Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 35°C Még több cikk.

Egymilliárdért épülhet fel a csongrádi fürdő

Csongrád - Sínen van a Tisza-parti város fürdőfejlesztési projektje: nemrégiben pozitívan bírálták el a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. 500 millió forintos DAOP-pályázatát.
A helybeliek igényeit kielégítő, illetve a turizmus céljait is szolgáló fejlesztési terv ennek a duplájából valósítható meg, így a munka nehezebb része talán csak most kezdődik. Nagy feladat lesz az önerő biztosítása, mondta Pap Gabriella alpolgármester.

A megújult fürdő látványterve
A megújult fürdő látványterve

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook oldala, nem csak csongrádiaknak!

 
– Rendkívüli testületi ülésen vitattuk meg a kérdést tegnap a városatyákkal. A döntésük értelmében a pályázó cég ügyvezetője a napokban aláírhatja a támogatási szerződést, ez azonban a városnak egyelőre semmilyen kiadást nem jelent. Egy ilyen pályázatnál az első támogatási előleg megérkezéséig elő kell teremteni az önerőt. Legrosszabb esetben, ha ez mégsem sikerül, a részünkre megítélt összeg visszakerül a „nagy kalapba", és szétosztják más aspiránsok között, de anyagi hátrányt nem szenved a város. Felelősségteljes döntést hoztunk – magyarázta a folyamatot.

Az önerőt elsősorban befektetőktől szeretné megszerezni a város önkormányzata. Pap Gabriella elárulta: üzleti körökből már érkeztek komoly érdeklődők, akik fantáziát látnak a fürdőfejlesztés létjogosultságában. Azt az értesülésünket, amely szerint egy nemrég Csongrádra látogató arab delegáció ebben az ügyben tudakozódott, nem erősítette meg határozottan. Annyit árult el: külföldi „kérők" is akadnak, de a város elsősorban hazai befektetőkre gondolt. Úgy tudjuk: a finanszírozás megkönnyítése érdekében a város pályázni szeretne a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett nemzeti önerőalapra.

