Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Elhanyagolt a csongrádi volt Kemence csárda

Csongrád - Pénteken kell eldöntenie a csongrádi képviselő-testületnek, mit kezdjen a város az egykori Kemence csárda védett épületével.
Az elmúlt öt évben, amióta Csongrádé az ingatlan, csak az udvart gaztalanították, és a kerítést cserélték ki a nádtetős háznál, s ezt idén már nem hagyta szó nélkül az örökségvédelmi hivatal. Becslések szerint minimum 10-15 millióba kerülhet az épület felújítása.

Nem volt jó gazdája az egykori Kemence csárdának a csongrádi önkormányzat, s erre a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is felfigyelt. A védett ingatlant öt éve vásárolta meg a város a megyétől. A Tisza-parti településen abban bíztak, hogy a belvárosi rekonstruk-
cióra beadott pályázaton támogatást nyernek – többek között – a volt vendéglátóhely felújítására, de mivel nem jutottak forráshoz, a beruházás elmaradt. 2005 tavaszán újabb lehetőség kínálkozott: a regionális fejlesztési alapból szerettek volna pénzt nyerni a Kemence csárdára, de még a pályázat benyújtása előtt vita robbant ki a képviselő-testületben, a városatyák közül ugyanis többen értetlenül fogadták a munkálatok 66 millió forintra becsült költségét. A beadványt végül nem értékelték a döntéshozók, ezért minden maradt a régiben. Pedig Bedő Tamás polgármester azt nyilatkozta akkor lapunknak, hogy még abban az évben el kell dönteni, mi legyen az Öregvár utca 54. szám alatti házzal.

Valamit kezdenie kell az önkormányzatnak Csongrád egyik védett épületével. A szerző felvétele
Valamit kezdenie kell az önkormányzatnak Csongrád egyik védett épületével.
A szerző felvétele

Ehhez képest a Kemence csárda kérdése lekerült a napirendről, és most is csak azért lett fontos, mert az illetékes hatóság idén májusban kötelezte a csongrádi önkormányzatot, hogy az elhanyagoltság miatt bekövetkezett károk feltárása érdekében készíttessen szakértőkkel statikai, szigetelési és faanyagvédelmi szakvéleményt. Ennek alapján pedig dolgozzanak ki a városházán egy helyreállítási tervet, és ezt 2008. szeptember 20-áig nyújtsák be az örökségvédelmi hivatalhoz.

Az önkormányzat pénteki ülésén arról kell határoznia a választott grémiumnak, hogy az ingatlan a továbbiakban milyen funkcióval működjön tovább. A szakvéleményekben megfogalmazott állásfoglalások az épület felújítása szempontjából eltérő álláspontot képviselnek: a statikus az épület elbontását javasolta, mivel gazdaságosan nem felújítható, míg a másik két szakvélemény a helyreállítást lehetségesnek tartja. Három változat közül választhatnak a képviselők: vagy vendégház, vagy népművészeti alkotóház, vagy csárda legyen az épület. Bár mind közül az utolsó alternatíva lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a belváros idegenforgalmi jelentőségét, illetve a Csongrádra érkező vendégek igényét nézzük, az is biztos, hogy ez járna a legnagyobb ráfordítással. A városházán ezért felmerült még, hogy az Öregvár utca 53. szám alatti vendégház is alkalmas lenne csárdának.

Az elmúlt öt évben, amióta Csongrádé a Kemence csárda, csak a kerítést cserélték ki, és az udvaron irtották ki a gazt. A szerző felvétele
Az elmúlt öt évben, amióta Csongrádé a Kemence csárda, csak a kerítést cserélték ki,
és az udvaron irtották ki a gazt. A szerző felvétele

Kell egy csárda, de új helyre

Bedő Tamás lapunk érdeklődésére elmondta, csárdának semmiképp sem lenne alkalmas a rossz állapotban lévő Öregvár utcai épület, inkább népművészeti vagy vendégháznak. Ilyen funkcióváltásra még pályázati forrást is lehetne nyerni, a beruházás pedig 10-15 millió forintba kerülne. A polgármester úgy véli, mindenképpen kellene egy igényes, hangulatos vendéglátóhely a belvárosba, ezért ő személy szerint az Öregvár utca 53. szám alatti ingatlan átalakításában gondolkozik. Utóbbi fejlesztés több tízmillió forintba kerülne, de azt nem tudni, miből fedeznék ezt a munkát.

