnyű kéményt rakni!”
 • 9. Nemzet 2008. szeptember 12. 18:19
  „Ha egy ifjú úgy dönt, hogy elszakad az éltető kebeltől, mert szeretné a saját életét élni, az a természet rendje. A demokráciában egy falu miért ne tehetné ezt meg? A ragaszkodás oka a függőség lehet. De az a cég miért nem az Ipari Parkban van? Miért mennek, mint inkább jönnek a befektetők? A mai világban a szülőknek "több lábon kell állniuk", négy kézzel (és nem négy manccsal) dolgozniuk. Engedjük hát el a gyereket, had´ legyünk rá később büszkék!
  Persze az így kialakuló helyzetben mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a helyijáratból helyközi lesz, a csatornadíjat a szomszédos város számlázza, útfelújítás, közvilágítás, közjólét, kultúra, ...”
 • 8. Anonym 2008. szeptember 11. 09:16
  „Felgyő és még sok más település sem csatlakozott Csongrádhoz és mégsem haltak éhen az emberek.Egy település mindig annyit ér,ahogy érzik benne magukat az emberek.?Most nézzük meg csak a falurendezés elvét Bokroson és Felgyőn?! Azt kell mondjam Bokroson csapnivaló,de fogalmazhattam volna drasztikusabban is.Hogy ez kinek a rovására irható?azt biztos tudjuk.Csongrád miért nem ragaszkodott annyira A Démászhoz ,Dégázhoz,Szülőotthonhoz, a Rendelőintézethez Vasuthoz és még sorolhatnám.De ez nem is ragaszkodás inkább pénztelenség kéréde.Bokros látja,hogy Csongrád leépül,elköltöznek a fiatalok és ezért akar más utat keresni,hogy sikerül-e, majd elválik.Polgármester Ur és a többi.Mondjanak egy munkaerőmegtartó vagy teremtő lehetőséget,csak egyet????!!!!!!!!!!!Számszerüen kérem,hány Bokrosi részesül az adónkból SZOCIÁLIS vagy ilyen-olyan SEGÉLYBEN??????????
  Itt nem sok perspektivát látok az emberek előtt kirajzolódni.Ha leválik Bokros,majd lehet,hogy jobban sáfárkodnak CSongrád Vezetői a rájuk bizott bizalommal és lehetőségekkel.”
 • 7. szemlelodo 2008. szeptember 11. 06:57
  „Szerintem a Csongrádiaknak nem kell félni. A Jegyző Úr és legfőbb pénzügyi vazallussa papíron befogja bizonyítani fehéren feketén,hogy a város pénzügyi helyzete az esetleges leválással ellehetetlenül és ekkor az önkormányzati miniszter a Köztársasági Elnök felé nem fogja javasolni az uj község alakítását,ennyi az egész és nem több és nem kevesebb.”
 • 6. a fene 1e meg 2008. szeptember 11. 00:02
  „0070-nek
  "Csongrád visszaveszi a már értéktelenné vált Bokrost?"
  Akkor most ezt szépen fordítsd meg, mert helyesen így hangzik pillanatnyilag: Bokros mi a fa**ért maradna az értéktelen, pénznyelőautómata Csongráddal?! Már így is rengeteg pénzt lenyúlt Csongrád, most meg néhányan itt fenyegető felhőket rajzolnak a Mars fölé... Ha a Mars elmegy, Bokrosnak teljesen mindegy, honnan nem kap pénzt!!! De egyébként nem fog elmenni, lehet rá építeni!”
 • 5. 0070 2008. szeptember 10. 19:31
  „A lónak is négy lába van mégis megbotlik...
  Biztos érdemes mindent egy lapra feltenni ?
  Mi van ha a Mars kivonul, mint már sok cég, Csongrád visszaveszi a már értéktelenné vált Bokrost? A remélt 30-50 millió megtakarításba be van kalkulálva az új képviselő testület minden pereputyának a bére is?
  Mortál”
 • 4. Szerző 2008. szeptember 10. 13:45
  „Tisztelt Wéber Úr!

  Jómagam is megnéztem az Ön által említett Csongrád TV híradást. A 29 perces összeállítás utolsó percében Gyovai Gáspár megerősíti azokat a számadatokat, amiket cikkemben Balogh János sorolt fel. Vagyis évente több mint 30 millió jutna szabad felhasználásra Bokroson. Akkor ki vezet félre kit?”
 • 3. wéber 2008. szeptember 10. 08:41
  „Tisztelt Bíró Dániel!

  Gyovai Gáspár, az önállósodási bizottság tagja és természetesen mint csongrádi alpolgármester próbálta érzékeltetni, hogy lehetnek buktatók. Vannak olyan szempontok is amit a Balogh úr, Gulyás úr, nem említett, mert nem kívánták erre felhívni a Bokrosiak figyelmét.
  A tudósítás félrevezető, egyoldalú, megtévesztő volt. Az objektivitást hiányolom a Délvilág részéről!”
 • 2. Szerző 2008. szeptember 10. 07:39
  „Tisztelt Wéber Úr!
  Nem Balogh János álmairól írtam, hanem az általa vezetett önállósodási bizottság vizsgálódásainak eredményeiről. Utóbbi bizottságnak Gyovai Gáspár is tagja. Hozzászólását köszönöm.”
 • 1. wéber 2008. szeptember 09. 22:27
  „Tegnap este néztem a CSTV műsorát a bokrosi fórumról, ma a Délvilág tudósítását olvasva úgy tűnik Bíró D újságíró, kb., a felénél ott hagyta a gyűlést, mert csak a Balogh úr álmairól tudósított.
  Gyovai Gáspár alpolgármester úr kissé árnyalt megközelítését már nem tartotta szükségesnek ismertetni. Azért az is érdekes lesz, amikor a volt csongrádi alpolgármester(Gyovai Gáspár) mint a bokrosi önkormányzat képviselője visszafizeti a tiszteletdíját - Gulyás úr mondta, hogy a önkormányzati testületi tagjaik visszafizetik a tiszteletdíjukat. Ezt azért megnézném! Gyovai úr lehet, hogy újra meg kell fogni a vakolókanalat?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérbe adnák a csongrádi Erzsébet Szállót

Csongrád - Kiszáll a szállásadásból a csongrádi önkormányzat: hoteljét és vendégházait is magánkézbe… Tovább olvasom