Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Eladnák a csongrádi szemetescéget

Csongrád - Áruba bocsátja hulladékkezeléssel foglalkozó cégét a csongrádi önkormányzat. A víz és kommunális kft. 36 százalékos üzletrészét 220 millióért adnák tovább.
Aranytojást tojó tyúknak gondolták Csongrádon a hulladékgazdálkodást. A Tisza-parti városban azonban nem jól sült el a szemétszállítás és -kezelés újraszervezése. Sokkal kevesebb ügyfél szerződött szemétszállításra, mint amennyivel számoltak, ráadásul a szerződők többsége nem 110 literes, hanem csak 70 literes kuka ürítéséért fizet. Mindezek és az egyre emelkedő szállítási költségek miatt a cég ennél a tevékenységnél 130 milliós veszteséget halmozott föl. A kft. tavaly még távfűtéssel, ivó- és szennyvízszolgáltatással, fürdőüzemeltetéssel és kéménysepréssel is foglalkozott, de ezeket az – összességében jobban jövedelmező – feladatokat átvitték egy új önkormányzati társaságba, a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft.-be.

– A leváló, pusztán hulladékgazdálkodással foglalkozó cégünket felértékeltettük, és a szakemberek 250–300 millióra becsülték. A felkínált üzletrészért legalább 220 milliót kérünk – mondta lapunknak Bedő Tamás polgármester, aki szerint érdemes ekkora árral tesztelni a piacot. A vételárat annak a rövid lejáratú hitelnek a fedezetéül használnák fel, amit a 130 milliós tőkepótlás érdekében vettek föl.

Némi pikantériát ad a történetnek az a döntés, amit egyelőre nem hozott meg a közbeszerzési döntőbizottság. A grémiumhoz azért fordult a víz és kommunális kft., mert kizárták abból a tenderből, ahol a szentesi szemét kezelésére lehetett pályázni – a berki lerakót ugyanis bezárták, a hulladékot máshová kell szállítani év eleje óta. Ha a csongrádi cég számára kedvező döntés születik, évi 34 millióval növelheti bevételét. A szentesi szemétügy megoldása lehetne, hogy a Kurca-parti település valamelyik cégén keresztül részesedést szerezne a csongrádi társaságban: befolyása is lenne az üzemeltetésre, illetve Szentes milliói sem vadidegen zsebbe vándorolnának. Szirbik Imre polgármester azt mondta, semmi sem zárható ki.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. bekoantal 2010. február 22. 22:48
  „"...ráadásul a szerződők többsége nem 110 literes, hanem csak 70 literes kuka ürítéséért fizet."

  Gondolom, volt előzetes költség-kalkuláció.
  - A családi házak kérhették a 70 literes szerződést, hiszen említve volt a szintjelölő matrica, a lehetséges következményeivel.
  - Társasházaknál előre kalkulálható a költség. (ld. alább)
  - A földhivatalban rendelkezésre állnak adatok.

