Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Eladná ingatlanait az önkormányzat, hogy fizetni tudjon

Csongrád - Jelentős fizetési kötelezettségei vannak a csongrádi önkormányzatnak, ezért úgy döntött: ingatlanai eladásából megpróbál a szükséges több mint 300 millió forintnak legalább egy részéhez hozzájutni.
A rendkívüli testületi ülésen a képviselők úgy határoztak: 11, kisebb-nagyobb értékű vagyontárgyat visznek nyílt árverésre, közel 90 millió forintot remélve. Ezek között a két legnagyobb értékre becsült épület a Csemegi utca 7. és a Fő utca 26. alatt található, mindkettőt 25 milliós áron szeretnék dobra verni. Előbbiben bérlakások vannak, utóbbiban korábban a fölhivatal, manapság egy üzlethelyiség talált otthonra.
Darabonként egymillióért garázsok várnak gazdára, de a bútorgyár mögötti három bányatavat is birtokba veheti, aki letesz az asztalra 3 milliót. Kőrösi Tibor polgármester hangsúlyozta: a befolyó összegeket fejlesztésre használják fel.

Egy Fő utcai ingatlant is eladásra kínál az önkormányzat.
Egy Fő utcai ingatlant is eladásra kínál az önkormányzat.

Az egyik eladásra szánt ingatlan, a Körös-toroki Fortuna Motel körül kisebb vita alakult ki az ülésen. Az épületet 2011 óta kezeli a Kommunális Kft., a cég azonban most visszaadná a városnak. Murányi László képviselő szerint az önkormányzat és a cég is hibás abban, hogy az ingatlan tönkrement. – Minőségi szállót szerettünk volna kialakítani benne. Annak idején a kft.-nek is voltak a fejlesztéssel kapcsolatos vállalásai, amelyek nem teljesültek. Most nekünk kell valamit kezdeni vele – fogalmazott Nagypál Sándor. A motel értékét jelenleg 10 millióra taksálják, ha a város tulajdonában maradna, az állagmegóvásra ennek mintegy felét kellene költeni.

