Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 21°C | 33°C Még több cikk.

Elmérgesedhet Bokros és Csongrád viszonya

Csongrád - Csongrádon nem sok jót jósolnak az önálló Bokrosnak. A hegyközségi elnök szerint a szőlőhegy egy és oszthatatlan, oda nem szabad begyűrűznie a politikának. A város korábbi polgármestere lehetségesnek tartja, hogy Csongrádról vezényelték le ezt a kezdeményezést, mégpedig politikai megfontolásból.
17 ezer alá csökken Csongrád népessége, ha a bokrosiak szándékával megegyezően 2010-től önálló település lesz a jelenlegi városrész, Bokros. Az 1040 lelkes falu a mostani számítások szerint évi 220 millió forintból gazdálkodhatna, a bevétel jelentős részét, mintegy 185 millió forintot az iparűzési adóból teremtenék elő. A legnagyobb befizető a Mars helyi vállalata. A feladatellátáson nem változtatnának, az iskolát továbbra is kistérségi társulásban működtetnék, de ehhez majd a társult önkormányzatok beleegyezésére is szükség lesz. Csongrád, ahol többször is hangsúlyozták az utóbbi hozzájárulás esetlegességét, 40 milliós bevételkiesésre számíthat – legalábbis Bedő Tamás csongrádi polgármester vasárnapi nyilatkozata szerint.

– Nem tudom, jól döntöttek-e a bokrosiak. A gazdasági válság után okosabbak leszünk – mondta lapunknak egy csongrádi járókelő, akit a vasárnapi népszavazás eredménye kapcsán kérdeztünk. Ő nem, de egy másik helybeli, Hajdú Imre vállalta a nevét, és úgy fogalmazott: Csongrád számára jó, hogy Bokrosra nem kell többé költeni, az viszont rossz, hogy le kell mondania az állateledelgyár adójáról. A férfi szerint nem került volna a köztudatba ez az ügy, ha nem Bokroson lenne a székhelye a Marsnak. Egy csongrádiból lett bokrosit is megkérdeztünk, mi a véleménye a vasárnapi döntésről, de Ungerbauer György nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A hegyközség elnöke azt mondta, a szőlőhegy egy és oszthatatlan, oda nem szabad begyűrűznie a politikának.

Ha megromlik a viszony Bokros és Csongrád között, a falu iskolájának fenntartása elviheti a fejlesztésre szánt forrásokat. Fotó: Tésik Attila
Ha megromlik a viszony Bokros és Csongrád között, a falu iskolájának fenntartása elviheti a fejlesztésre szánt forrásokat. Fotó: Tésik Attila

Molnár József politikát gyanít a háttérben

– Az én polgármesterségem idején is volt egy ilyen kezdeményezés, de akkor elszámoltunk a dolgainkkal, és megállapodtunk a fejlesztésekről. Mi elébe mentünk az ügyeknek, ezt kellett volna tenni most is, de elmaradt a párbeszéd – nyilatkozta lapunknak Molnár József, aki 1985 és 1990 között Csongrád tanácselnöke, 1994 és 2002 között, nyugdíjazásáig pedig Csongrád polgármestere volt. Molnárt meglepte az önállósodási szándék erősödése, már csak azért is, mert szerinte lakosságarányosan jóval több beruházás teljesült Bokroson, mint a városban.

Szerinte lehetséges, hogy ezt az egészet Csongrádról vezényelték le, mégpedig politikai megfontolásból. Gyovai Gáspár alpolgármestersége sokaknak nem tetszik, a szavazás pedig részben ellene is irányult. Molnár József úgy véli, mindkét fél veszíteni fog a szétválással, ráadásul félő, hogy ha a városvezetés 2010-ig semmittevéssel üti el az időt, annyira elmérgesedik a viszony Bokros és Csongrád között, hogy az később feloldhatatlan lesz. Megkeresésünkre Gyovai Gáspár azt mondta, hallott már másoktól is hasonló véleményeket, de hogy valójában mekkora szerepe volt a csongrádi politikai erőknek ebben a folyamatban, szerinte mások tudnák megmondani, ő nem.

Olvasóink írták

 • 7. Sziti 2008. december 12. 19:18
  „Bokros szerintem nem politikai kérdések miatt döntött így. Ők szeretnének magukról maguk dönteni. Kis közösség, de józan parasztésszel sok mindent elérhetnek.”
 • 6. KovácsPistike 2008. december 12. 18:13
  „Miért kell ekkora felhajtást csinálni Bedő szégyenéből?”
 • 5. nemecsek 2008. december 11. 20:54
  „Kuci!

