Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Élettel telt meg a bor utcája

Csongrád - XV. alkalommal kerül megrendezésre a Borfesztivál és Kenyérünnep Csongrádon. A csütörtöki szakmai napot követően pénteken 18 órakor lovas fogatokon indultak a borrendek tagjai, a város vezetői és az Alföld Néptánc Együttes éneklő táncosai a „bor utca" felé.
A felvonulás után Gyovai Gáspár alpolgármester nyitotta meg a jubileumi borünnepet a nagyközönség számára. Beszédében elmondta, hogy nagyon fontos az ezeréves helyi borkultúra felélesztése és fejlesztése, a helyi még működő gazdaságok segítése, hiszen az elmúlt időszak szőlőtermesztés számára nem kedvező időjárása - kemény fagyok az év elején, rekkenő hőség, és kevés csapadék -, nagyon megviselte térségünk gazdaságát. Dr. Pap Gabriella alpolgármester asszony üdvözölte a város lengyel vendégeit, és kiemelte a testvérvárosi kapcsolatok fontosságát.

Élettel telt meg a bor utcája Csongrádon - GALÉRIA

Ezt követően Gulyás Ferenc borász, a Szent Vince Borlovagrend elnöke beszélt a bor helyi kultúrájáról, a termelés és fogyasztás hagyományairól, és elmondta, hogy tisztes megélhetést nyújthat egy borgazdaság felépítése és átgondolt működtetése egy család számára. „ A szőlősgazdáknak kicsit kémikusnak, biológusnak és közgazdásznak is kell lenniük, és nagyon kell szeretni a szőlőt ahhoz, hogy a mai körülmények között talpon tudjanak maradni "- mondta Gulyás Ferenc.

Bevezetője után újabb borlovag avatására került sor Bodor Martin ifjú borász személyében a lovagrend tagjai és a népes közönség előtt a színpadon. Az avató talár felöltése után a hagyományoknak megfelelően kérdésekre kellet válaszolnia, majd bekötött szemmel kellett felismernie a térség zászlós borát, mely feladatoknak hibátlanul eleget tett. Eskütétele után egyenként koccintott az ifjú „hírvivő" rendjének minden tagjával.

Élettel telt meg a bor utcája Csongrádon - GALÉRIA

A borutcát időközben benépesítette az érdeklődők hada. Idén 7 borász és borászat kínálja kóstolásra a nemes nedűket a borértő vagy borkedvelő közönségnek. Mindenfelé árusok színes portékákkal, jókedv, nevetés és összecsengő poharak zaja volt látható és hallható. A gyermekfoglalkoztató és arcfestés is nagyon népszerű volt a csemeték körében. Hatalmas nyalókákon csillant meg a lámpafény és kürtőskalács illata szállt a bort kínáló kisházak között.

Sipeki József mezőkövesdi matyó árus standja tele van a kézművesek ügyességét és tudását dicsérő termékekkel. „5-6 év óta járok már a csongrádi borfesztiválokra, és nagyon szeretek itt lenni. Amellett, hogy jó a forgalom, csodaszép zöld a város, az emberek is nagyon kedvesek. Látszik, hogy az itteniek törődnek a környezetük ápolásával is. Itt olyan nyugodtnak és könnyednek tűnik az élet, bár jól tudom, hogy sehol sem fenékig tejfel. Már 16 éve járom az ország rendezvényeit, de ha ide jövök, az engem mindig megnyugtat. Feltöltődöm az ittlétem alatt."- mesélte József.

Élettel telt meg a bor utcája Csongrádon - GALÉRIA

A színpadon izraeli tánccsoport adott elő pergő ritmusokkal kísért táncprodukciót, mely zajos sikert aratott. Az est további részében lampionos felvonulás volt az Alföld Néptánc Együttessel a polgármesteri hivataltól a bor utcáig, majd a színpadon csillogtatták meg tehetségüket a felvonuló táncosok a Sófalvy zenekar kíséretével.

Szombaton 16 órától lesznek programok a borutcában.

17.00 Térzene s Csongrádi Fúvószenekar előadásában
18.30 Vivat Bacchus énekegyüttes műsora
19.30 Külföldi vendég csoport műsora
21.00 BEBE & CHANGE koncert
23.00 Chevrolet Band

Olvasóink írták

 • 3. Jozseff 2012. augusztus 18. 21:19
  „Szerintem élvezhetetlen az egész rendezvény a szűk utca a rengeteg ember mindenki csak lökdösődik.
  Miért nem lehet ezt megrendezni a nagy játszó téren vagy esetleg az önkormányzat előtt?”
 • 2. keletaru 2012. augusztus 18. 14:59
  „pirosmanci !

  Legalább az még van itt ! Városkép kft intézte lehet , hű -/ek legyünk a FALU jelzőhöz ! Üdv Kuci”
 • 1. pirosmanci 2012. augusztus 18. 12:45
  „A lócitrom viszont maradt. (Reggelre már szépen ki is lapították az autók. Szép látvány, különösen a hivatal és a templom közti adag okoz az arra járóknak esztétikai élvezetet. Igaz, egy boltot bezáratni a hatósággal sokkal könnyebb, mint eltakarítani a szart.)
  (Az 1970-es évek végén a Balkánon(!) /Bulgária/ minden ló fenekén ott csüngött a citromgyűjtő tarisznya. De hát ez rég volt, a Balkánon volt. Azóta bementünk Európába, bár az is igaz, hogy mostanában félázsiaikként mintha megint kelet felé sodródnánk akaratlanul. Csak nehogy visszataláljunk az Etelközbe, esetleg az Ural túlsó oldalára!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sohlya Gyula emléktáblája

Szombaton 17 órakor a Sohlya-háznál avatják fel Tóth Béla szobrász alkotását, Csongrád egykori főjegyzőjének, Sohlya Gyulának a domborműves emléktábláját. Tovább olvasom