Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Elkezdődött a Körös-toroki napok

Csongrád - Kitették a csongrádi kempingre a megtelt táblát csütörtökön kora délután.
A négynapos fesztiválra folyamatosan érkeztek a vendégek az üdülőterületre, akinek nem jutott hely, már csak a kempingen kívül verhette fel a sátrát. A vendéglátósok a mai napra várják a valódi fesztiválkezdetet. Telt házra számítanak, közel 10 ezer látogatót várnak.

Fotó: Králik Emese
Fotó: Králik Emese


Rendhagyó kezdeményezésként kitelepült a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a fesztiválozók szombatig a parttól nem messze hivatalos ügyeiket is elintézhetik. (A mai koncertprogram a 11. oldalon található.)

Korábban

„Pénteken gyönyörű volt idő, s bár csak feleakkora a homokpart, mint szokott, de kellemes. Szombaton valami történt. A Tisza elkezdett áradni, a víz óránként szinte egy métert vett el a fövenyből. Közben semmi eső nem volt. Vasárnap eleredt az eső, a Tisza tovább ˝lopta˝ a partot. Szerintem a Körös-torki napokra egyáltalán nem lesz part. Egy pár éve már volt ilyen, s akkor azt mondták, hogy Kisköre az oka. Szeretném, ha utánanéznének, mi okozza ezt a jelenséget" – ezzel a levéllel fordult hozzánk egy olvasónk.

A part jelenleg kisebb a megszokottnál. Fotó: Kráik Emese
A part jelenleg kisebb a megszokottnál. Fotó: Kráik Emese

 A vízügy szerint nem Kisköre az oka

Az, hogy a csongrádi vízállásnak van-e köze a kiskörei duzzasztóhoz, talán a létesítése óta vita tárgya. A vízügyi igazgatóság szerint nincs. Kozák Péter, az Ativizig igazgatója érdeklődésünkre tudatta, hogy a vízállásváltozás minden bizonnyal a vízgyűjtők – Felső-Tiszavölgy, Szamos-Kraszna, Bodrog, Sajó-Hernád, Zagyva-Tarna, Közép-Tiszavölgy, Körösök – elmúlt napokban tapasztalt csapadéktevékenységével magyarázható. Amennyit tudtak, korábban megtettek, például – erről lapunk is írt – átépítették a vízbe nyúló, betonból készült „sarkantyút" a porond megőrzése érdekében.

A ma kezdődő négynapos rendezvény a város talán legkiemeltebb éves eseménye, nem csoda, ha a csongrádiak különös figyelemmel kísérik a körülményeket. Bár a fiatalok ezrei ekkor nem elsősorban a fürdőzés miatt érkeznek az ország számos tájáról, azért nem elhanyagolható szempont, ha nap közben strandolhatnak egyet.

Utánajártunk és megtudtuk: a megszokott fövenyre idén senki ne számítson. Saját felelősségére bárki fürödhet, de egyelőre nem mutatja meg magát a széles homokpad. Arra, hogy minden szempontból biztonságos legyen a rendezvény, nagyon sokan vigyáznak majd. Szenti Szabolcs, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el, kiemelt figyelmet fordítanak az ittas járművezetők, a garázdák kiszűrésére, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megelőzésére és felderítésére.

A vízen a rend fenntartását a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szolnok munkatársai segítik. A csongrádi polgárőrség tíz emberrel lesz jelen, mondta az elnökük, Nagypál Sándor. Úgy tudjuk, a partot, ugyanúgy, ahogy a korábbi években, éjszaka fokozottan figyelik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körös-torok: nagy buli, kis part

Senki ne számítson a megszokott fövenyre a Körös-torokban, ahol csütörtökön kezdődik a négynapos fesztivál. Tovább olvasom