– A hitelfelvételtől sem zárkózunk el, de ezt csak végső megoldásként tartjuk talonban, legfeljebb 100 millió forint erejéig – tette hozzá. A projektnek két éven belül meg kell valósulnia, a határidőt pedig komolyan kell venni. Mivel az aktuális uniós költségvetési ciklus 2014-ben véget ér, az erre az időszakra kihirdetett nyerteseknek valószínűleg nem lesz lehetőségük arra, hogy hosszabbítást kérjenek.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. köröstorok 2013. február 03. 09:45
  „52. Asti!
  Teljesen egyetértek azzal, amit a televízióban megfigyelt. A gőgös, kioktató, arrogáns viselkedéssel. Sajnos ez azokra az emberekre jellemző, akik -szokták mondani- teljesen elfelejtik, honnan is jöttek. Már esély sincs arra, hogy tárgyalni lehessen velük, addig, amíg hatalmon vannak. Több ilyen is van a városban, és most nem a régi önkormányzati tagokra gondolok. És képzelje el, milyen érzés lehet az, amikor ezt valaki szemtől szembe kapja folyamatosan. Simán ki lehet nyírni embereket, meg is történt. Egyet azonban kiemelnék. Megtiltanám törvényileg, hogy az iskola politikai karrier előszobája legyen. A gimnáziumot sokat emlegetik, egyáltalán nem vet rá jó fényt a politika. Aki odamegy, az tanítson, neveljen, vezessen, de ne foglalkozzon politikai karrierrel. Zavar mindenkit!”
 • 73. bekoantal 2013. január 28. 17:15
  „" - Pillanatnyilag csak érzem a dolgot.
  - Ha tudok hozzá pénzt szerezni, koncepcióvá fejlesztem, aztán kialakul az ötlet."
  Woody Allen: Annie Hall”
 • 72. keletaru 2013. január 27. 14:26
  „tények :-( Sajnálattal közlöm utoljára a körös toroki kemping ORMOS LAJOS idejében működött rendesen . Azóta szerintem csak halandzsások voltak ott ! Hisz KKmajsa 120%-kal dolgozik most is ha a lakókocsikat HA számolom a SÖVÉNYEN keresztül ISKOLA nélkül . Látjuk eme bagázs és grémium tagok mit tudnak , mikor megkérdezték a két alpolgármestert számoljanak el . csak szitok jött . Ha én így dolgoznék a munkahelyemen már rég kivágtak volna mint macskát ... régi közmondás szerint ! DE a csongrádi itt lakók mindent meg esznek ......Sajnálatos képviselők meg elhiszik miattuk folyik erre a TISZA-is ! Üdv Kuci ( Lévai Attila )”
 • 71. tények 2013. január 26. 08:11
  „Szegedi 07-et érdeklődve olvasom,mert az az érzésem,hogy vagy nem csongrádi,vagy az ideológiája vezeti.Az elfolyó termálvíz hasznosításáról 2007-ben döntöttel,a pályázatot a Csoterm 2009-ben nyerte meg...Ezeket az elöző "nem hozzáértő" önkormányzat döntötte el.Mint ahogy a városban eddig megnyert pályázatok zömét is(szennyvíz,ivóvíz,csapadékelvezetés stb)Különösen tetszik,hogy a Körös-torkot is említi,mert ha 2002 elöttre emlékszik és most szétnéz,akkor talán észrevesz némi változást.Az eladósodottságra csak két dolg:még 2012-ben is kb.200 millió volt az adósságszolgálat,miközben 4milliárdot meghaladó volt a költségvetés és 600millió a saját bevétel illetve a BM kimutatása szerint a városok közt az egy főre eső eladósodottság a 8 közül a 6.volt...A városvezetés problémáját nem az eladósodottság mértéke,hanem az évről-évre 100-120milló forinttal csökkenő működési normatíva okozza,és erről nem e helyiek tehetnek.”
 • 70. pirosmanci 2013. január 25. 22:22
  „Norbi56!(69)
  Szomorú tapasztalat: ... egy elvakult liba, egy dölyfös sápi falufőnök hőbörgése, egy hatalmától kissé megszédült városvezető arrogáns viselkedése alapján általánosítani, a tanárembereket egy kalap alá véve türelmetlennek minősíteni őket ... nem tudom ... a hajdani tanítónénid biztosan nem volt türelmetlen. (Van a városházán az emeleten egy réztábla a PRO URBE díjasok nevével, azon megtalálod Fehér Ede nevét is. - Nahát ő sem volt türelmetlen.)
  A fürdőről: Gyerekkoromban, tinédzserként szinte az egész nyarat az uszodában töltöttük elkészültétől kezdve; megfizethető volt. Most meg olyat is olvasok itt, hogy 2000 Ft! Az egy hónap alatt 60000!!!! Ez még Zsiga Marcellnek is sok!”
 • 69. Norbi56 2013. január 25. 19:00
  „52. Asti 2013.01.22. 17:52
  " Láttam a polgármester rendkívül arrogáns és minősíthetetlen viselkedését, a baloldali hozzászólások közbeni beszólásait. Döbbenet. Azt gondolom, hogy a minősíthetetlenül arrogáns hangnemben a viselkedési kultúrájának a hiánya is szemmel látható volt.Ha nagyon fontos napirendek vitájában van más vélemény is, akkor a polgármester és a Fideszes többség nem érti pluralizmust (jelen esetben a témáról alkotott más vélemény) és a demokráciát."
  http://nol.hu/velemeny/20130125-megint_epul_a_fal
  http://www.youtube.com/watch?v=fvPpAPIIZyo
  Szomorú tapasztalások ...a tanáremberek türelmetlensége...”
 • 68. keletaru 2013. január 25. 17:06
  „Hát igen lassan önkormányzati választáson nem voltak ennyien mint itt a kommenten . Üdv Kuci”
 • 67. R.Péter 2013. január 25. 14:52
  „31. R.Péter 2013.01.20. 08:45