  Tudjuk, hogy ki adta el a Serház - zugi holtágat, megjegyzem, soha nem volt csongrádi tulajdon, csak az akkori vezetö(k) valójában nem tettek meg semmit, hogy a városé legyen. Akkoriban 17 millát szánt a megvételre a képviselötestület, nyolcért vették meg, legalább is papíron. A kíváncsiaknak ma még meglehet kérdezni azon jelenlegi képviselö asszonyt, aki akkor ott bábáskodott az adásvételnél.”
 • 4. keletaru 2008. december 11. 19:00
  „Üdv IZEK !

  Voltam Veszprém VÁROSBAN , este meg Gátéron találkoztam volt úszó tanárommal ., Zolibával .( Ott mint börtönparancsnokot ismerik ) Na arra van fejlődés , erre eszt nem méltatnám sőt szóra se méltatnám! S itt nincs megbecsülés ha nincs a " csapatban " SABŐK JÁNOS CSONGRÁDI FERIBÁCSI mennyi embert meg tabított úszni egészséges mozgásra semmi megbecsülést nem kaptak a FALU-tól ! Bezzeg aki el adta a SARHÁZUGI holtágat Csongrádért Prourbe dijjat kapott . Jó lenne ennek a hátsímogatásnak véget vetni ! Üdv Kuci Ez csak egy magán vélemény nem kell vele eggyet érteni !!!!!”
 • 3. izek 2008. december 11. 12:49
  „Hank!

  Főtér adása Csongrádról: http://www.mtv.hu/videotar/?id=15967
  Nekem Firefox és Explorer alatt is működik.

  Izek”
 • 2. hank 2008. december 10. 23:24
  „Ahogy már valaki előttem írta, hogy az önkormányzati miniszter szerint luxus, hogy ennyi önkormányzat működik az országban.

  Szerintem is nagy luxus. Amikor megszorítások vannak, akkor itt is össze kellene húzni a nadrágszíjat.
  Az egész elszakadás nem Bokrosról, hanem a Mars kisállateledel gyáráról szól.

  Azonban tudni kell, hogy az iparűzési adót előbb vagy utóbb eltörlik.
  Azt viszint remélni lehet, hogy mire a Köztársasági elnökhöz eljut ez az egész, addigra talán már elindul az a folyamat is, amivel kevesebb önkormányzat lenne az országban, de legalább valamiféle hieralchia kialakulna.

  Akkor pedig Bokrosnak annyi.

  Azt viszont kétlem, hogy Csongrádnak mindössze 40 millió kiesést okoz ez az egész. Maximum az első évben, ahol elszámol Bokros és Csongrád a vagyonnal (szennyvíz beruházás, mert az mintha hitelből lenne, és ezt már Bokros viszi tovább...). Utána lehet összébbhúzni a nadrágszíjat...

  Bokros sohasem lett volna képes egyedül ezeket a fejlesztéseket megcsinálni.

  Azonban szerencsések, hogy mennek, mert legalább tudnak fejleszteni rendesen és talán ugyanolyan dinamikusan fognak fejlődni, mint Szentes.

  Valahogy úgy érzem, hogy nincs tiszta koncepciója Csongrádnak. Valahogyan ide-oda kapkodnak és mindig a földre sikerül lecsücsülni.
  Pl. uszoda, Körös-torok vagy akár a Főtérben bemutatott "év városa" pályázat. Ugyan mitől lenne Csongrád az év városa? (Megnézem a műsort valahogyan utólag és akkor talán választ kapok. De nagyon csodálkoznék, ha Csongrádot választanák. Nagyon sokminden hiányzik onnan, pl. az összefogás, megbecsülés...)”
 • 1. keletaru 2008. december 09. 17:40
  „Valaki nem tudja véletlenül ki idéjében privatizálták a Serházzugi holtágat ?! Legyünk tisztában melyik vezető ideje alatt mi történt ! Felgyő is le vált , akkor az nem volt ennyire célkeresztben . Már jó lenne másról is olvasni .........!! pl. Meggondolták magukat a képviselők s jelentős anyagi támogatást nyújtanak illetményükből a FALU-ban működő társadalmi szervezeteknek egyesületek ezzel pótólva a kiesett támogatásokat ... valami ehhez hasonlót . NA na mi ..... Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros szavazott: válik Csongrádtól

Csongrád - Az önállóság mellett döntött a bokrosiak többsége a vasárnapi véleménynyilvánító… Tovább olvasom