Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Elkészültek a csongrádi mesterségházak

Csongrád - Akár egy mini szentendrei skanzen is válhat a csongrádi öreg városrészből, ennek remek kiindulópontja lehet a tegnap felavatott hét kézművesház.
Egy magyar–román közös uniós projekt segítségével újultak meg az egykori halászházak, a város 60 millió forintot költhetett. Az épületekről nemrég megírtuk: a város régóta szeretné a tulajdonjogot megszerezni az államtól, Farkas Sándor országgyűlési képviselő jó esélyt lát a sikerre. Az ingatlanok közül néhány önkormányzati bérlakásként hasznosult az elmúlt években, mások üresen álltak.

Az Ék utcában borház, kovácsműhely és halászház, a Gyökér utcában textilesház, az Öregvár utcában a fazekasságot, a mézeskalács-készítést és a fafaragást bemutató helyiségek készültek el. Gyerekeknek, iskolás csoportoknak, turistáknak itt mutatják majd be, hogyan éltek valaha a csongrádi emberek, milyen foglalkozásokat űztek. Fontos beruházás volt, fogalmazott Bedő Tamás polgármester, hiszen – ahogy a helyiek hívják – a belváros és a halászházak minden csongrádinak szíve csücske.

Hét házban hét különböző hagyományos mesterséget lehet megnézni, megtanulni. Fotó: Králik Emese
Hét házban hét különböző hagyományos mesterséget lehet megnézni, megtanulni.
Fotó: Králik Emese

– Ezek a házak, amelyek akár 200 éve állnak itt, szórakozást és tudást nyújtanak majd. Köszönettel tartozunk a pályázatot benyújtó előző önkormányzatnak – mondta. A helyiségeket komoly tartalommal kell megtölteni, fogalmazott. A tegnapi projektzáró rendezvényen Szűcs Miklós – ahogy a vendégeknek bemutatták – polihisztor kalauzolta az érdeklődőket.

– Ezek a mestörségek a természötnek egy szömet sem ártanak. Ha új mestörséget szeretnének maguknak, csak ilyet válasszanak – invitált mindenkit ízes beszéddel. A tervek szerint a turistaszezonra beindul a házakban az élet, de csoportok kérésére, ha jelzik az igényüket a művelődési központban, bármikor kinyitják azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

New Yorkba utaztak

Háromhetes New York-i tanulmányútra indult tegnap a csongrádi gimnáziumba járó Nagyistók Edit, tanára, Kissné Kocsis Marianna és a szentesi gimnázium tanulója, Szalay Róbert. Tovább olvasom