Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Élen a csongrádi szakiskolai képzés

A szakképzésben Csongrád ma élvonalban van. A Bökény városrészben épült Sághy Mihály Szakképző és Szakközépiskola, mely az elmúlt hetekben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, rugalmasan tudott mindig alkalmazkodni a változó igényekhez, s időben felkészült új szakmák befogadására.
– Az évforduló jó alkalom a számvetésre. Mi az, ami a 30 évből továbbvihető és min kell sürgősen változtatni – mondta
Vincze János, az intézmény igazgatója. Majd így folytatta: nekünk továbbra is szolgáltatni kell, vagyis állandóan alkalmazkodni a munkaerő-piaci igényekhez, mert különben végzett tanulóink nem tudnak mit kezdeni tanult szakmájukkal.

Kezdetben a faipar volt a főipar, bútorgyári központ is volt Csongrád. Ma sokkal kevesebb asztalosra van szükség. Most az új feladat: klímaszerelőket képeznek az iskolában, egyre többen jelentkeznek erre a szakmára, mert helyben is találnak maguknak munkát. Bár a Fűtőber (vagy ahogy a nép hívta: vasgyár) megszűnt, a helyébe hat-hét olyan vállalkozás lépett, amely klímával és légtechnikával foglalkozik. A sághys tanulók gyakorlati foglalkozása megoldott, a cégeknél van ugyanis tanműhely. Ez nagyon jó, mert a vállalkozások arra képzik őket, amire nekik szükségük van. A lakatosoknál, a forgácsolóknál is meg akarja valósítani az iskola a termelés közeli gyakorlati képzést.

Az igazgató fontosnak tartja, hogy a termelőhelyekkel már a beiskolázástól kezdve együttműködjön. – A tanuló hozza magával a befogadó nyilatkozatot felvételkor. Ez egyfajta ösztönzés, jó, ha tudja, hogy melyik cég számít rá.

Új szakma a gyorséttermi eladó, ami iránt nagy érdeklődés mutatkozik. A képzés egyéves. Persze a diákok más jellegű étteremben is megállják a helyüket, ha úgy hozza a helyzet. Az intézményben indítottak reklám és logisztikai ügyintéző képzést is, amire érettségivel lehet jelentkezni.

A hiányszakmákkal kapcsolatban Vincze János elmondta: elsősorban gépésztechnikusra lenne szükség. Jelentkező hiányában azonban nem tudják oktatni. „Ennek egyik oka, hogy a diákok többsége a középiskolát elvégezve továbbtanul egyetemen vagy főiskolán, s elfordul a szakmai képzéstől."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álarcos rablót fogtak Csongrádon

Huszonkét éves férfit tartóztatott le a Csongrádi Rendőrkapitányság. A gyanúsított elismerte: ő volt… Tovább olvasom