Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Egyenruhában indul útjára a szigor

Mióta megjelentek az egyenruhás közterület-felügyelők Csongrádon, már nem lehet büntetlenül szemetelni, roncsautót tárolni a szomszéd háza előtt. A három embernek az a feladata, hogy észrevegye azt, ami miatt sokan bosszankodnak, de szólni nem mernek. A közterület őrei egyre szigorúbbak lesznek: ezt várja el tőlük az önkormányzat.
A városházától indulnak gyalog – vagy kerékpárral – munkába Csongrád város közterület-felügyelői: Major-Kis István, Zsótér Mihály és Vigh Csaba. Fotó: Bálint Gyula György
„Túl elnézőek" – mondta az egyenruhásokról az egyik önkormányzati képviselő, Kiss Péter. Szerinte a Szentháromság téri parkban, a zeneiskola és a városháza közti gyalogúton száguldó kerékpárosokkal szemben határozottabban kellene fellépni. A felügyelőktől megkérdeztük: járnak-e egyáltalán arra.

Szinte kórusban válaszoltak: hogyne, de akkor valamiért másfelé kerekeznek az emberek. Szembesítjük őket a másik bírálattal is: még mindig sok a parlagfű a közterületeken – ezt tapasztalta Nagymihály Gábor, s a testületi ülésen képviselőtársa, Nagypál Sándor erre még rátett egy lapáttal, mondván: „a jegyző úrnál is magasabb már a parlagfű!"

Zsótér Mihály, az egyik felügyelő azt mondja erre, sokkal kevesebb az allergiát okozó gyomnövény, mint tavaly. Szerinte más nézőpontból más a kép. Az utóbbi időben például arra panaszkodnak a csongrádiak, hogy nem elég tiszták az utcák. Ugyanakkor a vendégek, külföldiek egyfolytában dicsérik a fás-füves tereket.

A közterület-felügyelők nem csodálkoznak azon, hogy amíg csak figyelmeztettek, jobban szerették őket. Annak az időszaknak el kellett múlnia, múlt év decemberétől már folyamatosan bírságolnak. Berkes István jegyző nem tagadja, mind gyakrabban kerülnek a felügyelők konfliktushelyzetbe, mert intézkedésük kellemetlenül érint egyeseket. Ezekben a helyzetekben észnél kell lenniük. A visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy az elmúlt 14 hónapban a közterület-felügyelet beilleszkedett a város életét alakító intézmények, szervezetek közé, ebben segítettek nekik a polgárőrök és a rendőrök.

Múlt év szeptemberétől a hetente kétszer a felügyelők és a polgárőrök közösen ellenőriznek, ez az együttműködés bevált – állapította meg a polgárőrség vezetője, Nagypál Sándor. A rendőrök szívesen vennék, ha a jövőben több közös akciójuk lenne, például a csongrádi napok idején, ugyanakkor Bertus Attila őrnagy kiemelte, hogy az egyenruhás kollégák sokat segítettek az árvízvédekezés idején a rend fenntartásában, a forgalom irányításában.

Abban mégis különböznek a rendőröktől, hogy fegyver, gázspray nincs náluk, és mint egyikük, Major-Kis István elmondta, nem is kerültek még olyan szituációba, amikor használniuk kellett volna valamilyen kényszerítőeszközt. Az Alsóvároson sem volt problémájuk soha, és az sem merült föl, hogy kutyával járőrözzenek. Az erőszakos fellépésnek még a látszatát is el akarják kerülni, ha szép szóval nem megy, bírsággal próbálják meggyőzni a csongrádiakat arról, hogy jobb olyan városban élni, ahol rend van és az utcák, terek tiszták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz a Plein Airen

Idén július 16-án kezdődik Csongrádon a Plein Air nemzetközi képzőművészeti tábor, amelynek a Tisza… Tovább olvasom