Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Egyre jobban csengő név: alföldi bor

Csongrád - Egy rangos szakmai díjnak is köszönhetően nő az érdeklődés az alföldi borok iránt. A mi vidékünkön tavaly a vártnál kevesebb ültetvényt vágtak ki a gazdák, és egyre többen kísérleteznek világhírű fajtákkal. Közben az az olasz ital, ami borra emlékeztet, nálunk továbbra is nagy tételben talál vásárlóra, míg Ausztriába például nem jut be.
2008 az alföldi borok éve lesz – jósolta az újság 2007 decemberében, amikor a Kunsági Borvidéken dolgozó Frittmann János lett az év borásza. Az elismerést a Magyar Borakadémia ítéli oda minden évben, ezt a szakma Kossuth-díjának nevezik, a kitüntetett az évszám megjelölésével később is viseli a címet.

Ez azért volt jelentős hír mifelénk, mert a kilencvenes évek borhamisítási ügyei nagyon lerontották az alföldi borok renoméját. A megbecsülést mostanra sikerült visszaszerezni. Bár a megkérdezettek általános véleménye az, hogy nem teljes a kép, ha a tavalyi évet csak ebből a szempontból nézzük, az szerintük is elmondható, hogy tényleg nagyobb figyelem jutott az alföldi boroknak. Ez köszönhető a díjnak – de annak is, hogy a könnyebb borok világszerte egyre keresettebbek.

Mindez a megye neves szőlőtermelő helyeit egybefoglaló csongrádi borvidéken például úgy csapódik le, hogy a kivágásra szánt központi keretet tavaly nem használták ki. Azaz a vártnál kevesebben akartak felhagyni a termesztéssel. Ungerbauer György, a csongrádi hegyközség elnöke úgy látja, hogy a nagyobb figyelem már régóta megillette volna az alföldi borokat.

Ungerbauer György csongrádi hegyközségi elnök szerint a borverseny az igazán objektív mérce. Fotó: Tésik Attila
Ungerbauer György csongrádi hegyközségi elnök szerint a borverseny az igazán objektív mérce. Fotó: Tésik Attila

– Az interneten elérhető a december hatodikai X. országos rozéborverseny végeredménye. Érdemes megnézni, hogyan szerepelt a csongrádi borvidék, mert ez mindig tárgyilagos mérce – mondja az elnök.
A netről az derül ki, hogy a Bokrosi Borászati Kft. mintája ezüst, Gulyás Ferencé bronz, Ungerbauer Györgyé ezüst, az ásotthalmi Somodi Borgazdasági Kft.-é pedig arany minősítést szerzett a versenyen.
A magyar termés negyven százaléka származik az Alföldről. Ehhez az arányhoz képest a hegyvidékiek még mindig szervezettebbek és sikeresebbek. – A minőségi munka, a fejlesztés és az újítás igénye nálunk is jellemző: egyre többen telepítenek világszerte ismert fajtákat, fehérrel kísérleteznek ott, ahol eddig csak vörössel foglalkoztak – mondja Ungerbauer.

Ez a napos oldal

Ugyanakkor többek szerint is köznevetség tárgya, hogy mire mentek el azok a 8 forintok, amelyeket a jövedéki pénzből egy igazi nemzeti bormarketing-stratégiára szánt a szakma. „Ilyen körülmények között inkább néhány ember konokságának és a jó szerencsének köszönhető, hogy egyre jobb borok készülnek Magyarországon" – mondta egy, névvel inkább nem nyilatkozó Csongrád megyei borász. Európai viszonylatban még mindig széthúzónak számítanak a magyar termelők, és – talán ezért – a kormány sem tesz meg mindent azért, hogy a szőlőből élők egzisztenciája ne kerüljön veszélybe. A bornak nevezett olasz áruról van szó, amely nagy tételben továbbra is bejut, és PET-palackokba, magyar borral följavítva elégíti ki azok igényeit, akiknek csak ilyen italra telik. – Ez egy elhibázott uniós rendelkezés miatt történik így – mondja Ungerbauer. – Az Unió elvileg az áruk szabad áramlásáról is szól, mégis talán nem politizálok azzal, ha tényszerűen megállapítom: Ausztriában meg tudják akadályozni azt, hogy olyan bor jusson be az országba, amely árt a hazai piacának.