  Egy kis matematika
  Egy példa:
  Egy 14 lakásos társasház pl. 4 db 110 literes kukával rendelkezik, heti kétszeri ürítéssel. Évtizedek! óta ez az elszállított mennyiség, ismert adat.
  Egy héten a társasháztól 2*4*110 liter = 880 liter szemetet visznek el.
  Az egy lakásra, egy hétre jutó fajlagos "szemétmennyiség": 880 liter / 14 = 63 liter.
  Azaz 63 liter/lakás/hét!
  Másik példa:
  9 lakás, 2 kuka, heti kettő szállítás.
  Egy lakásra jutó fajlagos szemét: 2*2*110 liter / 9 = 49 liter/lakás/hét
  Miért fizetnének 110 litert?
  És ezt miért nem lehetett kalkulálni?”
 • 24. keletaru 2010. február 19. 17:25
  „nemecsek: Mi abban az európai szintű , hogy külön gyűjtjük a hulladékot ??? Európánál már drágábbak vagyunk ezt nem mondta senki !!! Már lassan minden téren, energia hordozók már meg is előzik a nyugati árakat ! Vagy ez a nagy gazdasági verseny részére ????? Azok az emberek akinek a pénzéből támogatásából épülnek itt dolgok ! Szerintem ha meg látnák mire megy el hogyan , egy figyinget sem adóznának az unióban ! Annak idején melyik miniszter engedte volna hazánk belügyébe külföldi bankok szóljanak bele ??!! Látjuk itt is minden rendben van felelős nincs . Csak mi, hisz miattunk építették ! Ugyan már tényleg ennyire együ....ek vagyunk , vagy látszunk ? Üdv Kuci”
 • 23. nemecsek 2010. február 19. 08:18
  „Európai színvonalú szemétkezelés, európai szintű árakkal. Volt aki komolyan gondolta, hogy ezt megússzuk olcsó pénzért? Majd a magántőke nyereségessé teszi, meglépi azt (sajnos ez az áremelés) amit a tesze - tosza képviselőink nem mertek (mert nem választanak meg újra, gondolják) megtenni.”
 • 22. keletaru 2010. február 18. 19:52
  „Ez is előre le játszott ! Kicsi BKV-s dolog ! Ki volt a vezető szélfújta információm szerint polgármester helyettes csemete , éééérdekes :( Most meg veszteséges ...enő az első vel ....gondolkozzunk már !!! Vagy ne kiálltsunk , mert jog államban élünk ahol nincs igazság szolgáltatás ....!!! Gyáva népnek , hazug vezetőpje 4Vagy miképp írták a balcsinál !! Érdemeljük sorsunk !! Üdv Kuci Persze jó képességűek közöttünk járnak fej emelve ....míg tart mentelmi joguk !!! S utána ?????”
 • 21. valakiiii 2010. február 18. 19:35
  „de csongrád tv-re van pénz... az kinek kell. igénytelen, és sokba kerül.. inkább adják oda az idős vagy beteg embereknek. marhaság. ki nézi azt a tv-t? senki. milliók- sok-sok millió”
 • 20. keletaru 2010. február 18. 19:30
  „Bármit írunk , bár hogyan a felelősök büntetlenül meg ússzák ,felelösséggre vonás nélkül amit mi fizetünk ! JOBBIK is csak sógor koma jóbarát elven működik , meg lehet cáfolni !!! Pimpa .... ! Listások meg lesznek jövőre is csak más színben , sajna ez van ! Értünk :( Amit lehetett el adtak nincs tovább ......... felelősök sincsenek ennyi ! Talepülés vagyona el fogyott s mi vagyunk a hibásak , hisz mi választottuk e jó képességűeket ! Mégha nem is szavaztunk rájuk , de kire lehet itt normális nem indul ! Üdv Kuci”
 • 19. valakiiii 2010. február 18. 19:29
  „ha veszteséges, akkor gondolom az új tulajdonos nyereségessé tesz.. tehát az egekig fogják a díjakat emelni. logikus..”
 • 18. csucsu2 2010. február 18. 13:15
  „Ugye nem a testülethez közeli vásárló fog nyerni?
  Itt már annyi dolog tönkre ment, ill, kerül tönkretételre, hogy már statisztikailag sem igazolható, hogy az aktuális vezető hülye lenne.
  De hát itt csak a névtelenségbe burkolózva dumál néhány ember, akiket le lehet...”
 • 17. stevestrong 2010. február 18. 11:16
  „Ebben az egészben az a szégyen megint, hogy 2009 nyarán már lehetett hallani, hogy el fog adósodni a szemétszállítás, és meg fogják hirdetni ( csak akkor még novemberi dátum volt....), kíváncsi leszek, hogy mely konzorcium lesz a nyertes....”
 • 16. timoboll2 2010. február 18. 09:56
  „Egyébként jó lenne, ha CSongrád Rádióban több Drábikhoz hasonló mondanivalójú nem-main-stream médiaterméket is leadnának. CSak megjegyzésként, remélem olvasni fogja illetékes, aki ezügyben tehet.”
 • 15. timoboll2 2010. február 18. 09:55
  „A pénzkapitalizmusnak pontosan ez az egyik lényege, a nemzetállamok elvi megszűntetése, a nemzeti kultúra leamortizálása, az identitástudat gyengítése illetve az országok eladósításán túli profitkiszívás mellett a termelő, értékteremtő munka teljes hiánya. A pénzt nem a gazdaságban fektetik, hanem attól elszakadva egy virtuális videójátékban mozgatják a bábukat, amelyek a gazdaság szereplőit testesítendők meg.

  Molnár Csabi, aki úgy egyébként kancelláriaminiszter vagy mi a szösz, merthogy ennek a globalitás helytartótanácsának még olyanja is van, egy évben egyszer megszólalt, de nagy kár volt. Megpróbálta a fidesz nyakába varrni az elmúlt 8 évet, és azt hogy a 2002-es GDP-arányos 53%-os államháztartási hiányról 79,5%-ra ugrott a ráta.
  S ez csak annyi, amit bevallanak, meg amit az EU cinkos módon eltitkol velük.

  Ilyen emberekkel nem lehet kezdeni semmit. Az országot újjá kell építeni, mégpedig visszanyúlva a gyökerekhez.

