Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Együtt ünnepelt Csongrád

1956 minden magyar ünnepe – hangsúlyozta tegnap ünnepi beszédében Bedő Tamás Csongrádon. A város polgármestere elmondta, örülni kell annak, hogy az önkormányzatba bejutott pártok együtt ünnepelnek. A forradalom évfordulója alkalmából kiállítás nyílt 1956 dokumentumaiból a művelődési központban, és kopjafát avattak Csongrád-Bokroson.
Megkoszorúzták a városháza falán lévő emlékművet. Fotó: Bálint Gyula György
– Ötven év nem nagy idő, ha történelmi távlatokról beszélünk. A fotók, a filmfelvételek és elbeszélések alapján azok is maguk elé tudják képzelni, akik személyesen nem élték át a dicső napok eseményeit, a tüntetések hangulatát és a lövések dörejét, vagyis a világra szóló magyar forradalmat és szabadságharcot – mondta tegnap ünnepi beszédében Bedő Tamás. Csongrád polgármestere hangsúlyozta: a szabadságeszme nem szűnt meg, még ha a forradalmat le is verték. A géppuskák, lánctalpak és börtönök nem képesek teljesen elfojtani a szabadság iránti vágyat. Mint parázs izzott tovább, és később lángra kapott – 1989-ben, a köztársaság kikiáltásának napján végül kiteljesedhetett. Akik nem éltek 56-ban, azok is lássák, érezzék – hívta fel a figyelmet Bedő Tamás –, hogy ez minden magyar ünnepe. Lássák, hogy mai céljainkat is összefogással érhetjük el. Csongrád polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzatba bejutott pártok együtt ünnepelnek a városban.

A művelődési központban megrendezett városi ünnepségen a különböző versek és zenék mellett elhangzott Nagy Imre rádiószózata is. A központ kiállítótermében 1956 dokumentumaiból nyílt kiállítás, amelyet Botos József, a helyi forradalmi bizottság egykori tagja ajánlott az érdeklődők figyelmébe. „A zsarnokság elleni küzdelemben megmutatkozott, hogy képesek vagyunk éppúgy küzdeni, mint annak idején Nándorfehérvárnál a török ellen. A forradalomban a fiataloknak mindig megkülönböztetett szerepe van, mert úgy születik, mint a szerelem" – hangsúlyozta Botos József.

A városi ünnepség résztvevői megkoszorúzták a városháza falán lévő emléktáblát. Tegnap délután Csongrád-Bokroson kopjafát avattak 1956 emlékére. Itt elhelyezte az emlékezés virágait Vincze László országgyűlési képviselő is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Roma–cigány csongrádi tandem

Az alsóváros infrastrukturális fejlesztése áll az új csongrádi cigány kisebbségi önkormányzat… Tovább olvasom