Olvasóink írták

 • 7. borcsa25 2008. augusztus 29. 22:00
  „Jaaaa, és még valami. Amennyiben nem szüntetik meg a szúnyoginváziót, akkor nagyon kár felújítani a Kemence Csárdát, hiszen nincs ember aki ott képes lenne elfogyasztani egy vacsorát. Senkit nem zavar, hogy még azt az 1-2 "elvetemült" vidékit is elüldözzük, aki jobbhíján idejön?”
 • 6. borcsa25 2008. augusztus 29. 21:45
  „Az elmúlt hetekben nem volt dolgom Szentesen, tegnap viszont arra vitt az utam. Elképedve láttam, hogy ott megint épül valami... A laktanyával szemben hatalmas építkezés folyik, és ezzel együtt fejlődik a város. Szinte hihetetlen, hogy ezzel ellentétben, nálunk semmi nem történik, illetve valami mégis...Pozitívum, hogy lassan már minden csongrádi tud csárdást járni, aki veszi magának a bátorságot, hogy alkonyatkor a szabadban tartózkodjon. Ugyanis, a szúnyogoktól nem lehet nyugton maradni, hanem állandó "táncra" van kárhoztatva az ember. Még azt gondolják rólunk, hogy jókedvünkben ropjuk....”
 • 5. komcsika 2008. augusztus 28. 21:23
  „A köpönyegforgató volt komonista munkásőrök megmondják mi is legyen.

  Nehéz ugyan bevallani, de idegenforgalom az nincs.
  Fördő az nincs.
  Munka meg az ösmerősnek, esetleg.

  Van viszont csendes hétvége.
  Szunnyogocskák.
  Kristály csillár.
  Pógárőrségi titkárnő.
  Közterület fitymálók.
  Beváltóhely irányított receptírás a Vasút utcai otthonban.
  Élősövény és megállni tilos tábla az elé aki feltétlen megérdemli.
  És ezek csak csekélyke semmiségek.”
 • 4. Kuci 2008. augusztus 27. 18:14
  „Idegenforgalom ? Tudják egyáltalán mit jelent eza szó , bent az önkormányzatnál vagy csak azért mondják mert halloták valahol .!!
  Lehet van ilyen bizottság is így próbálják életben tartani ? Néha néha foglalkoznak vele s kész , zsé meg megy ...

  ( örülök , egyre több a hozzá szólás )”
 • 3. ledyen 2008. augusztus 27. 16:32
  „Nem mindig jó ha egy önkormányzat mindig mindent magának akar. Azt fent is kell tartani. Szégyen hogy ezzel az üggyel sem tud megbirkózni. Kevesebb pénzt kellene kiosztani az önkormányzati dolgozok közt kiosztani év végén és hátha jutna belőle a városnak is.”
 • 2. mamus 2008. augusztus 27. 16:09
  „egy kicsit feltűnő most már, hogy ebben a városban semmire nincs pénz. Pályáznak, pályáznak....de nem nyernek.
  ez már a sokadik eset.”
 • 1. szemlelodo 2008. augusztus 27. 14:54
  „Mint minden eredményre-erre is igaz, hogy könnyebb megszerezni,mint azt hosszú távon megtartani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrádon találták meg a szegedi Ladát

Csongrád - A Csongrádi Rendőrkapitányság járőrei találták meg hétfőn a város külterületén azt az… Tovább olvasom