Szőlőtermelő helyek a csongrádi borvidéken. DM-grafika
Szőlőtermelő helyek a csongrádi borvidéken.
DM-grafika

Csongrád, Mórahalom, Vásárhely: egy vidék

A borostérképeken a csongrádi borvidéket egy nagy pöttyel szokás jelölni, mert hivatalosan tizenhat település tartozik ide. Újabban három körzetre osztják a borvidéket, a csongrádi mellett pusztamérgesi és mórahalmi körzet létezik, ezeken a termőhelyeken egy-egy hegyközség működik. Tehát hivatalosan a csongrádi borvidéken terem a sóshalmi, a pusztamérgesi bor szőlője is. A kalauzok szerint a borvidék „változatos, szélsőséges klímája a kiskunsági borvidékéhez hasonló, de itt nagyobb a besugárzás éves mennyisége. Ez az ország egyik legmelegebb borvidéke".

Olvasóink írták

 • 10. dragboyz 2009. január 21. 17:23
  „Az a jó kis csongrádi bor.... Szerenádon de szép voltam tőle! :)”
 • 9. Kraftwerk 2009. január 08. 02:32
  „Végre,valamiben jók is vagyunk,nemcsak mindig a rosszat kell olvasnom!!!”
 • 8. izek 2009. január 07. 06:27
  „KUCI: Köszi nem kell. Még van nálam Veszprémben jó kis csongorádi pálinka. Az finom, idézem egy filmből: marja a belemet :) Inkább annak vinném hírét, nem a boroknak.”
 • 7. izek 2009. január 07. 06:21
  „TÖRÖK: RSS olvasót használok. Amikor beállítottam, ugye meg kell adni a csatorna pontos nevét. A Délmagyaron akkor is hiába akartam lekérdezni, a név helyett már a betöltendő cikkek elérési útvonalával stb. találkoztam a megnyitott kódban. Abból szedtem ki az RSS csatornát.
  De tény: én is csodálkozom néha, hogy visszadátumozva találok cikkeket Csongrádról. Nem épp´ modern újságírás. Mindegy, a lényeg, hogy megtalálom ezeket is...”
 • 6. Sziti 2009. január 06. 17:08
  „Az eddigiekből semmit nem értettem de az az én bajom.
  Majd megértem. Lassú vagyok.
  Örülök, hogy meg vannak elégedve, remélhetőleg ezután a szőlőtermelők is elégedettek lehetnek.”
 • 5. török 2009. január 06. 14:42
  „IZEK: Én rendszeresen azt látom itt a Délmagyar honlapon, hogy egy-egy cikkhez időnként hozzáírnak fél mondatot, és felteszik, mint vadi új cikket. Úgyhogy biztos az érdeklődés miatt van, ahogy mondtad. :)”
 • 4. keletaru 2009. január 06. 13:35
  „Valamit nem értek . Mintha más tollával dicsekednének , ez a termelő tudtommal bokrosi . Akkor miért írnak Csongrádról . Megint ez a képmutatás !

  Ui. : Reggelt IZEK ! Arra jutott a németországi hóból , két hét múlva megyek arra , ha gondolod viszekneked bokrosi borból :)”
 • 3. izek 2009. január 06. 12:30
  „Amikor én írtam, még 16 óra volt a megjelenés ideje. Biztos látták az érdeklődést :).”
 • 2. Zs 2009. január 06. 09:37
  „csak 59 perccel korábban sikerült... :)”
 • 1. izek 2009. január 06. 08:01
  „Kezdek újra kíváncsi lenni, vajh´ milyenek a borok. Közel két éve a "borutcában" volt szerencsém megkóstolni egyet, de nem a sikerével hagyott bennem mély nyomot. Kaphatók ezek a sikeres "nedűk" a csongrádi Borok Házában?
  más: megjelenés előtt 8 órával úgy néz ki sikeresen hozzászóltam a témához. Ez vagy a Délmagyart minősíti, vagy csak egyszerűen ezt így lehetett megoldani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád a 3., Szentes az 5. település

Csongrád - Kaposvár nyerte el az év települése címet. A Magyar Televízió Főtér című műsorának… Tovább olvasom