Olvasóink írták

 • 8. keletaru 2012. június 14. 20:27
  „Nem az előző hibáikról van szóóóóó , a HERDÁLÁSRÓL ! Amit mint látszik ínmar hossszúúúúú évek óta elszámoltatás nélkül tesznek egyesek a székhez ragadva , persze ha máshol ragadna a szék hozzájuk akkor lenne a társadalomnak egy kis igazság érzete ! DE AMÍG ÍGY lehet GOMBOT nyomogatni addig itt NEM lesz rend !Értünk miattunk nekünk ....ja meg még FEL is esküdnek , de mire is ??? Gyereknek óvodában nagyobb a felelősség érzete mint itt a bagázsnak! Nekem így tűnik ! Mint látjuk igaz a közmondás megint "AKI KORPA KÖZÉ KEVEREDIK MEGESZIK A DISZNÓK " . Üdv Kuci”
 • 7. nádtető 2012. június 13. 23:19
  „Kedves cikk író.Ismét vétettek egy nagy hibát.Az eladásra kijelölt ingatlanok feltüntetett értéke induló ár,hiszen licitálhatnak rá.Tudom,hogy lesz olyan amelyik nem érdekel senkit,de lesz olyan ahol többlet bevételt fognak realizálni.Az eladási kényszer senkinek sem jó,így városnak sem,főleg ilyen túlkínálat mellet.De most mit lehet tenni?Pénzt kell teremteni,mert ha volna akkor nem eladnának,hanem vennének. Aki még nem volt ilyen helyzetben nem tudhatja,hogy milyen nehéz egy ilyen döntést meghozni.Hiába mutogatunk az elkövetett előző hibákra,abból már nem lesz pénz,csak tanulni lehet belőle.Az igazi gondot ott látom,hogy a mostani helyzet sajnos nem az utolsó.”
 • 6. Norbi56 2012. június 13. 19:46
  „"Lehet választani" ...sőt kell, mert a gazdálkodás folyamatos döntéshozatal, ha tetszik választás a különböző lehetőségek között Azt is elismerem, hogy vannak kényszer helyzetek is. Csak hogy a történelem nem holnap kezdődik. Ez az önkormányzat, csak amióta én ismerem a történetet immár lassan tíz éve, folyamatosan elhalasztott döntéseket és ugyanazok a képviselők döntöttek rosszul. Bizony, van úgy hogy be kell zárni iskolát, van úgy, hogy díjat, vagy adót kell emelni, van úgy hogy ésszerű és szükséges beruházásokba kell kezdeni vagy éppen nem kezdeni, ha még oly kecsegtető is pályázaton nyerhető pénz.(ifjúsági ház, mozi, stb). S mindig figyelni a környező gazdaságra és a gazdasági és demográfiai jelekre. Nos csak ez nem történik meg ...mondom immár tíz éve. A mostani értékesítés lehet kényszerűség de rossz döntés, rosszkor, és feltehetőleg nem is fog realizálódni a várt bevételnek a töredéke sem. éppen a demográfiai, gazdasági okok miatt, azért mert belátható időn belül nem fog Csongrádon növekedni az ingatlanok értéke.Tele van a város üres és eladó, eladhatatlan lakásokkal, üres és eladó/kiadó el és kiadhatatlan üzlethelyiségekkel, csökken a lakosság és a személygépkocsik száma . Épül le a város! S amikor bessz van akkor akkor a gazdaság nagy szereplőinek állam , önkormányzat nem eladni, hanem vásárolni kell, hiszen ilyenkor lehetne a város jövőbeni vagyonát növelni és erősíteni a gazdaságát a többi gazdasági folyamatokkal együtt! Tehát lehet és kell is választani , persze mindenkinek értékrendje szerint!”
 • 5. Roy 2012. június 13. 17:23
  „Nem azért adnak el valamit, mert olcsó vagy drága, hanem azért mert pénz kell. Ez itt a lényeg.. Miért kell pénz? Vagy milyen ára lenne ha máshol kellene bevételhez jutni. Pl. szociális támogatások befagyasztása. Magasabb közüzemi díjak.... magasabb kommunális adók... Esetleg iskolabezárás.... Létszámleépítés az városi állami szférákban... Lehet választani... Esetleg vegyenek fel hitelt jó kis svájci frankba?!... Lehet választani”
 • 4. keletaru 2012. június 13. 16:35
  „Loooooogikus most kell ingatlan eladni mikor nincs vevő ! Vagy épp van s most tudd bagóóóóért. Hát persze a fő okosok most is bent ülnek a gombnyomkodók , persze most is értünk nyomják csak a GOMBOT tudjuk látjuk fellelős-éggel . JÓZAN PARASZT ÉSZ , ismerős !!! Akik kellően átgondolva nyomták e remek beruházásokra a gombot NA azoknak kellene most ezt ki gubázni zsebből , nem itt osztani az és.... .Mellesleg az előző ciklus is nagy volt eme játékban , eladni FELÉLNI és kész . Látjuk a HÍRES EL SZÁMOLTATÁST ! Üdv Kuci”
 • 3. daffy 2012. június 13. 13:02
  „Adjuk el az önkormányzat épületét.Na meg miért kell fényűző módon kivilágítani az épületek homlokzatait.A budapesti
  dísz és közvilágítási kft megoldotta,hogy éjfélkor lekapcsolják a díszvilágításokat.Itt is lehetne ilyen megoldást választani,és több százezer forintokat meg lehetne sporólni.”
 • 2. tromi 2012. június 13. 11:03
  „Egy kicsit túlzás gazdaságpolitikának nevezni, az ötletszerűen vágjunk bele ebbe abba átgondolás nélküli pénzügyhöz nem értő számolni nem tudó üssük el valamivel ezt a négy évet fejetlenséget. 3 kakas veszekszik a szemétdombon..”
 • 1. Norbi56 2012. június 13. 10:36
  „Nem csak az a baj, hogy a bevételből folyó kiadásokat , korábbi adósságokat és működést finanszíroznak (az állítások ellenére), hanem, hogy az önkormányzat tovább hígítja az amúgy is túlhígult túlkínálattól szenvedő ingatlanpiacot. Ilyenkor az államnak és az önkormányzatnak vásárolni kell! Mert amit megpróbál a túlélés érdekében eladni az kótyavetyélés. Kárt okoz a közösségnek és kárt okoz egyenként minden polgárának. Kár keletkezik a négyzeten!
  Amit tesznek az a közösségi vagyon hűtlen kezelése! Közvetlen és közvetett károkozás! Rövidlátó város és gazdaságpolitika!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízkorlátozás csőtörés miatt

Csőtörés miatt Csongrád Alsóváros egész területén június 12-én reggel 8 órától várhatóan június 13-án este 20 óráig vízkorlátozás lesz. Tovább olvasom