Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Éjjel-nappal segítik, befogadják a rászorulókat

Csongrád - Sokan éltek azzal a lehetőséggel Csongrádon, hogy a fagyok elől ideiglenesen szociális intézményekbe költözhettek be. Az ellátásukban vállalkozók is segítenek, a dolgozók pedig szinte 24 órás szolgálatban állnak.
A Fő utcai és az Apponyi utcai intézményeket jelölték ki Csongrádon arra a célra, hogy átmenetileg beköltözhetnek oda a rászorulók. Ezzel a lehetőséggel 26 ember élt, mondta Szabóné Tóth Irén, a Szociális Ellátások Intézményének vezetője.

– Idős, egyedülálló személy, teljes család, lakcím nélküli ember és gyerekek is beköltöztek a hideg elől. Változatos okok miatt kényszerültek az otthonuk ideiglenes elhagyására. Vannak, akik a fűtést nem tudnák megoldani, másnak az élelmiszer hiánya okozza a problémát. Ha valakinek állatok maradtak a házánál, a munkatársaim naponta járnak azokat etetni és ellátni.
Otthon érzik magukat  a rászorulók befogadóiknál. A szerző felvétele
Otthon érzik magukat a rászorulók befogadóiknál. A szerző felvétele


A befogadottaknak az elhelyezésen túl napi többszöri étkezést biztosítunk, amihez a város lakosaitól és a vállalkozóktól is sok segítséget kapunk. Egyéb feladataink is vannak: azokat az időseket, akik most nem tudnak bejárni a klubjainkba, a dolgozóink naponta látogatják, és segítik őket a ház körüli teendőkben, vásárlásban.

Az intézményvezető elmondta, hogy az időjárástól függ, mikor bocsátják haza a befogadottakat. Egyelőre nagy hideg várható, fogynak az emberek tartalékai, így talán további segítségre várók is csatlakoznak a bent lakókhoz.

– Az Öregszőlők Ibolyás nevű részén, nehezen megközelíthető, komfort nélküli tanyában lakunk. Nagyon hálásak vagyunk a lehetőségért – mesélt a beköltözésükről Angyal Sándor és Péteri János. – Meg is hálálják a gondoskodást: havat lapátolnak, segítenek az idősek fürdetésében – fűzte hozzá Terdik Gyuláné, az Apponyi utcai idősek klubjának szakmai vezetője.

A tanyagondnokok feladatai is megsokszorozódtak, számolt be a vezetőjük, Bodnár Anna. A területükön közel 500 emberről gondoskodnak, közülük mintegy 140 teljesen magányosan élő idősről.

– Éjjel-nappal szolgálatban vagyunk, és megyünk, ha segítséget kérnek tőlünk. A munkatársak havat lapátolnak, fát, élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet visznek a rászorulóknak. Néhol 1–2 kilométeres bekötőút vezet a tanyákhoz, ezért ezekben a hetekben a fiatalabb, de kerékpárral közlekedő lakosoknál is elkél a segítség.

Úgy tudjuk, a Városellátó Intézmény is figyelemmel kíséri, hogy a tanyák megközelíthetők-e, és szükség esetén a rendőrséggel, valamint a polgárőrökkel is egyeztetnek arról, hogy melyik ingatlan lakott.

Olvasóink írták

  • 1. dmarica 2012. február 11. 15:27
    „Köszönet illeti azok munkáját, akik segítenek a rászorulókon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őr kellene a csongrádi gyámhivatalba

Bizottsági üléseken is elhangzott már: a gyámhivatalban őrre volna szükség a dolgozók biztonsága érdekében. Tovább olvasom