Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elégedettek a háziorvosokkal

Elégedettek az egészségügyi ellátás frontvonalában dolgozó háziorvosokkal a csongrádiak – derült ki a közelmúltban rendezett fórumon. Igaz, mint kiderült, érdemes lenne javítani a rendelők fölszereltségét, ám ehhez most nem tud jelentősebb segítséget nyújtani az önkormányzat.
Akik eljöttek az egészségügy helyzetéről rendezett fórumra, az iránt is érdeklődtek, vajon jobb körülmények közé közé kerültek-e a háziorvosok azzal, hogy lehetővé vált a praxis privatizációja. Dr. Pénzes János – aki éveket töltött Bokroson is – az elsők között vállalkozott az önállósodásra 1993-ban. Úgy gondolta, az egészségpénztártól kapott összeget önállóan tudja majd felhasználni, beosztani a praxisban felmerülő igények szerint.

Ám az apanázst mintegy harminc százalékkal csökkentették hamarosan, amiből az következett, hogy a megfelelő működéshez egyéb források után kellett nézni. Ez persze a pihenőidő rovására ment. Mégsem bánta meg utólag az 1993-as lépést, mert ez is hozzájárult ahhoz, hogy ma már a saját lakásához tartozó, világos rendelőben fogadhatja a pácienseit, mely az EU-s szabványoknak is megfelel. Az asszisztencia és az orvos külön helyiségben dolgozik, a beteggel négyszemközt beszélhet.

A piroskavárosi új társas orvosi rendelő, mely az orvosok közös befektetése, ugyancsak gyarapította a családorvoslás tárgyi feltételeit, s ezt jó néven vették a város peremén élők. Dr. Somogyi Árpád – aki nemcsak alpolgármestere a városnak, hanem háziorvosa is – a szervezésben teljes mellszélességgel részt vett.

A felgyői háziorvos, dr. Zombori Ilona azt mondta, a falusi szolgálatnak az az előnye, hogy nincs nagy tumultus a rendelőkben, vagyis több idő jut egy-egy páciensre. A hátrány: a nagy tanyavilág. A tanyai embert fogadni kell, ha a rendelési idő után érkezik is.

Dr. Bari Eszter elmondta: a gyermekorvosi szolgálat létjogosultságát ugyan megkérdőjelezték már, de bizonyítékok vannak rá, hogy ahol csak lehet, ott ezt célszerű kialakítani. Több kistelepülés alkalmazhat egy gyermekorvost, erre is van már példa. Dr. Gulyás Katalin nem érti: miért nincs egészségtan-oktatás az iskolákban. Azt kellene tudatosítani: az egészség érték, az orvosé is. Dr. Tóth Emília úgy gondolja, a háziorvos legyen kiegyensúlyozott, figyeljen a betegére. Mert fontos a szép rendelő, a sok eszköz, de a beteg akkor elégedett orvosával, ha azt érzi, segíteni akar bajain. Szállóige volt orvosi körökben egykoron „legjobb gyógyszer maga az orvos"!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új irodaépület a Masterfoodsnál

Új épületet adtak át a Masterfoods bokrosi telephelyén. Az iroda 860 millió forintból épült és… Tovább olvasom