Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Egyszerre távoznak a csongrádi papok

Elbúcsúzott a csongrádiaktól és a fel-
győiektől Zsótér Antal kanonok, akit saját kérésére a püspök áthelyezett Mindszentre. A városban élők szeretnék, ha mégis visszatérne. A katolikus közösség azon is megdöbbent, hogy Csongrád régi papjai most egyszerre hagyják el szolgálati helyüket.
Mise után, a templomkertben búcsúzott a cserkészektől és híveitől Zsótér Antal plébános Fotó: Bálint Gyula György

Zsótér Antal kanonok, Ópusztaszer szülötte szelíd konoksággal, a szeretet hatalmában bízva erősítette hosszú időn át az elöregedő város megroggyant hitét. Felgyővel, a város közeli községgel is összeforrt sorsa. Ábel István polgármester az önkormányzat és a lakosság kérését tolmácsolva arra kérte a püspököt levélben, hogy ne helyezze át Zsótér atyát Mindszentre, mert személyében olyan egyházi vezetőt ismerhettek meg, aki önzetlenül a hívek és az egész település épülését szolgálja. Személyes találkozót kért a polgármester a püspöktől, ehelyett gyors válasz érkezett, melyben közölték: kérésének nem tudnak eleget tenni.

Egyrészt Gyulay Endre tiszteletben tartja Zsótér kérését, másrészt paphiány van, s a város két plébániáját, a hozzájuk tartozó Bokros és Felgyő „filiáit" egy plébános kormányozza ezentúl. Ábel István a püspökség udvarias és gyors válaszát, döntését nem tudja elfogadni. Csongrád polgármestere, Bedő Tamás is azt mondta az elköszönő plébánosnak, hogy a város Pro Urbe-díjas polgárát visszavárja. Molnár József expolgármester, aki négy éve a kitüntetést átadhatta, a belőle sugárzó szeretetet hangsúlyozta. Vekerdy Sándor nyugalmazott főorvos, a cserkészparancsnok is lehetségesnek tartja, hogy egészsége javulása mielőbb bekövetkezik, és visszatérhet Csongrádra, mivel a piroskavárosi paplakás üres lesz. Szerinte a püspök jóindulatúan intézkedett, nem kell Mindszentre költöznie.

A piroskavárosi hívek ugyancsak fájlalják, hogy Nagy Nándor plébános, aki négy éve lelkipásztoruk Csongrád külvárosában, Kanadába készül misszióba, az ottani magyarokhoz. Jó lenne, ha helyébe jöhetne a kanonok. Erről egyelőre szó sincs.

Zsótér Antalt a gondviselés nehéz terepre küldte 1986-ban. A város lebontatta a régi plébániát. A Nagyboldogasszony-templom épületét nem tudta elképzelései szerint renováltatni, de a régi telken fölépült végül az új és modern plébánia, Felgyőn összefogással sikerült új templomot építeni, berendezni. Az egyházi és a városi közösséget egyaránt építette, éltette és szolgálta.

Fáradhatatlannak tűnt, de az alattomos betegség egy rossz pillanatában arra kérte a megyés püspököt, helyezze el egy kisebb helyre. Gyulay Endre kérésére ezt az óhaját írásba is foglalta. Elhatározását senkivel nem beszélte meg. Mindezt a búcsúzáskor, a legutóbbi nagymisén nyilvánosan meggyónta. Mulasztásairól beszélt a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. Magára vállalt minden felelőséget.

Betegszabadságát, mondta, a püspök javaslatára Kisteleken, plébánián tölti. Értesüléseink szerint mégsem oda, gyógyintézetbe került.

Gyulay Endre püspök a felgyőiekhez írt levelét ezzel zárta: „Buzgó és lelkes, fiatal plébánost fognak kapni. Kérem, hogy munkáját támogassák és segítsék!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyes volt a természet

Amilyen rosszul indult, olyan jól végződött a négynapos Körös-toroki vigasság. A pénteki tragédia… Tovább olvasom