  Ezen városka vezetése sajnos nem rendelkezik értelmes,képzett,világlátott,nyelveket beszélő,tapasztalt,kapcsolatokkal(nem politikai)rendelkező emberekkel, csak pozíciót féltő, igen alacsony szintű politikát mímelő,irigy és haszonleső tagokkal. A városka vergődésének egyik fő oka ez.”
 • 66. Norbi56 2013. január 25. 11:09
  „"A város gazdasági nehézségeire utalva Kőrösi Tibor polgármester (Fidesz) elmondta, 320 milliós ,,lyukat" kellene betömni a költségvetésen. Figyelembe véve, hogy a közétkeztetésbe még ezen felül 50 millió forintot be kell tenni, ,,a helyzet nem rózsás" - fogalmazott."
  Vajon Csongrád is lemond az összes önként vállalt feladatáról? Miből fogja finanszírozni a kultúrát( Müv.ház, Könyvtár, Múzeum, ), a diáksportot(sportpályák, uszoda,Ifjúsági ház, ), a civilszervezeteket( galambászoktól a fúvoszenekarig), mert úgy tűnik a kötelező feladatainak ellátására sem képes ? Vagy az idei év már mindezek halálának éve , és csak temetés lesz? Ott meg majd sorfalat áll a képviselő testület ?
  S ezt akarja még egy finanszírozhatatlan, soha meg nem térülő beruházással megfejelni 500 millió Ft hitellel és következő tíz évben évi 100 millió Ft többletkiadással ?
  Nos, ez az elmúlt tíz év teljességgel tévúton járó városi gazdaságpolitikájának folytatása!
  Önök nem különbek mint az elődeik, a város tragédiája az, hogy nem is mások !”
 • 65. natessek 2013. január 25. 10:29
  „Mindenesetre ez a blabla kommunikációs stratégiaként bejött a Fidesznek! Eddig 64 hozzászólás született! Már csak a lóvé ügyét kell intézni. (És tágra nyitni a magánzsebeket!!!)”
 • 64. Norbi56 2013. január 24. 23:30
  „"26 ezer új vendég,5. év 130 MFt plusz árbev. "! ez 5000 Ft/vendég ...Ki fizeti ezt meg?”
 • 63. timoboll2 2013. január 24. 21:59
  „130 MFt plusz árbevétel... Hofi meg a malacok...”
 • 62. macilacika17 2013. január 24. 18:56
  „Kedves kommentelők! Az NFŰ honlapjáról letölthető nyivános adat: A fejl. célja új bejárat és felújított központi épület, benne megújuló a termálmed., wellness és gyógyászati részleg, büfé; a tanmed. felúj. és lefedése; öltözők bőv; önkiszolgáló étterem; 50 m-es úszómed. felúj; 420 m2-es külső termálmed. építése; szabadtéri színpad és a park felúj; akment; kerékpártároló; spec. gépészet, megújuló (termál)energia felhaszn. Célcsop. érdeklődés, koroszt. szerint: nyár és hétvége (főleg hosszú hétvégéken) családok kisgyermekektől a középkorosztályig; baráti társaságok, közösségek (életmód-, katolikus és edzőtáborok); hétköznap és szezonon kívül nyugdíjasok (gyógyturisták); sportolók; lovasok; kerékpáros turisták (EuroVelo út áthalad Cs-on); egyéb okból (pl. erdészeti-vadászati oktatás, trapplövészet) Cs-ra érkezők; egyénileg és busszal (társas utazás). Lakóhely szerint belföldiek főleg a Régióból, ill Mo-ról, 100 km-es körzetből; külföldiek: D, NL, F, I, a jövőben: SRB, RO. Várható eredm.: 11 új mh., ~26 ezer új vendég, az 5. évre 130 MFt plusz árbev.
  Projekt megvalósításának tervezett kezdete: 2013-01-01
  Projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2014-06-30
  Projekt tényleges kezdete: Nincs adat
  Projekt tényleges befejezése: Nincs adat
  Maradt kérdése valakinek? Ha utána akartok nézni ennek az adatsornak, akövetkező képpen tehetitek: www.nfu.hu nyertes pályázatok Csongrád .... és keresés.... atalálatok között keressétek: Csongrád Városi Gyógy- és Strandfürdő fejlesztése
  Mellesleg van más nyertes pályázata az Önkormányzatnak is..... Kellemes tallózást!
  Kiváncsi vagyok a véleményekre, ha össze adtátok a számokat, de nem csak negatív érdekel, hanem az is mit lehetne ennyivel kezdeni, ha .... ha ezt tényleg a városnak szánták?”
 • 61. keletaru 2013. január 24. 17:33
  „klox .-) Egyeseknek ez a település maga a KÁNAÁN ....... Nyilván nem a te 7 éves múltadra gondolok . Hisz tudom volt olyan okos " orvos" ember a testületben aki azt javasolta nektek tartsatok szárazföldön VIZI labda edzést ! Nyilván a szomszédos fürdőkbe is a rossz térképek miatt nem találnak oda a vendégek vagy mert nincs arra vezető KÖVES út , gondolom ezért lehetnek veszteségesek és nem találnak oda a turisták ! Mai világban nyilván senki nem mond le a komfort érzetéről , viszont jelenleg ide nem szoborparkokra , sétáló plázásokra , szökőkútra van igény ! Hanem olyan helyekre ahol anyagi javakat lehet termelni , miután ITT aztán el lehetne költeni !! DE itt mindég a HA így HA úgyra építenek ........tudjuk alapok nélkül a ház is össze dől csak idő kérdése . Lásd Kiskunfélegyházán a sportcsarnokot , nem tudja fent tartani a település .Tudjuk sokszor próbáltak mer egyes vezetők az oda járó sportoló gyermekből profitot húzni !! Sok iskolával csak annyira telet ! Nekm úgy tünik a gomb megvan a kabát lényegtelen MEKKORA lesz . Értünk miattunk nekünk ....Üdv Lévai Attila”
