Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Elkerüli a szerencse az elkerülőút építőit

Csongrád - Négyszer akkora területen kell ásatni a csongrádi elkerülőút nyomvonalán, mint amennyin eredetileg tervezték. Egy pereskedő földtulajdonos miatt pedig csak hétfőn mehetett rá a terület egy részére a kivitelező. Ennek ellenére 2010. június 30-áig be akarják fejezni az építkezést.
Most már egy kis szerencséjük is lehetne a csongrádiaknak a várost elkerülő úttal. Az Unió által is támogatott beruházás eleve később kezdődött, mint ahogyan azt szerették volna a városi önkormányzatnál. Az uniós választási kampány idején pedig a szocialisták kampánylapja szerzett vidám perceket az olvasóknak azzal, hogy azt írta, megépült a 451-es számú főút elkerülő szakasza. Június elején Bedő Tamás polgármester azt mondta lapunknak, hogy megvan a kivitelező, a régészeti föltárás is tart, de egy útba eső terület tulajdonosával még nem sikerült megállapodni. Bár lehetett tudni, hogy a parcella előbb-utóbb az építőké lesz, a gazda a gépeket és a régészeket sem engedte rá a földjére.

Most végre – másfél évvel azután, hogy a vételi ajánlatot megkapta a földtulajdonos – a bíróság úgy döntött, az építtető rámehet a területre. A gazda pere a föld áráról még folytatódik, de ez a munkát már remélhetőleg nem befolyásolja. Július 20-a, hétfő óta a csongrádi elkerülőutat építő NIF Zrt. rendelkezhet a teljes nyomvonal területén.

A szentesi út mellett a leglátványosabb a régészek munkája. Fotó: Vidovics Ferenc
A szentesi út mellett a leglátványosabb a régészek munkája.
Fotó: Vidovics Ferenc

Ugyanakkor a régészeti feltárás miatt is elhúzódik a beruházás. Kókai Pétertől, az elkerülőút projektvezetőjétől úgy tudjuk, eredetileg mintegy tízezer négyzetméteren terveztek föltárást, de menet közben négyszeresére nőtt az a terület, amelyről kiderült, régészeti lelőhelyet rejt. A munka több ponton is zajlik – a Szentest Csongráddal összekötő út mellett a leglátványosabb a leletmentés –, de az útépítés menetét is újra kellett terveznie a kivitelező Colas Zrt.–Szeviép Zrt. konzorciumnak, a NIF-nek és a régészeket képviselő Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatnak. A céljuk továbbra is az, hogy a 2010. június 30-ai, szerződés szerinti határidőig befejeződjön az útépítés. Az valószínű, hogy a 3 és félszeres ásatási költség ellenére sem fogja elérni a beruházás az erre tervezett 2,8 milliárd forintot, várhatóan 2,2–2,3 milliárdba fér bele. Kókai Pétertől tudjuk, maga az útépítés nettó áron 1,3 milliárd forintba kerül, a többi pénz a területvásárlásra, a lőszermentesítésre, a föltárásra és egyéb járulékos költségekre megy el.

Olvasóink írták

 • 4. faQtya 2009. július 27. 21:01
  „Lehetne már végre a témában egy "ütősebb" cikk is.
  Konkrétan: szívesen olvasnám (gondolom több adófizető olvasótásammal együtt- és akik elmennek szavazni), hogy ki is az a "pereskedő földtulajdonos" - konkrétan "tisztelt képviselő", aki hátráltatja a beruházást, ezzel anyagi és egyéb hátrányt okozva a városnak.
  (Egyéb hátrány: a 451-es mellett lakók házai néhol repedeznek a rossz út és a nagy teherforgalom "összhatásaként", továbbá minél tovább később adják át forgalom 70%-át elvezető utat, annál tovább tart a balesetveszély a város ezen szakaszán).
  Kell még részletezni???”
 • 3. keletaru 2009. július 24. 08:36
  „Már megint csak itt tartunk ,vagy ez újabb elkerülő út ? Más nincs ........wc kép ? Üdv kuci”
 • 2. strangerr 2009. július 24. 08:19
  „Akkor nyerő ügyed van. Ha ilyen egyszerű útépítési tendert nyerni, akkor indulsz és magasan vered a szerinted drágán dolgozó útépítő cégeket és máris Tied a meló:)”
 • 1. dioxin 2009. július 23. 17:53
  „...érdekes, az USA-ban 1 mérföld autópálya (nem valami gagyi makadám, mint itthon...)1 millio USD-ba kerül...
  B.T. virágoztat...kb. 30 év és utolérjük Szentest...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 éves kor alatt ma már nem szokás kapálni

Csongrád - Kertészkedj, művelődj, barátkozz: a kertbarátkörök jelmondatának első felével áll… Tovább olvasom