  Ehhez pedig ha van alkalmatlan párt, az pontosan a JOBBIK. GYűlöletből, ökölrázásból nem lesz semmi. Mert csak szavak vannak. Tettek nincsenek és nem is lesznek. És ezalól már egyik se kivétel.”
 • 14. triniti 2010. február 18. 07:25
  „Kedves balottelli, veled ellentétben én utána néztem mi ez amit te bemásolgatsz minden hová...
  Sőt ennek a szemét dolognak is utána néztem. A képviselő testület dönti el hogy mennyi legyen a szem száll díj, ami ugye tanulatlan, és érdektelen embereknek nem jelent semmit, csak szereplést a tv-ben, valamint kampányt. Valóban lehetne jó bevételű sikeres cég, csak annak gazdasági részeiről szakembereknek kellene dönteni, nem pedig képviselőknek. Ez igaz egész Mo-ra, a jogalkotókra, és a vzetőkre is. Csongrád Magyarország jövőjének a modellje. Állami költségvetésből finanszírozott munkahelyek (eü,rendőr,tűzoltó,katona,tanár, stb), a többi minimálbérű jövedelem és semmi, de semmi gazdaság, ipar. Mutassa már meg bármelyik választott képviselő, hogy a járda foltozáson kívül csináltak-e valamit? Kapcsolataikat bevetették-e azért, hogy az iparipark benépesedjen, hogy a város közepén a fürdő, a tbv telep ne szégyenfolt legyen. Vajon nem-e ők akadályozták meg a fejlődést?
  Idegen forgalomra építünk, és 1 millió volt a bevétel belőle...szánalmas...”
 • 13. keletaru 2010. február 18. 07:22
  „timoboll2 : Szerintem oly mértékben hitellel terhelt a "település" azt egy hamar nem lehet rendbe rakni . Főleg úgy nincs adó bevétele a településnek ! De nem baj van még uniós pályázat .....önrésszel , bizottságok meg jó ésszel . Hű tükre vagyunk az országnak , ott is mindent el adtak , most meg csodálkoznak nincs semmi , meg a pénz sincs meg ! De a jutalmakra, kiemelt nyugdíjakra arra marad !!!

  mamus : Tud valami józan paraszt ésszel rendelkezőt ? Mert az iskolázottak látjuk mit csinálnak, csorda elvet követik . Választók már nem érdeklik , a párt fegyelem annál inkább!! Üdv Kuci”
 • 12. timoboll2 2010. február 17. 23:32
  „ami a legjobban illik Csongrádra talán:

  "Bizottság - emberek csoportja, akik egyenként semmit sem tudnak tenni, de együtt el tudják dönteni, hogy lehetetlen bármit is tenni."

  Fred Allen”
 • 11. mamus 2010. február 17. 20:52
  „hát én nagyon remélem, hogy a következő polgármester rendet tesz.”
 • 10. timoboll2 2010. február 17. 18:55
  „most gondolkozom azon, hogy meg kellene szervezni egy civil városvezetést. Az elnöki széket elfoglalom.:D A többiről tárgyalhatunk. A munka természetesen fizetés nélkül menne.

  Tegyünk rendet ebben a vároban.”
 • 9. timoboll2 2010. február 17. 18:53
  „keletaru!

  Ez már nem rejtő, hanem Örkény világa, a megvalósult abszurditásoké!”
 • 8. keletaru 2010. február 17. 18:04
  „Vajon kinek kell ???? Mert valakinek biztos ! Bent úgy látszik csak iskolát végzet emberek vannak, mert a tudás valahogy nem jön elő, vagy nem látni....tanácsadók azok vannak !! Szintén vállalják felelősséggel munkájukra.
  " A vételárat annak a rövid lejáratú hitelnek a fedezetéül használnák fel " Na ez szép .....persze mind ezt értünk " büntetlenül " . Értünk . Pedig ha emlékszünk mily ékesen dicsérték egymást az elején , ki milyen frankón dolgozott . Röhej s még mernek az utcán közöttünk járni kelni " nevetgélni " ...
  Nincs mit tenni listások ........mi , ez egy igazi "bagázs" Rejtő Jenő nem tudna ily művet írni, arról ami itt megtörtént/-ik . Üdv Kuci”
 • 7. azénéletem 2010. február 17. 15:55
  „Osztom szemlélődő véleményét. Végre valaki vigyen már otthonról pénzt, ha kárt okozott a köz-nek!
  Mindenki tandíját velünk fizettetik. Nincs miből kérem szépen - elfogyott!!”
 • 6. surjana 2010. február 17. 15:11
  „Amikor elolvastam a cikket, akkor nekem is ez jutott eszembe, mint "szemlelodo"-nek. Kisvárosunkban minden befuccsol. Még a szemétből sem tudnak profitálni. Ennyire alkalmatlan emberek vannak a cégek élén? Vagy nem tanultak annak idején gazdaságtant? Elolvashatnák Marx: Tőke c. művét! Holtig tanul az ember!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újranyitnák a csongrádi Erzsébetet

Nyárra újra kinyitná a 2008-ban bezárt Erzsébet Szállót a csongrádi önkormányzat – a városvezetés szerint főszezonban kevés a szálláshely. Tovább olvasom