 • 60. deszka 2013. január 24. 17:31
  „Ne legyenek kétségeink nekik nem számít!”
 • 59. Norbi56 2013. január 24. 11:29
  „Logikailag is egy 33 1/3 x 25 méteres sportmedence megépítése lenne a helyes sorrend, mert ellenkező esetben a jelenlegi tervek mellett, az átépítés alatt gyakorlatilag megszűnik a csongrádi Úszó- és vízilabda sport! Ha ez számít valamit a "döntéshozóknak"!?”
 • 58. klox 2013. január 24. 09:52
  „kedves keletaru :) Az aktuális pályázat sosem térül meg, ez teljesen nyilvánvaló, de a visszasajtolási kényszer(?EU jogszabály fordítási hiba?) miatt született a gondolat. Fejlesztés nélkül az "elsivatagosodás" a jövő, de nem mindegy hogyan...
  Ehhez képest az "olcsó" sportmedence MINDENKINEK helyet adna. A 90mFt önerő az eddig felhalmozott adósságállományhoz képest smafu és ebben a létesítményben még az itt vendégeskedő dédunokáink is használhatják. ;) Bárki bármikor úszhatna kedvére, még akkor is ha 2-3 sportegyesület tart edzést ugyanabban az időben. Csak szervezés kérdése. Olyan lehetőség lenne ez, amit bagóért fel lehetne építeni. Egy ilyen uszodába már sok vendéget meg lehetne hívni, válogatott csapatokat, külföldieket, akik a fenntartást megkönnyítenék (sosem lesz nyereséges). Lehetne nemzetközi tornákat, edzőtáborokat, versenyeket szervezni ami további bevételeket jelenthet a városnak. Szerintem ez a 90 ficcs sokkal többet ér mint a másik 500... 7 éve járok át naponta, mert ez egy CSALÁD és büszke vagyok rá ;) szép napot! KL”
 • 57. keletaru 2013. január 23. 19:15
  „klox + Kozák László :-) Itt többről van szó mint egy vízilabda csapat, vagy kettő medence . Ahogy polgármesterünk mondaná unokáink is elvannak itt adósítva , akkor most ezt a dédunokáknak csináljuk ! Mekkora mértékű az elvándorlás ? Mennyi gyermek születik ? Fizető képes kereslet ? De gondolom nem egy gazdasági iskolát végzett szakembernek kell ezt nekem el magyarázni ! Ennyi erővel építhetnénk "Agár"- futtató pályát is hisz az sincs itt a környékben SEHOL, és micsoda fejlődést hozna a település életébe . Ha egyből négyet csinálnának ! Durva példa DE itt erre is képesek lennének gombnyomkodóink értünk miattunk nekünk !? Csak meg legyen, aztán mi lesz mint látszik az előző sikeres pályázatok után is NEM számít !! Nem a te szakosztály munkádat szeretném ezzel kicsinyíteni , mert az nem KICSI . De itt egy süllyedő település működéséről van NAGYBAN szó . Te is SZENTESRŐL jársz ide ......Üdv Kuci = Lévai Attila”
 • 56. klox 2013. január 23. 12:15
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Köszönhetően a látvány-csapatsport támogatásnak (TAO) elviekben kb. 300mFt-os összköltséggel, (30%, azaz 90mFt-os önerővel) tudnánk egy 25m x 33m-es sátorral fedett (fűtött, világítással felszerelt) sportmedencét építeni. Ez méretei miatt mindkét irányban osztható lenne (keresztben 2 vízilabda pálya, vagy 1 pálya és 4-6 úszópálya, hosszában 10 úszópálya) mindenki örömére. Jelenleg a hiányzó 210mFt összeget keresgéljük, ami nem könnyű, de nem is esélytelen. Ha március végéig találunk egy céget (akárhol M-on), aki olyan méretű iparűzési adót fizet, amiből kijön ez az összeg, akkor akár 1-2 éven belül meg is valósulhat a projekt.
  Minden segítséget szívesen fogadunk.
  Üdv, Kozák László (Csongrád Városi Vízilabda SE)”
 • 55. Norbi56 2013. január 23. 08:11
  „47. Mozimasiniszta 2013.01.22. 10:02
  "a városnak csak előnyére válhat egy modern uszoda," írod ... tényleg ennyire nehéz megérteni, hogy mi történik? Itt szó sincs egy modern uszodáról, még csak környezetbarát fürdőről sem, éppen az ellenkezője zajlik, koncepció nélkül.
  Aki ír miért nem veszi a fáradtságot,hogy olvasson is, és megpróbálja azt megérteni, hogy elolvassa azt amihez hozzászól, vagy a többi kommentet.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebe: jöhet a baba!

A Back II Black csongrádi kötődésű énekese szerint évekkel ezelőtt még nem állt volna készen a családfő szerepére. Tovább olvasom